Deal News Online

undefined

Οι Ελληνίδες δέχονται σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας τους

Οι γυναίκες πλέον στην Ελλάδα, φαίνεται πως τολμούν να καταγγείλουν, σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας τους.

 

Αυτό ερμηνεύεται από την εντυπωσιακή αύξηση των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας το πρώτο πεντάμηνο του 2011.

 

Όπως σημείωσε η αρμόδια βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) κα Ματίνα Γιαννακούρου στη σχετική δημόσια συζήτηση, που συντόνισε η Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων κα Μαρία Στρατηγάκη και οργάνωσε το Υπ. Εσωτερικών, το πρώτο πεντάμηνο του έτους ο ΣτΠ δέχθηκε 12 καταγγελίες, ενώ στη διάρκεια των δυο περασμένων χρόνων (2008-2010) είχε δεχθεί 17 καταγγελίες.

 

Ο ρόλος του Συνηγόρου του Πολίτη

 

Η εντυπωσιακή αύξηση στις καταγγελίες αποδίδεται από τη Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη «στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στο γεγονός ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οι γυναίκες απολύονται πιο εύκολα».

 

Βέβαια, ο αριθμός των γυναικών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και εν γένει θύματα διακρίσεων στο χώρο της εργασίας είναι πολύ υψηλότερος. Όπως σημείωσε η κ. Γιαννακούρου «οι γυναίκες δεν τολμούν να παραπονεθούν για να μη χάσουν τη θέση εργασίας και να μη διασυρθούν.

Η εξάρτησή τους από την εργασία είναι συχνά συνώνυμη με διαφόρων ειδών πιέσεις». Σύμφωνα με έρευνες, που έχουν γίνει αλλά και τις εκτιμήσεις των εισηγητριών, μια στις δυο εργαζόμενες γυναίκες έχει πέσει θύμα διάκρισης στο χώρο εργασίας.

 

Δύσκολα τα...αποδεικτικά στοιχεία

Αναφερόμενη στον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου, η κα Γιαννακούρου εξήγησε ότι δυστυχώς υπάρχουν πολλές δυσκολίες στη διερεύνηση των καταγγελιών, αφού δεν προσκομίζονται επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Γι' αυτό «ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά ότι σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη».

 

Στην ανάγκη «διαπαιδαγωγικής λειτουργίας των θεσμών» αναφέρθηκε, επίσης, η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κα Μαρία Καραμεσίνη, αλλά και η παλαίμαχος των δικαιωμάτων της γυναίκας κ. Ιωάννα Μαγκανάρα, που σημείωσε:

 

«Είναι σημαντικό η εργοδοσία να πιέζεται για να εφαρμόζει πολιτικές ισότητας. Σε κάποιες χώρες, όπως η Σουηδία, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες από το νόμο να εφαρμόζουν προγράμματα ισότητας».

 

Στο μεγάλο ζήτημα της δυσκολίας της απόδειξης αναφέρθηκε η δικηγόρος και ανεξάρτητη εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Σοφία Σπηλιωτοπούλου, η οποία μίλησε για την απόφαση 505/2010 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία η παρενόχληση θεωρείται αποδεδειγμένη, εφόσον κι άλλες γυναίκες καταθέσουν ότι ήταν αντιστοίχως θύματα.

 

Ομοιότητες με την περίπτωση Στρος-Καν

Η επίμαχη υπόθεση αφορούσε την αρχική καταγγελία γυναίκας εναντίον νοσοκομειακού γιατρού για σεξουαλική παρενόχληση. Η γυναίκα δεν μπορούσε να αποδείξει τη σεξουαλική παρενόχληση, αλλά εμφανίσθηκαν κι άλλες γυναίκες που περιέγραψαν τί έκανε σε εκείνες υπό παρόμοιες συνθήκες. Όταν, λοιπόν, ο γιατρός έκανε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το δικαστήριο δεν την έκανε δεκτή, υπό το βάρος των αποδείξεων και ο γιατρός παύθηκε.

Ανάλογη, όπως σημείωσε η Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων κα Μαρία Στρατηγάκη είναι και η υπόθεση Στρος Καν.

Η καταγγελία της γυναίκας που δέχθηκε την επίθεση ισχυροποιήθηκε όταν κι άλλες γυναίκες αποκάλυψαν τις επιθέσεις που είχαν δεχθεί στο παρελθόν από τον κ. Στρος Καν. Συγχρόνως, σημείωσε, η υπόθεση έγινε αιτία για να δουν το φως της δημοσιότητας και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις παρενόχλησης από υψηλά, πολιτικά πρόσωπα.


World Business

United Group: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της βουλγαρικής Nova Broadcasting Group

United Group: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της βουλγαρικής Nova…

Η United Group, ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και μητρική...

Media

ΗΠΑ: Έφυγε από τη ζωή ο Λάρι Κινγκ

ΗΠΑ: Έφυγε από τη ζωή ο Λάρι Κινγκ

Ο διάσημος Αμερικανός παρουσιαστής Λάρι Κινγκ πέθανε στο νοσοκομείο σε ηλικία 87 ετών.

Αθλητικά

Διαψεύδει δημοσίευμα περί ακύρωσης Ολυμπιακών η Ιαπωνία

Διαψεύδει δημοσίευμα περί ακύρωσης Ολυμπιακών η Ιαπωνία

Επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά η ιαπωνική κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει σημερινό δημοσίευμα των «Times», με βάση το οποίο οι διοργανωτές των...

Τεχνολογία

Επέκταση συνεργασίας COSMOTE - Microsoft για λύσεις cloud

Επέκταση συνεργασίας COSMOTE - Microsoft για λύσεις cloud

Ακόμη πιο εξελιγμένες και υψηλής ποιότητας λύσεις cloud, σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φιλοδοξούν να...

Τουρισμός

Crystal Cruises: Επέκταση ακυρώσεων κρουαζιέρων μέχρι Μάιο

Crystal Cruises: Επέκταση ακυρώσεων κρουαζιέρων μέχρι Μάιο

Η Crystal Cruises επέκτεινε την αναστολή των κρουαζιέρων της μέχρι τα τέλη Μαΐου, με αρκετά ελληνικά δρομολόγια να...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.