Κύθηρα: Καινοτόμα δράση πρόληψης πυρκαγιών μέσω Πράσινου Ταμείου

Το Πράσινο Ταμείο θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση του νέου έργου «Καινοτόμα Δράση για την πρόληψη των πυρκαγιών στα Κύθηρα», που εντάσσεται στο πλαίσιο του μεγάλου πιλοτικού προγράμματος «Το ταξίδι για την Αναγέννηση των Κυθήρων ξεκίνησε».

 

Το συγκεκριμένο έργο υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ Δήμητρα εδώ και ενάμιση χρόνο, από την 1η Απριλίου, και θα έχει διάρκεια 18 μήνες, σκοπεύοντας στη στοχευμένη ενημέρωση και κινητοποίηση του πληθυσμού των Κυθήρων για τις δασικές πυρκαγιές.

 

Ειδικότερα, στόχοι είναι: η καλύτερη πρόληψη, η μείωση της πιθανότητας καταστροφών σε οικίες και οικισμούς και η βελτίωση της ασφάλειας, μέσω αξιολόγησης του προβλήματος, της συμβολής στον ευρύτερο αντιπυρικό σχεδιασμό του νησιού, και μίας πιλοτικής εφαρμογής τοπικών δράσεων σε τρεις επιλεγμένες περιοχές-οικισμούς του νησιού.

 

Η έμφαση και το καινοτόμο στοιχείο του έργου είναι η συνεχής διάδραση με τους κατοίκους, ώστε να επιτευχθεί η συμβολή αυτών με ιδέες (που προκύπτουν από την αναγνώριση των δικών τους προβλημάτων και των κινδύνων που αυτοί αντιμετωπίζουν) και πρακτικές δράσεις στην πρόληψη με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων των πυρκαγιών στο νησί και τη βελτίωση της ασφάλειάς τους.

 

Με αυτόν τον τρόπο  θα επιδιωχθεί η πρόληψη να γίνει «ιδιοκτησία», ή κτήμα, μέρους των κατοίκων που θα συνεχίσουν τις δράσεις και μετά την ολοκλήρωση του έργου. Εκτιμάται ότι αυτό θα επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο στην παρούσα περίοδο, καθώς είναι ακόμη νωπή η ανάμνηση της μεγάλης πυρκαγιάς των Κυθήρων του Αυγούστου 2017 και το «παράθυρο ευκαιρίας» κατά το οποίο υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και προσοχή είναι ακόμη ανοικτό.

 

Το έργο περιλαμβάνει τρεις φάσεις:

 

-Αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης στο νησί και καταγραφή του κινδύνου από δασικές πυρκαγιές, επιλογή των 3 περιοχών εφαρμογής της μεθοδολογίας.

 

- Πιλοτική εφαρμογή βάσει των αποτελεσμάτων της προηγούμενης φάσης.

 

- Διάχυση αποτελεσμάτων τόσο στην ευρύτερη των τριών περιοχών τοπική κοινωνία των Κυθήρων όσο και στην επιστημονική κοινότητα.

 

Τον συντονισμό και την επιστημονική επίβλεψη του έργου έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος, δασολόγος ερευνητής επί 30 χρόνια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα πυρκαγιών. Σημειώνεται ότι ο δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος είναι μέλος της ανεξάρτητης Επιτροπής για το πόρισμα για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα (πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών), η οποία ορίσθηκε, μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, από τον πρωθυπουργό.


protoselida

Secret Money

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

Tην ώρα που στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα projects αποθήκευσης ενέργειας,...

Αθλητικά

Οι γιατροί της Μπάγερν απαγορεύoυν στους παίκτες τα αυτόγραφα και τις selfies

Οι γιατροί της Μπάγερν απαγορεύoυν στους παίκτες τα…

Οι παίκτες της Μπάγερν Μονάχου συνήθως υπογράφουν αυτόγραφα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και...

Αυτοκίνητο

Αυτοκινητοβιομηχανία: «Πληγή» η ακύρωση της έκθεσης της Γενεύης

Αυτοκινητοβιομηχανία: «Πληγή» η ακύρωση της έκθεσης της Γενεύης

Το βήμα που τους έδινε η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης έχασαν οι εταιρείες αυτοκινητοβιομηχανίας...

Περιβάλλον

Ελληνική πρωτιά στην ανακύκλωση λιπαντικών

Ελληνική πρωτιά στην ανακύκλωση λιπαντικών

Ευρωπαϊκό "χρυσό" παίρνει η χώρα μας στο τομέα της ανακύκλωσης/επαναχρησιμοποίησης λιπαντικών, καθώς το 50% των...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.