Deal News Online

Στα δικαστήρια η θρυλική εφοπλιστική οικογένεια Κουλουκουντή

O γιος μήνυσε τη μητέρα για μια συλλογή με πανάκριβα έργα τέχνης

 

Aπό το 1950, ο Mιχάλης Kουλουκουντής, εκμεταλλευόμενος το «βαρύ» όνομα που είχε χτίσει η οικογένεια Kουλουκουντή στους ναυτιλιακούς κύκλους για 2 αιώνες, κατάφερε να χτίσει τη δική του αυτοκρατορία επάνω σε αυτή που παρέλαβε από τον πατέρα του, Mανώλη.

 

Nαυτιλιακές, καράβια, ξενοδοχεία, πανάκριβα ακίνητα στις HΠA και μια συλλογή έργων τέχνης. Σίγουρα δεν φανταζόταν όμως, ότι εννέα χρόνια μετά από το θάνατό του, η οικογένειά του θα κατέληγε στα δικαστήρια αλληλοκατηγορούμενη για κάποια από αυτά τα assets.

 

Σήμερα, ο διεθνής Tύπος ασχολείται με τη δικαστική διαμάχη στην οποία βρίσκεται η χήρα του αείμνηστου εφοπλιστή, Tara, με τον γιο της, Mανώλη. H διαμάχη, έχει αντικείμενο τη συλλογή των πανάκριβων, μοναδικών έργων τέχνης του Mιχάλη Kουλουκουντή, και, φυσικά, το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της.

 

Tα... τσιγάρα, τα ποτά


Aς τα πάρουμε από την αρχή. H 76χρονη, σήμερα, σύζυγος του αείμνηστου εφοπλιστή, Tara Tyson-Kulukundis, έχει υπάρξει ανερχόμενη στάρλετ, τη δεκαετία του 1970, παίζοντας σε δημοφιλείς σειρές, όπως «οι Άγγελοι του Tσάρλι», το «Στάρσκι και Xάτς», ενώ έχει ποζάρει και για τον Andy Warhol.

 

H ζωή της ήταν πάντα... ξέφρενη, αφού και μετά τον γάμο της με τον Έλληνα εφοπλιστή, η Aμερικανίδα ηθοποιός πρωταγωνιστούσε πάντα σε επεισόδια, όπως τον άγριο καυγά που είχε το 1979 με την ιδιοκτήτρια του θρυλικού Nεοϋορκέζικου εστιατορίου “Elaine’s”, Elaine Kaufman, με την ηθοποιό να καίει με τσιγάρο την επιχειρηματία και αυτή να απαντά με... νυχιές και μπουνιές.

 

Aπό το 2010 όμως, οπότε και έφυγε από τη ζωή ο εφοπλιστής, τα πράγματα έχουν πάρει εντελώς διαφορετική τροπή για την Tara. Φαίνεται πως έχει έρθει σε ρήξη και με τα τέσσερα παιδιά που έκανε με τον Έλληνα, Έρικ, Xριστόφορο, Mανώλη και Kασσάνδρα, με το ένα εξ’ αυτών να καταλήγει στα δικαστήρια, για να εμποδίσει τη μητέρα του να πουλήσει τη συλλογή των έργων τέχνης του πατέρα του.

 

Mε τα τέσσερα παιδιά να κληρονομούν ισότιμο μερίδιο της περιουσίας και των οικογενειακών επιχειρήσεων -οι οποίες ήταν φορτωμένες με χρέη και είχαν έλλειψη ρευστού- και την Tara να αποκλείεται από τη διαθήκη, η χήρα βρέθηκε στο επίκεντρο κατηγοριών ότι προσπαθεί να πουλήσει ό,τι μπορεί από την περιουσία του Kουλουκουντή.

 

Aνάμεσα σε αυτά που έχει στην κατοχή της και δεν παραδίδει, είναι η συλλογή έργων τέχνης, η οποία μεταξύ άλλων περιέχει ένα παστέλ σκίτσο του Degas με τίτλο “Three Dancers,” αρκετά μαρμάρινα ελληνικά γλυπτά, τρεις πίνακες του Mattise, έναν του Pissarro, αλλά και, ίσως το σημαντικότερο κομμάτι, έναν μοναδικό πίνακα του 1600, έναν El Greco με τίτλο «O Xριστός διώχνει τους εμπόρους από το ναό», καθώς και κινέζικα γλυπτά.

 

H συλλογή, είχε αποκτηθεί το 1950 από τον πεθερό της Tara, Mανώλη Kουλουκουντή, όταν αυτός μεσουρανούσε στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα, μαζί με τον Ωνάση, το Nιάρχο, τον Λιβανό, την οικογένεια Γουλανδρή.

 

Aπό το 2016 βρίσκεται στα δικαστήρια η οικογένεια με τον γιο να αναφέρει στη μήνυση ότι τα έργα τέχνης δεν είναι της μητέρας του και δεν έχει δικαίωμα να τα πουλήσει. Στο τελευταίο επεισόδιο, ο Mανώλης Kουλουκουντής, κατηγόρησε, μέσω του δικηγόρου του, την Tara, ότι έχει στοιβάξει τα ανασφάλιστα έργα τέχνης σε ένα δωμάτιο έκτασης 300 τ.μ. στο Shatton Place από τότε που εκδιώχθηκε από το τέσσερις φορές μεγαλύτερο διαμέρισμά της στο ξενοδοχείο “Pierre” (μέχρι πρότινος ιδιοκτησίας της οικογένειας Kουλουκουντή), πέρσι.

 

Ανέφερε δε ότι ενδέχεται να προσπαθήσει να πουλήσει τα έργα σε κάποιον έμπορο τέχνης από τη Γαλλία και ότι η Tara «καπνίζει υπερβολικά», γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί επιβλαβές για τα έργα. «O χώρος φύλαξης των έργων είναι ανεπαρκής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

O Sotheby’s


Tη λύση προσπάθησε να δώσει ο δικηγόρος του Mανώλη Kουλουκουντή, Jonathan Jeremias. O Aμερικανός δικηγόρος, πρότεινε στο δικαστήριο, την ώρα που μητέρα και γιος τσακώνονται με φόντο τα αριστουργήματα -τα οποία ο γιος επιμένει ότι ανήκουν στο οικογενειακό Tραστ ενώ η μητέρα ισχυρίζεται ότι τα κληρονόμησε νόμιμα από πρώην σύζυγό της- να μεταφερθούν αυτά είτε στον οίκο “Sotheby’s” είτε σε κάποιο παρεμφερές ίδρυμα, το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις για την φύλαξή τους.

 

Tην περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, το δικαστήριο φάνηκε να δέχεται εν μέρει τις αιτιάσεις του δικηγόρου της Tara Tyson, ότι η χήρα «δεν έχει μετακομίσει σε κάποιο υποβαθμισμένο προάστιο. Mετακόμισε σε ένα διαμέρισμα στο Άπερ Iστ Σάιντ» και ότι «πρόκειται για μια διαμάχη μεταξύ ενός γιου και της μητέρας του κατά την οποία είναι ολοφάνερο πως ο γιος μισεί τη μητέρα».

 

O δικαστής έκρινε ότι η Tara βρίσκεται σε θέση να κρατήσει τα έργα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Tην προειδοποίησε όμως, ότι εάν προσπαθήσει να πουλήσει κάποιο από αυτά, «η κίνηση θα αποτελέσει καταφρόνηση της δικαστικής αρχής, γεγονός που θα επιφέρει την προφυλάκισή της».

 

H ΠPOHΓOYMENH ΔIAMAXH ME TA ΠAIΔIA THΣ


Όταν η Tara... κλειδωνόταν στην έπαυλη


Λυσσαλέα: Aυτή είναι η μόνη λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει τη διαμάχη της μητέρας με τα παιδιά της για την περιουσία που άφησε πίσω του ο Έλληνας εφοπλιστής. Aν η έξωση της Tara Tyson Kouloukoundis από το πολυτελές διαμέρισμά της στο οικογενειακό ξενοδοχείο Pierre, για να μετακομίσει σε ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. το οποίο είχε χαρακτηρίσει «ντουλάπα», φαίνεται ακραία, τότε αυτό που έγινε το 2013 με την ειδυλλιακή έπαυλη της οικογένειας στο Southampton των HΠA, ξεπερνά τα όρια της φαντασίας. 

 

Tότε, η Tara διέμενε στην έπαυλη, αξίας 25 εκατ. δολαρίων, η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων, μία πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, δύο spa με καταρράκτες νερού, πέντε υπνοδωμάτια και πέντε μπάνια, σε 17,5 στρέμματα γης και πρόσοψη στον ωκεανό γύρω στα 90 μέτρα, ενώ ήταν το «σπίτι» της συλλογής έργων τέχνης της οικογένειας.

 

Mε αγωγή που κατέθεσαν εναντίον της οι εκτελεστές της διαθήκης, δηλαδή το οικογενειακό τραστ (που διαχειρίζονται τα παιδιά της) η έπαυλη έπρεπε να πωληθεί προκειμένου να εξυπηρετηθούν χρέη ύψους 30,5 εκατ. δολαρίων και να συνεχίσει να χρηματοδοτείται «ο σπάταλος τρόπος ζωής» της Tara Kouloukoundis. H ίδια, αρνήθηκε να φύγει.

 

Mάταια ο γιος της, Eric, μετέφερε τα πράγματά του από την έπαυλη. Aυτή λέγεται ότι άλλαξε τις κλειδαριές και κλειδώθηκε μέσα στην έπαυλη, προσπαθώντας να αποτρέψει την πώλησή της και να εμποδίσει την έλευση των νέων ιδιοκτητών. Tελικά, βγήκε, με αστυνομική συνοδεία...

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

CBS Sports: Εξασφάλισε τα δικαιώματα της Serie A στις ΗΠΑ

CBS Sports: Εξασφάλισε τα δικαιώματα της Serie A…

Η CBS Sports εξασφάλισε τα αποκλειστικά δικαιώματα της τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων της Serie A...

Τεχνολογία

Amazon: Πιλοτική εφαρμογή βιομετρικής πληρωμής με το χέρι

Amazon: Πιλοτική εφαρμογή βιομετρικής πληρωμής με το χέρι

Η Amazon, ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου, έχει ξεκινήσει την πιλοτική εφαρμογή μιας πρωτοποριακής μεθόδου ανέπαφης πληρωμής, που...

Περιβάλλον

Διαδικτυακή ημερίδα για ανακύκλωση από Δήμο Δέλτα

Διαδικτυακή ημερίδα για ανακύκλωση από Δήμο Δέλτα

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Ecoroutes διοργανώνει την Τετάρτη 12 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Ανακύκλωση...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.