Αύξηση των σκόπιμα τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών

Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής, ανακοίνωσε ότι περισσότερες από τις μισές χελώνες (57%) που έφτασαν στο Κέντρο το 2018 είχαν τραύματα που προέρχονται από σκόπιμες ενέργειες, ενώ τα περιστατικά τραυματισμού από αλιευτικά εργαλεία ανήλθαν σε ποσοστό 22%.

 

Αν και τα στοιχεία αυτά αποτελούν ενδείξεις, αλλά δεν αρκούν για να δώσουν μία ρεαλιστική εκτίμηση για το τι πραγματικά συμβαίνει στις χελώνες στη θάλασσα, ο προβληματισμός είναι έντονος για το γεγονός ότι το ποσοστό σκόπιμων τραυματισμών στο σύνολο των αφίξεων στο Κέντρο Διάσωσης για το 2018 ήταν υψηλότερο από άλλες χρονιές.

 

Κάθε χρόνο φθάνουν περίπου 75 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες από όλη την Ελλάδα στη Γλυφάδα Αττικής, όπου λειτουργεί από το 1994 το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με την υποστήριξη του Δήμου Γλυφάδας.

 

Στο Κέντρο Διάσωσης έφθασαν 67 τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες το 2018, και 30 χελώνες επέστρεψαν αποθεραπευμένες στη θάλασσα. Ο αριθμός των ζώων που επέστρεψαν στη θάλασσα ήταν χαμηλότερος από προηγούμενες χρονιές.

 

Ο λόγος είναι ο αυξημένος αριθμός περιστατικών με τραύματα στο κεφάλι, που είχαν προκληθεί από εσκεμμένη ανθρώπινη ενέργεια. Αυτού του είδους τα τραύματα αποτελούν τις δυσκολότερες περιπτώσεις, διότι επηρεάζονται οι βασικότερες λειτουργίες των ζώων, όπως για παράδειγμα η ικανότητά τους να τραφούν από μόνα τους ή/και να καταδυθούν, και για τα περιστατικά αυτά απαιτείται περισσότερος χρόνος περίθαλψης.

 

Σε κάθε περίπτωση τραυματισμένης χελώνας ενημερώνεται το Λιμενικό και γίνεται επικοινωνία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, οπότε δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες για άμεση βοήθεια και την οργάνωση μεταφοράς της στο Κέντρο Διάσωσης. Η ανταπόκριση ευαισθητοποιημένων πολιτών και των αρχών στη διάσωση πολλών χελωνών από όλη την Ελλάδα με τη συνεργασία όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κρίνεται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

 

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάσωσης γίνεται περίθαλψη θαλάσσιων χελωνών και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού και των μαθητών. Μόλις αποθεραπευτεί μία χελώνα, οργανώνεται η επιστροφή της στη θάλασσα. Τις λειτουργίες του Κέντρου Διάσωσης στηρίζουν, πέραν του ειδικευμένου προσωπικού, εθελοντές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

 

Η περσινή χρονιά έφερε σημαντικές βελτιώσεις στις υποδομές του Κέντρου. Αντικαταστάθηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αντλιών νερού για τις δεξαμενές, έγινε προμήθεια και σύνδεση συμπληρωματικών δεξαμενών, κατασκευάστηκε η κεντρική ξύλινη πλατφόρμα στις εξωτερικές δεξαμενές.

 

Επιπλέον, διαμορφώθηκε ένα σύγχρονο χειρουργείο με σύγχρονο εξοπλισμό, σε ένα νέο κοντέινερ, απαραίτητο για την αντιμετώπιση των περιστατικών που φθάνουν στο Κέντρο Διάσωσης. Πολύτιμες ήταν οι συμβουλές που παρείχε για την οργάνωσή του η Δρ. Αναστασία Κομνηνού, Αν. Καθηγήτρια (Χειρουργική των Ζώων- Κτηνιατρική κατοικιδίων Εξωτικών και Άγριων Ζώων), Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ. (Διαπίστευση EAEVE).

 

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Διάσωσης είναι ανοικτό για το κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή 11.00-17.00 και τις καθημερινές 13.00-17.00. Επισκέψεις σχολείων για το πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής διοργανώνονται τις καθημερινές μετά από ραντεβού στο τηλέφωνο 210-5231342. Σε περίπτωση τραυματισμένης ή νεκρής χελώνας επικοινωνείτε στα εξής τηλέφωνα: Τηλ./Fax: 210 8944 444, 6941 511 511. Περισσότερες πληροφορίες για τον ΑΡΧΕΛΩΝ θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.archelon.gr


protoselida

World Business

Στο σφυρί vintage δημιουργίες του Margiela

Στο σφυρί vintage δημιουργίες του Margiela

Συλλέκτης τους θα τα πουλήσει σε δημοπρασία του Sotheby's, στο Παρίσι- ανάμεσά και τους πέντε...

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

ΣTHN KYΠPO ΛEEI «NAI»

ΣTHN KYΠPO ΛEEI «NAI»

Mπορεί η Έλενα Mπατούρινα, η πλουσιότερη Pωσίδα, να αγόρασε στην Eλλάδα το μεγάλο φωτοβολταϊκό στα...

Αθλητικά

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στην πόλη του Τάραντο στην Ιταλία θα διεξαχθούν οι ΧΧ Μεσογειακούς Αγώνες, όπως αποφάσισε η...

Περιβάλλον

Βοδινό και σόγια «καταστρέφουν» τον Αμαζόνιο

Βοδινό και σόγια «καταστρέφουν» τον Αμαζόνιο

Το βοδινό κρέας και η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια που αγοράζουν αφειδώς όλες οι χώρες του...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.