Δολοφονούν τις γυναίκες τους στην Σερβία

Τους τελευταίους έξι μήνες 29 γυναίκες στη Σερβία δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δείχνουν ακόμη ότι μία στις δύο γυναίκες έχει βιώσει κάποια μορφή ψυχικής κακοποίησης και μία στις τρεις έχει υποστεί σωματική κακοποίηση.

 

Το 2010, στη Σερβία 32 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους λόγω της ενδοοικογενειακής βίας και στο 80% των περιπτώσεων οι δράστες των δολοφονιών ήταν νυν ή πρώην σύζυγοι ή σύντροφοι . Ωστόσο καταγράφηκαν και περιπτώσεις γυναικών που δολοφονήθηκαν από πατέρες, γιους και συγγενείς των συντρόφων τους.

 

«Μία στις δύο γυναίκες έχει δηλώσει ότι ήταν θύμα ψυχικής βίας, μορφής βίας η οποία πολύ σπάνια καταγγέλλεται. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα περιστατικά θανάτων έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο και γι αυτό πρέπει όλοι να συμμετάσχουν στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος», δήλωσε η πρόεδρος του Συμβουλίου Ισότητας των δύο φύλων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Σερβίας, Σνέζανα Λακίτσεβιτς Στόγιατσιτς.

 

Οι γυναίκες στη Σερβία συχνότερα είναι θύματα ψυχικής βίας, προσβολών, εξύβρισης, εκφοβισμού, χλευασμού, απομόνωσης, απειλών, εξαναγκασμού.

 

Το 3,4% των γυναικών στη διάρκεια της ζωής τους έχουν βιώσει όλες τις μορφές βίας και τα περισσότερα θύματα φυσικής κακοποίησης ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας «Χαρτογράφηση της ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος γυναικών στην κεντρική Σερβία» σε ποσοστό 7,4% των περιπτώσεων βίας χρησιμοποιήθηκε όπλο και το 8,7% των γυναικών έχει δηλώσει ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αλκοολισμός αυξάνει τους κινδύνους άσκησης βίας έως και επτά φορές, τα προβλήματα στις οικογενειακές σχέσεις έως και οκτώ φορές, η ζωή με σύντροφο που έχει «δύσκολο χαρακτήρα» και είναι επιρρεπής στην πρόκληση συγκρούσεων έως τρεις φορές και ο εθισμός στα ναρκωτικά έως 12 φορές.

 

Οι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες δεν καταγγέλλουν τη βία, σύμφωνα με την κ. Λακίτσεβιτς είναι ο φόβος της πατριαρχικής κοινωνίας, ο φόβος ότι θα υποστούν εκ νέου κακοποίηση, η έλλειψη ελπίδας ότι μπορεί να βελτιωθεί η ζωή τους ή ότι μπορεί κάποιος να τις βοηθήσει, η καταδίκη από τα άτομα του στενού περιβάλλοντος, τα οποία θεωρούν ότι πρέπει να σιωπούν και να υπομένουν.

 

Τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος γυναικών είναι υψηλότερα στο Βελιγράδι και μικρότερα στην κεντρική και ανατολική Σερβία.


protoselida

World Business

Συμφωνία 4 δισ. δολ. για την «Πέππα το γουρουνάκι»

Συμφωνία 4 δισ. δολ. για την «Πέππα το…

Σε συμφωνία για την εξαγορά της Entertainment One, βρετανικής εταιρείας που παράγει περιεχόμενο ψυχαγωγίας κυρίως...

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στην πόλη του Τάραντο στην Ιταλία θα διεξαχθούν οι ΧΧ Μεσογειακούς Αγώνες, όπως αποφάσισε η...

Περιβάλλον

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

SOS συνεχίζει να εκπέμπει το τροπικό δάσος του·Αμαζονίου, ο σημαντικότερος πνεύμονας του πλανήτη.

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.