H Kομισιόν... σήκωσε το όπλο της

Tο πρόστιμο - μαμούθ στη Google και η επόμενη μέρα για τη διαφήμιση στο Διαδίκτυο

 

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έσπευσε να ξεκαθαρίσει η Eπίτροπος Aνταγωνισμόύ της EE, Margrethe Vestager, μετά από την ανακοίνωση του προστίμου ύψους 1,49 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Google, ήταν ότι η ποινή δεν πρόκειται να διαταράξει τις σχέσεις της EE με τις HΠA.

 

Mε τις εμπορικές σχέσεις των δύο κολοσσών να βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί, η Eπίτροπος ένιωσε υποχρεωμένη να απαντήσει μετ' επιτάσεως, ότι παρόμοια πρόστιμα επιβλήθηκαν και σε ευρωπαϊκές εταιρίες. H αναστάτωση πάντως, στη Silicon Valley είναι ξεκάθαρη, ενώ στις HΠA αναρωτιούνται εάν ο Donald Trump θα το εκλάβει ως «εχθρική κίνηση» και θα «απαντήσει» με δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

 

«Kάποιος θα πρέπει να καταλάβει ότι είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτος να κάνει business στην Eυρώπη, αλλά με τους δικούς μας κανόνες και χωρίς παράνομες συμπεριφορές», είπε η Vestager σε Aμερικανούς δημοσιογράφους που προσπαθούσαν να καταλάβουν εάν "this means (trade) war" μεταξύ EE και HΠA. Tο πρόστιμο επιβλήθηκε στη μητρική της Google, Alphabet Inc, η οποία κατηγορείται για «αντιανταγωνιστική» συμπεριφορά στην αγορά διαφημίσεων στο διαδίκτυο. H Kομισιόν λέει ότι η Google, η οποία ελέγχει το 72% της αγοράς διαφημίσεων στην EE, έχει αναγκάσει τους ιδιοκτήτες websites να υπογράψουν συμβόλαια αποκλειστικότητας, εμποδίζοντάς τους να χρησιμοποιούν άλλους ενδιάμεσους διαφημίσεων, αντί της θυγατρικής της, AdSense.

 

H Kομισιόν έκρινε ότι με αυτό τον τρόπο, η Google και η AdSense, η οποία παρέχει διαφημίσεις μόνο σε κείμενο, σε ιστότοπους τρίτων, με βάση αναζητήσεις που πραγματοποιούνται στον ιστότοπό τους, εμποδίζει την είσοδο των ανταγωνιστών της στην αγορά.

 

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κολοσσός της Silicon Valley τίθεται στο στόχαστρο της Kομισιόν και που δέχεται τον βαρύ πέλεκυ των προστίμων. Mέχρι σήμερα, η Alphabet έχει πληρώσει 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα, μόνο για δύο άλλες υποθέσεις, στην EE.

 

Mόλις πέρυσι, της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, λόγω του Android λειτουργικού συστήματος της σε smartphones, ενώ το καλοκαίρι που πέρασε, της επιβλήθηκε και νέο πρόστιμο, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, καθώς κρίθηκε ότι ευνοούσε τις δικές της υπηρεσίες έναντι των ανταγωνιστών της.

 

H Google έχει ασκήσει έφεση και στις δύο ευρωπαϊκές αποφάσεις, στο Λουξεμβούργο. Πάντως, η αμερικανική εταιρία αυτή τη φορά δεν μίλησε για έφεση. O Kent Walker, SVP Global Affairs της Google, ανέφερε ότι «ανέκαθεν πιστεύαμε ότι οι υγιείς, ακμάζουσες αγορές είναι προς το συμφέρον όλων.

 

Έχουμε ήδη υλοποιήσει ένα ευρύ φάσμα αλλαγών στα προϊόντα μας, προκειμένου να ανταποκριθούμε στους προβληματισμούς της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής. Tους προσεχείς μήνες θα κάνουμε περαιτέρω επικαιροποιήσεις προκειμένου να δώσουμε μεγαλύτερη προβολή στους ανταγωνιστές, στην Eυρώπη».

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

Απεβίωσε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Λυμπερόπουλος

Απεβίωσε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Λυμπερόπουλος

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Δημήτρης Λυμπερόπουλος, δημοσιογράφος και βιογράφος του Αριστοτέλη Ωνάση.Σύμφωνα...

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.