Οι χώρες με τις περισσότερες γυναίκες στο Ευρωκοινοβούλιο

Από το 1979 ο αριθμός των βουλευτών έχει διπλασιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως οι γυναίκες παραμένουν μειονότητα, κυρίως στις θέσεις κλειδιά.

 

Το ένα τρίτο των ευρωβουλευτών

 

Οι γυναίκες αποτελούν αυτή τη στιγμή το ένα τρίτο (36%) των 751 ευρωβουλευτών. Ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί τα τελευταία σαράντα χρόνια, καθώς το 1979 οι γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 16% των ευρωβουλευτών.

 

Στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο οι γυναίκες είναι περισσότερες από αυτές στα κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ, όπου το 2018 αποτελούσαν κατά μέσο όρο το 27,9% των βουλευτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Και σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό των γυναικών στο ευρωκοινοβούλιο ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο των εθνικών κοινοβουλίων, που είναι 24,3%, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Κοινοβουλίων.

 

Διαφορές ανάλογα με τη χώραΗ Φινλανδία (77%), η Ιρλανδία (54,5%) και η Κροατία (54,5%) είναι οι τρεις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών μεταξύ των ευρωβουλευτών. Η Μάλτα και η Σουηδία έχουν πετύχει την πλήρη ισότητα με 50% και ακολουθεί η Ισπανία με 48,1%.

 

Στην άλλη πλευρά βρίσκονται η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Κύπρος και η Ρουμανία, με τις γυναίκες να αποτελούν λιγότερο από το 20% των ευρωβουλευτών τους.

 

Το 2019 σχεδόν το ένα τρίτο των χωρών της ΕΕ, έντεκα σε σύνολο 28, θα επιβάλουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ποσοστώσεις για την εκπροσώπηση των γυναικών στα ψηφοδέλτιά των κομμάτων τους για τις ευρωεκλογές. Ανάμεσα στις χώρες αυτές θα είναι για πρώτη φορά η Ελλάδα, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο.

 

 

Δύο γυναίκες πρόεδροι


Οι γυναίκες παραμένουν μειονότητα στα ανώτερα αξιώματα του ευρωκοινοβουλίου. Μόνο δύο γυναίκες περιλαμβάνονται μεταξύ των 18 προσώπων που έχουν αναλάβει την προεδρία του. Η Σιμόν Βέιλ ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1979 ως το 1982, ενώ μια άλλη Γαλλίδα, η Νικόλ Φοντέν διετέλεσε πρόεδρός του από το 1999 ως το 2002.

 

Αυτή τη στιγμή γυναίκες προεδρεύουν σε δύο από τις έντεκα πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Οι γυναίκες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σίγουρα περισσότερες από αυτές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ποτέ δεν έχει αναλάβει γυναίκα την προεδρία των τριών αυτών θεσμών.

 

Το 2014 μια ομάδα γυναικών ευρωβουλευτών είχε απειλήσει να απορρίψει την αρχική πρόταση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν μόνο τέσσερις γυναίκες. Τελικά ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παραπονιόταν ότι οι χώρες μέλη δεν του πρότειναν αρκετές γυναίκες υποψήφιες, κατάφερε να συγκεντρώσει εννέα, όσες δηλαδή είχε και η προηγούμενη Επιτροπή.

 

Φέτος σχεδόν όλες οι πολιτικές ομάδες έχουν ορίσει άνδρες επικεφαλής υποψήφιους για την προεδρία της Κομισιόν. Μόνο τρεις πολιτικές ομάδες έχουν ορίσει μία γυναίκα: Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα τη Γερμανίδα Σκα Κέλερ, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς την Σλοβένα Βιολέτα Τόμιτς και το ALDE τη Δανέζα Μαργκρέτε Βέσταγκερ.

 

 

 

 


protoselida

Secret Money

TA «AΠONEPA»

TA «AΠONEPA»

Aκόμη η PAE «πληρώνει» τα «απόνερα» από την υπόθεση της πολυήμερης κατάρρευσης των πληροφοριακών συστημάτων...

Αθλητικά

Chipita: Στηρίζει στην πράξη το πρωτάθλημα μπάσκετ με αμαξίδιο

Chipita: Στηρίζει στην πράξη το πρωτάθλημα μπάσκετ με…

Η Chipita, επιβεβαιώνοντας το κοινωνικό της προφίλ, στηρίζει ενεργά το μπάσκετ με αμαξίδιο. Συγκεκριμένα, το...

Τεχνολογία

4 ελληνικά μετάλλια στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

4 ελληνικά μετάλλια στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Σε μία παγκόσμια διάκριση εξαιρετικής σημασίας, η ελληνική αποστολή στον παγκόσμιο τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής...

Υγεία & Διατροφή

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ανακοινώθηκε ο διορισμός του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), το οποίο για...

Περιβάλλον

ΕΟΑΝ: Γιορτή μείωσης αποβλήτων στη Βίλα Καζούλη

ΕΟΑΝ: Γιορτή μείωσης αποβλήτων στη Βίλα Καζούλη

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση στη χώρα μας...

Τουρισμός

Σύμπραξη για την τουριστική προβολή Καβάλας – Θάσου

Σύμπραξη για την τουριστική προβολή Καβάλας – Θάσου

Ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019, στο Καλογερικό της Θάσου, όπου παρουσιάστηκε το...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.