Η στρατηγική της Ελλάδας στην Αφρική την προσεχή πενταετία

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο, με θέμα τη στρατηγική της Ελλάδας στην Αφρική την προσεχή πενταετία, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Αναπλ. Υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τ. Κουίκ, ως εισηγητής, καθώς και ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του, «κατά τη σύσκεψη, υπογραμμίστηκε το ενδιαφέρον της χώρας μας να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις της με τα αφρικανικά κράτη τόσο επί διμερούς βάσεως όσο και στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών. Σχέσεις οι οποίες ουδέποτε καλλιεργήθηκαν και οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικά περιθώρια αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας, αξιοποιώντας και την μακραίωνη εκεί παρουσία ελληνικής Ομογένειας. Από τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν την τελευταία διετία στην Αφρική, ορισμένες, μάλιστα, με συνοδεία σημαντικών επιχειρηματικών αποστολών, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τ. Κουίκ, διαπιστώθηκε, αντίστοιχα, βούληση των κρατών αυτών για ενίσχυση των σχέσεων».

 

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, η πύκνωση εκατέρωθεν επισκέψεων σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο, η συνέχιση πραγματοποίησης επιχειρηματικών αποστολών σε αφρικανικές χώρες, ενώ θα εξετασθεί επίσης η ενίσχυση της στελέχωσης των ελληνικών διπλωματικών αρχών στις εν λόγω χώρες.

 

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, τονίσθηκε ότι θα πρέπει προγραμματισθούν πολιτικές διαβουλεύσεις με σειρά αφρικανικών κρατών το προσεχές διάστημα, να κινητοποιηθούν ελληνικοί επιχειρηματικοί φορείς ώστε να δραστηριοποιηθούν στις χώρες αυτές, καθώς και να δοθεί έμφαση στις επαφές λαού προς λαό (people-2-people). Ως προς το τελευταίο σημείο, σημειώθηκε ότι αποτελεί θετικό γεγονός ότι η χώρα μας εξακολουθεί να παρέχει σε Αφρικανούς υποτροφίες σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στρατιωτικές σχολές, πρόγραμμα το οποίο θα συνεχιστεί. Αναγνωρίστηκε, επίσης, η σημασία της συνεργασίας της Διπλωματικής Ακαδημίας με αντίστοιχες αφρικανικών χωρών προς εκπαίδευση νέων Αφρικανών διπλωματών. Ήδη είναι έτοιμο προς υπογραφή Μνημόνιο Συνεργασίας των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κένυας στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης.

 

Αναφορικά με την αναπτυξιακή βοήθεια, σημειώθηκε ότι, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, η χώρα μας, για την περίοδο 2014-2020, παρέχει 460 εκατ. ευρώ ως αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού (ACP), με το μεγαλύτερο ποσοστό να διοχετεύεται προς την Αφρική.


protoselida

Τουρισμός

 “Πράσινο φως” για νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

“Πράσινο φως” για νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την Τετάρτη και τις τρεις μελέτες που αφορούν στην...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.