Οικονομία

"Eλάφρυναν" οι φόβοι στις αγορές

Ανάσα ανακούφισης πήραν οι αγορές την Τετάρτη μετά την ψήφιση του πακέτου μέτρων για τα επόμενα πέντε χρόνια από την ελληνική βουλή, ωστόσο οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ότι αποτυγχάνει να επιλύσει τα μακροπρόθεσμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και κατ' επέκταση η Ευρώπη.

 

Τα μέτρα που ζήτησαν οι διεθνείς πιστωτές ως προϋπόθεση για την εκταμίεση της επόμενης δόσης, ελάφρυνε τους φόβους για μία επικείμενη χρεοκοπία, αλλά η αντίδραση της αγοράς δεν είχε τα κέρδη των δύο προηγούμενων ημερών, περισσότερο από τις προσδοκίες ότι το νέο πακέτο θα εγκριθεί.

 

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έπεσαν λίγο, αλλά οι τιμές τους ακόμη υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές αναμένουν μία χρεοκοπία, μία αντανάκλαση της συνεχούς αμφιβολίας για την περιοχή.

 

"Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα έχουμε λύση στην αφερεγγυότητα της Ελλάδας", δήλωσε ο Αντριου Λιμ, αναλυτής της τράπεζας Espirito Santo του Λονδίνου.

 

Τα ομόλογα άλλων χρεωμένων χωρών του ευρώ ισχυροποιήθηκαν, αντανακλώντας την πεποίθηση των επενδυτών ότι η κρίση στο ευρώ δεν θα εξαπλωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ισπανίας έπεσε στο 5,56% την Τετάρτη σε σύγκριση με το σχεδόν 5,7% της Δευτέρας.

 

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συναντώνται την Κυριακή στις Βρυξέλλες για να συντάξουν την συμφωνία για την επόμενη δόση δανείου στην Ελλάδα.

 

Από τα "καυτά" θέματα της ατζέντας τους είναι ο τρόπος που οι θα αποκτήσουν οι τράπεζες και οι άλλοι επενδυτές ελληνικά ομόλογα για να συμβάλλουν στις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας με την συμφωνία για επανεπένδυση σε ελληνικά ομόλογα.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή