Deal News Online

undefined

Ερντογάν: Εντείνει τις προκλήσεις για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Κορυφώνεται η προκλητικότητα της Τουρκίας εν όψει της έναρξης των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ εξαπολύουν «ευθείες βολές» κατά της Λευκωσίας, αλλά και των ενεργειακών κολοσσών που έχουν συνάψει συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

 

Πάντως, οι τουρκικές «απειλές» δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων.

 

Ανώτερο στέλεχος της γαλλικής εταιρείας Total, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία.

 

Συγκεκριμένα, κληθείς από το πρακτορείο Reuters να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, ο διευθυντής γεωτρητικού προγράμματος και παραγωγής του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού είπε ότι η εταιρεία ουδεμία ανησυχία έχει.

 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός της εβδομάδας είναι προγραμματισμένη η έναρξη της γεώτρησης της «TOTAL» στο τεμάχιο 11, στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

Στο μεταξύ navtex με την οποία ανακοινώνεται ότι έχει κηρυχθεί ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης «West Κapella», εξέδωσε χθες η Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Σύμφωνα με τη navtex, η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο. Η εξέδρα με το τρυπάνι που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας αναμένεται να φθάσει αύριο στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.

 

Την ίδια ημέρα, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων.

 

Οι απειλές του Ερντογάν

 

Ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως οι πόροι των υδρογονανθράκων στα ύδατα γύρω από την Κύπρο πρέπει να ανήκουν σε όλες τις πλευρές στο νησί.

 

«Αυτό που περιμένουμε από οποιονδήποτε παίρνει θέση υπέρ μίας πλευράς στις εξελίξεις στην Κύπρο είναι ότι θα πρέπει να αποφύγει βήματα που μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για νέες εντάσεις στην περιοχή», είπε.

 

«Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε (το γεγονός) ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρίες ενεργούν (με τους Ελληνοκύπριους) και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως η Τουρκία», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

 

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας στο 22 ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως τα αποθέματα υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου ανήκουν και στην Τουρκία, αξιώνοντας συνεκμετάλλευσή τους.

 

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας συμπλήρωσε πως «αντί η ελληνοκυπριακή πλευρά να "μπλοκάρει" την ειρήνη και να ξεκινά έρευνες μονομερώς, θα ήταν πιο χρήσιμο να δείξει μία πιο εποικοδομητική στάση».

 

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι η ενέργεια είναι από τους σημαντικούς τομείς μιας χώρας και κοινός στόχος είναι να διασφαλιστεί η καλύτερη και πιο επωφελής χρήση του πετρελαίου για την ευημερία κάθε περιοχής του κόσμου. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι το δόγμα τους όσον αφορά τη συνεργασία με τους γείτονες είναι το «όλοι κερδίζουν (win win)».


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Τεχνολογία

 Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Η πανδημία/κρίση φαίνεται ότι αλλάζει τις online αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα που...

Περιβάλλον

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Με σημερινή επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η περιβαλλοντική οργάνωση...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.