Deal News Online

undefined

Τσίπρας: Μνημόνιο συνεργασίας σε άμυνα - μεταφορές και επιχειρηματικές διασυνδέσεις

Ζάεφ: Γράφουμε συνεχώς ιστορία

 

Θερμή η υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα από τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόρα Ζάεφ στο Προεδρικό Μέγαρο των Σκοπίων. 

 

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είχε θερμή χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά στους φωτογράφους ενώ κάποια στιγμή σήκωσε και το δεξί του χέρι και έκανε το σήμα της νίκης.

 

Το  θερμό κλίμα ανάμεσα σε Τσίπρα-Ζάεφ επισφράγισε η κίνηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων να βγάλει δύο selfies με τον Έλληνα ομόλογό του ο οποίος ανταποκρίθηκε με χαμόγελο στην πρόσκλησή του αυτή.

 

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε «η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολύ κόσμο που αναγνώρισε ότι είναι εφικτό να λύνεις διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό».

 

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ σε δική του ανάρτηση μετά την υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού έγραψε ότι «υποδέχθηκα τον φίλο Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Βόρεια Μακεδονία. Αληθινά ιστορική ημέρα».

 

Μέτα την υποδοχή Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση ενώ ακολούθησαν παράλληλες υπουργικές συναντήσεις μετά τις οποίες υπεγράφησαν συμφωνίες ανάμεσα σε υπουργούς των δύο κυβερνήσεων.

 

Αλέξης Τσίπρας: Καινούργιο αφήγημα για τα Βαλκάνια

 

«Είναι μια σημαντική στιγμή για τις δύο χώρες, σημαντική μέρα για τα Βαλκάνια» είπε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως σημείωσε, «τους τελευταίους μήνες προσπαθούμε να χτίσουμε ένα καινούργιο αφήγημα για τα Βαλκάνια, συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και ανάπτυξης. Θα είναι μια επιτυχία όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικά».

 

«Σήμερα υπογράψαμε μια σειρά από μνημόνια συνεργασίας κι ένα σχέδιο δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας. Κουβεντιάσαμε σε βάθος πώς θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε επίπεδο ΝΑΤΟ και με άλλες βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία)» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, λέγοντας πως «το κύριο πιάτο στη σημερινή πρώτη μας συνάντηση είναι η οικονομία».

 

«Πρέπει να τρέξουμε να καλύψουμε το έδαφος. Η αποστολή μας συνοδεύεται από μια πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή, περίπου 140 επιχειρηματιών» ανέφερε.

 

Όπως εξήγησε, με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας συζήτησαν «πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια και στη Βόρεια Μακεδονία, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Βαλκανικής Ανάπτυξης που σχεδιάζουμε στην Ελλάδα».

 

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών περιλαμβάνει σημαντικούς και κρίσιμους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η αμυντική βιομηχανία, οι στρατιωτικές πληροφορίες, αλλά και η επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελληνική Αεροπορία.

 

«Συζητήσαμε τις εξελίξεις και προοπτικές στον ενεργειακό τομέα, τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και ψηφιακής τεχνολογίας. Μιλήσαμε για την ανάγκη μεταφοράς τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία σε θέμα ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

«Είναι σαφές ότι εδώ οικοδομούμε μια πολυεπίπεδη σχέση. Αλλά πρέπε να διασφαλίσουμε ότι θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως σήμερα κλείνουν «με θετικό τρόπο» οι διαβουλεύσεις της επιτροπής για ιστορικά κι εκπαιδευτικά θέματα, «που είναι πολύ κρίσιμα γιατί επηρεάζουν το πώς βλέπουμε εμείς και τα παιδιά μας την ιστορία των δύο λαών και είναι καθοριστικά για τη σχέση μας».

 

 

Ζόραν Ζάεφ: Γράφουμε ιστορία

 

«Γράφουμε συνεχώς ιστορία», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Φιλοξενούμε την πολυάριθμη αντιπροσωπεία από την Ελλάδα η οποία αποτελεί ιστορικό ορόσημο καθώς αφήνουμε πίσω το παρελθόν και προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο και τις χαμένες ευκαιρίες.

 

«Οι δυο λαοί έδειξαν την Ευρώπη και τον κόσμο ότι με θαρραλέες αποφάσεις όλα είναι πιθανά», συνέχισε.

 

Προσέθεσε ότι υπογράφηκε το σχέδιο δράσης για όλες τις δραστηριότητες που συμφωνήθηκαν μεταξύ των υπουργών. Θα δημιουργηθεί Ειδική Επιτροπή για την χρήση της ορολογίας και των εμπορικών σημάτων, ενώ συμφωνήθηκε συνεργασία σε επίπεδο Αμύνης. Παράλληλα θα δημιουργηθεί νέο διασυνοριακό σημείο διέλευσης μεταξύ των δυο χωρών.

 

Ο πρωθυπουργός της Βορείου Μακεδονίας εκτίμησε ότι με το Επιχειρηματικό Φόρουμ δημιουργούνται εξαιρετικές ευκαιρίες για συνεργασία. Το δε Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας έχει στόχο να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων.

 

Χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «φίλο», τόσο του ιδίου όσο και του λαού της Βορείου Μακεδονίας.

 

 

Πρώτη Καταχώρηση: Τρίτη, 02. 04. 2019 - 14:18


World Business

Morgan Stanley: Θετική για την Coca Cola HBC

Morgan Stanley: Θετική για την Coca Cola HBC

Με σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) και τιμή στόχο 25 λίρες (περίπου 27,25 ευρώ) ανά μετοχή προτείνει...

Media

Παραιτήθηκε το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Παραιτήθηκε το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Με επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού υπέβαλαν παραίτηση ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο...

Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.