Deal News Online

undefined

Νέο σκάνδαλο Facebook: «Κατασκόπευε» επί πληρωμή 13χρονους εθελοντές


Εν μέσω ενός νέου σκανδάλου σχετικού με την προστασία προσωπικών δεδομένων βρίσκεται το Facebook, καθώς τερμάτισε την διάθεση της εφαρμογής του “Facebook Research” για iOS (συνεχίζεται σε Android), μετά την αποκάλυψη ότι μέσω αυτής “κατασκόπευε” επί πληρωμή εθελοντές, ανάμεσα στους οποίους και 13χρονους έφηβους.

 

Την αποκάλυψη έκανε το TechCrunch, το ρεπορτάζ του οποίου ανέφερε ότι οι εθελοντές - μεταξύ των οποίων και άτομα ηλικιών 13-17 ετών - πληρώνονταν μέχρι και 20 δολάρια τον μήνα για να «ανοίγουν» τα τηλέφωνά τους σε «βαθιά» ανάλυση. Η εφαρμογή απαιτεί από τους users να εγκαταστήσουν ένα custom root certificate, επιτρέποντας στο Facebook να δει τα ιδιωτικά μηνύματα των χρηστών, τα emails, τις διαδικτυακές αναζητήσεις και την εν γένει ιντερνετική δραστηριότητα.

 

Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή είχε τη δυνατότητα να παρέχει στο Facebook απεριόριστη πρόσβαση στις συσκευές των χρηστών, περιλαμβανομένων των περιεχομένων προσωπικών μηνυμάτων σε εφαρμογές chat (μεταξύ των οποίων φωτογραφίες και βίντεο), emails, δραστηριότητα web browsing, αρχεία που περιλαμβάνουν τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες, και πότε χρησιμοποιούνται, ιστορικό γεωγραφικής τοποθεσίας (πού βρισκόταν ο χρήστης) και χρήση δεδομένων. Επίσης, το TechCrunch αναφέρει πως από τους χρήστες ζητούνταν να παρέχουν screenshots των παραγγελιών τους στο Amazon.

 

Ενδιαφέροντα όλα αυτά για τις διαφημιστικές δραστηριότητες του Facebook, αλλά που είναι το κακό ίσως να αναρωτηθείτε, από τη στιγμή που οι εθελοντές και γνώριζαν και πληρωνόταν για αυτόν τον σκοπό. Η απάντηση είναι ότι η εφαρμογή που χρησιμοποιούνταν φαίνεται να είναι κατά παράβαση των πολιτικών προστασίας ιδιωτικότητας της Apple. Η Facebook εκμεταλλευόταν μια εταιρική πιστοποίηση της για να καθιστά εφικτή την εγκατάσταση της εφαρμογής Facebook Research στις συσκευές, που όμως προορίζεται μόνο για το εσωτερικό μιας επιχείρησης για τους υπαλλήλους της. Το αποτέλεσμα είναι η εγκατάσταση επί πληρωμή σε τρίτους να έρχεται σε αντίθεση με τους Όρους και Προϋποθέσεις του App Store της Apple.

 

“Το Facebook παρακάμπτει το App Store κι ανταμείβει εφήβους κι ενηλίκους για να κατεβάζουν την εφαρμογή Research. Και παρέχει root access στο network traffic, σε κάτι που ενδεχομένως να αποτελεί παραβίαση της πολιτικής της Apple, ώστε το κοινωνικό δίκτυο να μπορεί να αποκρυπτογραφεί και να αναλύει τη δραστηριότητα του τηλεφώνου, επιβεβαιώνει έρευνα του TechCrunch. Το Facebook παραδέχτηκε στο TechCrunch πως τρέχει το πρόγραμμα Research για να συλλέγει δεδομένα πάνω στις συνήθειες χρήσης”, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

 

Η Facebook από την πλευρά της, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του προγράμματος, αλλά ισχυρίζεται πως δεν παραβιάζει τους Όρους και Προϋποθέσεις της Apple. “Όπως κάνουν και άλλες εταιρείες, προσκαλούμε τους χρήστες να συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα που μας βοηθούν να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας. Από τη στιγμή που αυτή η έρευνα πραγματοποιείται για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον τρόπο χρήσης των φορητών συσκευών, παρέχουμε εκτεταμένη ενημέρωση σχετικά με τον τύπο των δεδομένων που συλλέγουμε και τη διαδικασία συμμετοχής.

 

Δεν μοιραζόμαστε αυτά τα δεδομένα με άλλους και ο κάθε χρήστης έχει δικαίωμα να διακόψει τη συμμετοχή του οποιαδήποτε στιγμή”, ανέφερε η εταιρεία σε απάντηση της προς το δημοσίευμα.

 

Όσον αφορά τη συμμετοχή εφήβων 13-18 χρονών σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, το Facebook υποστηρίζει ότι ήταν απαραίτητη η γραπτή γονική συναίνεση. “Δεν ήταν "κατασκοπεία, καθώς όλοι όσοι έκαναν εγγραφή για να συμμετέχουν πέρασαν μια διαδικασία ελέγχου, στο πλαίσιο της οποίας ζητήθηκε η άδειά τους, και πληρώθηκαν για να συμμετάσχουν. Εν τέλει, λιγότεροι από το 5% αυτών που επέλεξαν να συμμετέχουν ήταν έφηβοι. Όλοι τους με γραπτές γονικές συναινέσεις» αναφέρει το Facebook.

 

Ωστόσο, το BBC αναφέρει πως, όταν παρουσιάστηκε ως 14χρονο αγόρι για τους σκοπούς δοκιμής, ήταν σε θέση να κατεβάσει την εφαρμογή χωρίς γονική συναίνεση

 

 

 


Media

Γερμανικά ΜΜΕ: Τουρκικός δάκτυλος στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ;

Γερμανικά ΜΜΕ: Τουρκικός δάκτυλος στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ;

Το νέο μέτωπο που ανοίγει η Τουρκία στον Καύκασο προκαλεί εκτενή σχόλια στον γερμανικό τύπο....

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη ιστοσελίδες

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη…

Η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) αποφάσισε...

Υγεία & Διατροφή

O αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό πιθανόν υποτιμά τον πραγματικό συνολικό

O αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό πιθανόν υποτιμά…

Ο επίσημος αριθμός των θανάτων παγκοσμίως από την επιδημία COVID-19 πιθανόν υποτιμά τον πραγματικό συνολικό...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.