“Stop στις εξορύξεις” ζητούν 4 γραφεία WWF από Τσίπρα

Να μπει ένα τέλος στα σχέδια του ελληνικού κράτους για εξορύξεις υδρογονανθράκων ζητούν οι Διευθυντές τεσσάρων ευρωπαϊκών γραφείων του "Παγκόσμιου Ταμείου για την Φύση", πιο γνωστού ως WWF, σε επιστολή τους προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Εκτός του WWF Ελλάς, την επιστολή συνυπογράφουν οι Διευθυντές των WWF Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, που υποστηρίζουν ότι τόσο η πλούσια και μοναδική στην Ευρώπη βιοποικιλότητα της χώρας όσο και η ακμαία τουριστική βιομηχανία βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο από τις αδειοδοτικές διαδικασίες εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα.

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλείται να ηγηθεί ενός οράματος για μια βιώσιμη οικονομία μηδενικού άνθρακα, λαμβάνοντας υπόψη τις επιταγές της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, αλλά και την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική και οικονομική ζημιά που θα υποστεί η χώρα μας σε περίπτωση πρόκλησης μεγάλης πετρελαιοκηλίδας.

 

"Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι ένα πιθανό σενάριο πρόκλησης πετρελαιοκηλίδας θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην ακμάζουσα τουριστική οικονομία, τις τοπικές κοινότητες που εξαρτώνται από αυτήν και τελικά στην εθνική οικονομία", αναφέρεται στην επιστολή. Η περιβαλλοντική οργάνωση υπολογίζει ότι "η συνολική οικονομική επίπτωση στην ελληνική οικονομία από μία πετρελαιοκηλίδα θα μπορούσε να φτάσει τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος από πολλαπλά ατυχήματα θα έφτανε τα 7,7 δισ. ευρώ (4% του σημερινού ΑΕΠ), προκαλώντας την απώλεια περισσότερων από 100.000 θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας και τη μείωση του φορολογικού εισοδήματος κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ".

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιλογή των τριών ευρωπαϊκών γραφείων της οργάνωσης δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς πρόκειται για κράτη οι κυβερνήσεις των οποίων έχουν τοποθετηθεί επίσημα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων και έχουν δεσμευθεί δημόσια ότι θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις για ένα ενεργειακό σύστημα καθαρό από ορυκτά καύσιμα. Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλία ψήφισε πρόσφατα την απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών εξόρυξης υδρογονανθράκων και δεσμεύτηκε να σταματήσει την παραγωγή πετρελαίου και άνθρακα έως το 2040, ενώ η Ιταλία σχεδιάζει την ακύρωση όλων των εξορυκτικών δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, κάποιες εκ των οποίων προγραμματίζονταν στην περιοχή του Ιονίου.

 

Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία τα σχέδια για υπεράκτιες εξορύξεις στις Κανάριες Νήσους σταμάτησαν το 2017, ενώ η χώρα σχεδιάζει φιλόδοξο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, στοχεύοντας σε 100% ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και απαγόρευση των εξορύξεων υδρογονανθράκων. Οι συγκεκριμένες χώρες δεν είναι οι μόνες που ακολουθούν αυτή την κατεύθυνση: Δανία, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία, Μπελίζ και Κόστα Ρίκα είτε έχουν ανακοινώσει πως δεν εγκρίνουν καμία νέα άδεια για έρευνα και εξόρυξη στην επικράτειά τους, είτε έχουν καταψηφίσει σχετικές συμβάσεις.

 

"Σας καλούμε να επανεξετάσετε αυτά τα σχέδια. Σας ζητούμε να ηγηθείτε στη δημιουργία ενός οράματος για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα, σταματώντας όλες τις αδειοδοτικές διαδικασίες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθώς και να σχεδιάσετε μια ενεργειακή και κλιματική στρατηγική που ατενίζει ένα βιώσιμο μέλλον. Είμαστε έτοιμοι να σας υποστηρίξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε σε αυτό το όραμα", καταλήγει η επιστολή της WWF.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Η Citi μειώνει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla

Η Citi μειώνει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla

Ένας ακόμη αναλυτής περικόπτει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla, αφότου η μετοχής της κατασκευάστριας ηλεκτροκίνητων...

Media

Facebook: Πάνω από 500 σελίδες διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις ή υποκινούν μίσος ενόψει Ευρωεκλογών

Facebook: Πάνω από 500 σελίδες διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις…

Η μη κυβερνητική οργάνωση Avaaz ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημέρωσε το Facebook για περισσότερες από...

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ, Δημήτρης Ιτούδης, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για την κατάκτηση...

Περιβάλλον

Πιθανή άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 2 μέτρα

Πιθανή άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 2…

Βρετανοί επιστήμονες κρίνουν ως συντηρητικές τις ως τώρα προβλέψεις για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής,...

Τουρισμός

H γαστρονομία κλειδί προσέλκυσης Κινέζων τουριστών

H γαστρονομία κλειδί προσέλκυσης Κινέζων τουριστών

Σύμφωνα με έρευνα της GlobalData. η προσφορά ποικιλίας γαστρονομικών εμπειριών αποτελεί το "χρυσό κλειδί" προσέλκυσης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.