Αγορές

Πιέσεις στα ομόλογα εν αναμονή της έκθεσης Fitch

Επιφυλακτικότητα επικρατεί μέχρι αυτή τη στιγμή στο χρηματιστήριο. Στην αγορά ελληνικών ομολόγων εκδηλώνονται πιέσεις και οι τιμές υποχωρούν, την ίδια ώρα οι αποδόσεις ανεβαίνουν.

 

Την έκθεση της Fitch για την ελληνική οικονομία, αναμένουν σήμερα οι αγορές, εστιάζοντας το ενδιαφέρον στις επισημάνσεις και τις εκτιμήσεις, καθώς ο αμερικανικός οίκος δεν πρόκειται να αλλάξει την αξιολόγηση. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανεβαίνει κατά 3 μονάδες βάσης, στο 4%. Του 5ετούς πήγε 2,88% και επανήλθε στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος (2,80%).

 

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται επίσης στο μέτωπο των  κόκκινων δανείων, όπου επικρατεί κινητικότητα και κυοφορούνται λύσεις, την ώρα που αναθερμαίνεται  η σεναριολογία για ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

 

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν  στο επίκεντρο της προσοχής και συνεχίζουν να δίνουν τόνο και κατεύθυνση στην αγορά. Τα funds του short selling έχουν περιορίσει τις κινήσεις τους, βρίσκονται όμως «με το όπλο παρά πόδα».

 

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση αναζήτησης ισορροπιών, μετά την ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών, που έφερε τους βασικούς δείκτες στα όρια ισχυρών αντιστάσεων και σε υπερπουλημένα επίπεδα.

 

Εύλογη και αναμενόμενη η μεταβλητότητα, ώσπου να επιβεβαιωθούν τα επίπεδα νέων στηρίξεων, απ' όπου μπορεί να ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος ανάκαμψης.

 

Μετοχές και δείκτες


Με διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης έχουν κινηθεί σήμερα οι βασικοί δείκτες, αλλάζοντας πολλές φορές πρόσημο.

 

Ο τραπεζικός ξεκίνησε με +0,51%, γύρισε καθοδικά στο -2,58% και τώρα ανακάμπτει, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των απωλειών. Αυτή την ώρα βρίσκεται στο -0,30%. Με θετικό πρόσημο η Eurobank (+1,3% από -1%). Η Εθνική έχανε 3,3% και τώρα  έχει ανακάμψει σε -1,2%. Alpha -1%, Πειραιώς και Attica -0,5%.

 

Σε θετικό πρόσημο έχουν γυρίσει ο Γενικός Δείκτης (+0,15% στις 646 μονάδες) και ο FTASE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,13% στις 1.708,3).

 

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση προηγούνται ΟΛΠ +2%, Μυτιληναίος +1,3%, Jumbo και Τιτάν +0,8%, ΑΔΜΗΕ και Lamda +0,7%.

 

Στο κόκκινο ΕΛΠΕ -1,1%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ  -0,6%, Ελλάκτωρ -0,3%.

 

Στα mid caps ξεχωρίζουν MIG (+2% με μεγάλο όγκο συναλλαγών) και Νηρέας (+1,8%). Στα περιφερειακά χαρτιά πρωταγωνιστεί η Σελόντα με +14,5% και συναλλαγές 360.000 τεμαχίων.


επιστροφή στην αρχή