Deal News Online

undefined

Το come-back επιχειρεί η ΦΑΓΕ

Πώς θα γυρίσει την παρτίδα έπειτα από ένα «ξινό» 2018

 

Η διατήρηση του Νο1 brand στην Ελλάδα, το εργοστάσιο στο Λουξεμβούργο, οι επόμενες κινήσεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού

 

Στην αντεπίθεση περνά η ΦΑΓΕ μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά που άφησε τα σημάδια της έντονα στο πρόσωπο του leader των γαλακτομικών προϊόντων (σύμφωνα με το μερίδιο που κατέχει στην αγορά).

 

Ο «γίγαντας» που ένιωσε έντονα χτυπήματα το 2018 αφού έχασε κάτι παραπάνω από 10% στις πωλήσεις της παγκοσμίως (διαμορφώθηκαν σε 551,8 εκατ. δολ).

 

Παράλληλα η ΦΑΓΕ είδε τα κέρδη της να μειώνονται στα 22,1 εκατ. ευρώ από 86,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017. Επιπρόσθετα πάγωσε το σχέδιο για την δημιουργία εργοστασίου στο Λουξεμβούργο ενώ το ενοποιημένο χρέος της ανέρχονταν στο τέλος του 2018 σε 411,8 εκατ. δολ..

 

Τα νούμερα εντός και εκτός συνόρων

 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πωλήσεις της υποχώρησαν κατά 15,9%, 7,4% και 1,2% αντίστοιχα. Μοναδική εξαίρεση η αγορά της Ιταλίας όπου οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 3,3%.

 

Σημαντική ήταν και η πτώση κατά 5,9% των πωλήσεών της σε όγκο. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την εταιρεία, στη μείωση των πωλήσεων της σε όγκο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα κατά 9,4% και 5% αντίστοιχα.

 

Η πίεση λειτουργεί… θεραπευτικά

 

Το περιβάλλον πίεσης οδήγησαν την ΦΑΓΕ από τις αρχές του 2019 να μπει δυναμικά στο παιχνίδι των προσφορών στην ελληνική αγορά γιαουρτιού με στόχο να ανακτήσει μερίδια. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά πλέον η κορυφαία του κλάδου πραγματοποιεί εκπτώσεις που φτάνουν έως και 35% στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ ενώ έχει ενταθεί και η συχνότητα που πραγματοποιεί προσφορές.

 

Κρατάει τα ηνία της ελληνικής αγοράς

 

Σύμφωνα με στοιχεία από μετρήσεις της IRI για το 2018 η ΦΑΓΕ είναι πρώτη σε μερίδιο γιαουρτιού σε όγκο και αξία με 21,2% και 22,8% αντίστοιχα. Δεύτερη είναι η Κρι-Κρι με 14,3% και 13,5% αντίστοιχα, τρίτο το PL (σ.σ. τα προϊόντα με το σήμα του σούπερ μάρκετ) με 12,9% και 7,9%. Στην 4η θέση βρίσκεται η Vivartia με 11,9% και 16,4%. Ακολουθεί ο Όλυμπος με 9,3% και 10,3%, 6η η Δωδώνη με 8% και 6,1%, 7η η ΜΕΒΓΑΛ με 5,4% και 5,7%, 8η η Friesland με 3,5% και 3,2%, 9η η Danone με 3,2% και 4,5% και στη10η θέση βρίσκεται η Φάρμα Κουκάκη με 2,4% και 2,3%.

 

«Ξεπαγώνει» το project του Λουξεμβούργου

 

Η ΦΑΓΕ, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, προχωρά πολύ προσεκτικά στην επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής γιαουρτιού στη βιομηχανική ζώνη της πόλης Bettembourg στο Λουξεμβούργο. Στόχος είναι αυτή η μονάδα να τροφοδοτεί όλες τις αγορές της Ευρώπης και των γύρω περιοχών όπου η ΦΑΓΕ έχει παρουσία.

 

Η απόφαση της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ προ λίγων ετών να αποσυρθεί εντελώς από την παραγωγή γάλακτος πουλώντας και το εργοστάσιο στο Αμύνταιο, ώστε να επικεντρωθεί πλέον κυρίως στο γιαούρτι και στις διεθνείς δραστηριότητές της, ήταν κομβική. Ουσιαστικά έβγαλε από τα ελληνικά σύνορα το greek yogurt και το έκανε εξαγώγιμο προϊόν!

 

Νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ

 

Στην Αμερική, η θυγατρική FAGE USA Dairy Industry προχώρησε στη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο του Johnstown, η οποία διπλασιάζει την παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας. Υπολογίζεται ότι η παραγωγική δυναμική θα φτάσει στους 160.000 τόνους γιαουρτιού ετησίως, από περίπου 120.000 τόνους.

 

Με αυτές τις κινήσεις στοχεύει η εταιρεία να παραμείνει στους leaders της διεθνούς αγοράς.


Media

Παραιτήθηκε το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Παραιτήθηκε το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Με επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού υπέβαλαν παραίτηση ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο...

Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Αθλητικά

Ακύρωση Παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων Βόλεϊ

Ακύρωση Παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων Βόλεϊ

Η διεθνής ομοσπονδία βόλεϊ (FIVB) ανακοίνωσε την ακύρωση του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος συλλόγων, λόγω της...

Υγεία & Διατροφή

Κορωνοϊός: Μόλις το 1% των Ελλήνων έχει αναπτύξει αντισώματα

Κορωνοϊός: Μόλις το 1% των Ελλήνων έχει αναπτύξει…

Τα πρώτα 2.500 δείγματα πλάσματος εθελοντών-δοτών που δραστηριοποιούνται στο ΕΚΠΑ και συλλέχθηκαν τον Ιούνιο-Ιούλιο 2020, αναλύθηκαν με ειδικό και...

Τουρισμός

Λοΐζου: Το μέλλον του συνεδριακού τουρισμού και ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Λοΐζου: Το μέλλον του συνεδριακού τουρισμού και ο…

Τη σημασία χάραξης μιας ενιαίας στρατηγικής για τον επαγγελματικό, εκθεσιακό και συνεδριακό τουρισμό, την εποχή...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.