Deal News Online

undefined

Αχτσιόγλου: Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο με τις 120 δόσεις

«Ανάσα σε περισσότερους από πέντε εκατομμύρια πολίτες θα δώσει το νομοσχέδιο» που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή» ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην Ολομέλεια. «Εκατομμύρια συμπολίτες μας θα ελαφρυνθούν οριστικά από τα βάρη και τα χρέη που σώρευσαν, αφενός λόγω της δραστικής μείωσης των εισοδημάτων τους, ιδίως την περίοδο της κρίσης, αφετέρου λόγω ανορθολογικών ρυθμίσεων που ίσχυαν, κυρίως στο ασφαλιστικό, μέχρι τη μεταρρύθμιση του 2016» είπε η υπουργός, αναφερόμενη στη ρύθμιση οφειλών.

 

Η κα. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στα μόνιμα μέτρα που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα και τη νέα μόνιμη 13η σύνταξη.

 

«Είναι μέτρα μόνιμα, μέτρα που ενισχύουν ουσιωδώς το εισόδημα των συνταξιούχων και των νοικοκυριών, μέτρα αναγκαία που υποστηρίζουν όσους σήκωσαν τα βάρη της λιτότητας, μέτρα άμεσα εφαρμόσιμα, καθώς τόσο η καταβολή της 13ης σύνταξης, όσο και η μείωση του ΦΠΑ, θα λάβουν χώρα την αμέσως επόμενη εβδομάδα, δηλαδή αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου» είπε η υπουργός Εργασίας.

 

Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι αυτές τις ημέρες έχει κάνει τα πάντα, προκειμένου να μη συζητηθεί η ουσία των ρυθμίσεων αυτών. «Αυτή όμως η τακτική της δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει ούτε την κυβέρνηση, ούτε και τον ελληνικό λαό, που βλέπει ότι ψηφίζονται μέτρα που ενισχύουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως τις διατάξεις αυτές τις υπερψηφίζουν και οι βουλευτές της Ν.Δ., «διότι αντιλαμβάνονται την κοινωνική ανακούφιση που επιφέρουν, αλλά και γιατί θα ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσουν την κοινωνική αντίδραση που θα είχε η αντίδρασή τους».

 

Ο κ. Μητσοτάκης και η επταήμερη εργασία

 

Αναφορικά με το ζήτημα της επταήμερης εργασίας που απασχόλησε το προηγούμενο διάστημα τον δημόσιο διάλογο, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ., στη διακαναλική συνέντευξη, μίλησε ξεκάθαρα, από μόνος του και χωρίς να τον ρωτήσει κανείς, για το ζήτημα της επταήμερης εργασίας και σημείωσε πως «όποιος τον άκουσε, έχει βγάλει τα συμπεράσματά του.

 

Έκτοτε, η Ν.Δ. και στελέχη της προσπαθούν, με δήθεν αποκαλύψεις, με διευκρινίσεις και με νέες δηλώσεις να δικαιολογήσουν όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τους κατανοώ. Είναι μια δύσκολη αποστολή, αν όχι αδύνατη. Διότι νομίζω ότι στη συνείδηση του κόσμου έχει καταγραφεί αυτός ο πολιτικός σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη για την επταήμερη εργασία, η οποία δεν είναι η μόνη βαθιά αντεργατική θέση που ακούγεται από τη Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια» υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου.

 

Η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων

 

Η υπουργός επανέλαβε ότι είναι άλλο ζήτημα η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων, που ισχύει εδώ και δεκαετίες, και άλλο η επταήμερη εργασία για την οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης.

 

«Η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων δεν μετατρέπει την εργασία σε επταήμερη. Υπάρχουν βάρδιες και τηρούνται κανονικά οι κανόνες της εργατικής νομοθεσίας για τα ωράρια» είπε η υπουργός.

 

Αναφορικά με την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση της Παπαστράτος, η κ. Αχτσιόγλου -αφού διευκρίνισε ότι ο υπουργός δεν είναι εκείνος που εγκρίνει, αλλά την ευθύνη έχουν τα μέρη και εν συνεχεία το ΣΕΠΕ ελέγχει αν τηρείται η εργατική νομοθεσία - επισήμανε ότι στη συλλογική επιχειρησιακή σύμβαση της Παπαστράτος βγήκε και η ίδια η επιχείρηση και είπε ότι η σύμβαση προβλέπει το επταήμερο λειτουργίας της επιχείρησης και όχι την επταήμερη εργασία των εργαζομένων.

 

«Η απαγόρευση της επταήμερης εργασίας είναι νόμος του κράτους και μάλιστα αναγκαστικού δικαίου, που σημαίνει ότι τα μέρη δεν μπορεί να παρεκκλίνουν από αυτό που ο νόμος προβλέπει, ακόμη και αν συμφωνήσουν» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας και για άλλες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που επικαλέστηκε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο τομεάρχης της Ν.Δ., Γιάννης Βρούτσης, σε κλάδους όπως ο τουρισμός, και αφορούν επταήμερη λειτουργία.

 

«Βαθιά αντικοινωνικό το πρόγραμμα της ΝΔ»

 

«Η ουσία δεν είναι πώς ερμηνεύουμε τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Η ουσία είναι ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. για τα εργασιακά, όπως και για το ασφαλιστικό, είναι βαθιά αντικοινωνικό. Κι αυτό το πρόγραμμα επιβεβαιώνεται από τα πεπραγμένα της Ν.Δ., τόσο όταν ήταν στην κυβέρνηση, όσο και σήμερα που είναι στην αντιπολίτευση» σημείωσε η υπουργός Εργασίας. όπως είπε, η Ν.Δ. δεν ψήφισε βασικές φιλεργατικές διατάξεις που έφερε η παρούσα κυβέρνηση, όπως τη ρύθμιση για την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες, τη ρύθμιση για τον αποκλεισμό από το δημόσιο χρήμα εκείνων που κατ' εξακολούθηση παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, τη ρύθμιση για την προστασία των εργαζομένων από την απλήρωτη εργασία ή την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

 

«Μιλάτε εσείς για μονταζιέρες; Όποια φιλεργατική ρύθμιση φέρνουμε για την προστασία των εργαζομένων στο κοινοβούλιο, η αντιπολιτευτική γραμμή της Ν.Δ. είναι μια verbatim επανάληψη των θέσεων του ΣΕΒ» είπε η Έφη Αχτσιόγλου. Όπως συμπλήρωσε, απευθυνόμενη στη Ν.Δ., «το πρόβλημα σας είναι ότι το πρόγραμμα σας, όπως και τα πεπραγμένα σας, έχουν σαφές πρόσημο. Είναι εις βάρος του κόσμου της εργασίας και της κοινωνικής πλειοψηφίας, είναι υπέρ της οικονομικής ελίτ αυτού του τόπου. Αυτό είναι το ζήτημα κι αυτό έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κόσμου, όσες φιλότιμες, αλλά ρητορικές, προσπάθειες κι αν κάνετε προκειμένου να υπερασπιστείτε όσα είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.».

 

 

 

 

 

 

 


Media

Αντίθετη η ΕΣΗΕΑ στις αγωγές πολιτικών εναντίον δημοσιογράφων

Αντίθετη η ΕΣΗΕΑ στις αγωγές πολιτικών εναντίον δημοσιογράφων

Την αντίθεσή του εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων, που...

Αθλητικά

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Με τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να αρνούνται τα δημοσιεύματα ότι οι Αγώνες που πρόκειται να λάβουν χώρα στο Τόκιο τοφετινό καλοκαίρι υπάρχει περίπτωση...

Τουρισμός

ΞΕΕ & ΚΑΠΕ συνεργάζονται για βελτίωση ενεργειακής απόδοσης ξενοδοχείων

ΞΕΕ & ΚΑΠΕ συνεργάζονται για βελτίωση ενεργειακής απόδοσης…

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός και ο...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.