«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην πολιτική αλλαγή δίνουν οι αγορές

Σκέψεις από την κυβέρνηση για έκδοση ομολόγων μετά την εκρηκτική άνοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

 

Την πρόκληση για μια νέα έκδοση ομολόγου πριν τις εκλογές -λόγω της νίκης της ΝΔ στις ευρωεκλογές και της πτωτικής κίνησης των επιτοκίων που καταγράφηκε τη Δευτέρα - αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

 

Ωστόσο, αν και η πολυπόθητη έκδοση ομολόγου αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» της κυβέρνησης, μιας τέτοια απόφαση δεν κρίνεται κατ΄ ανάγκην "σοφή". Όταν η υπόλοιπη Ευρώπη διανύει φάση προβληματισμού για τα αποτελέσματα των εκλογών, τυχόν βεβιασμένες κινήσεις εκ μέρους της Αθήνας θα φάνταζαν καιροσκοπικές, καθώς στη χώρα μας ξεκινάει μία νέα προεκλογική περιόδος όπου αρκεί ένα και μόνον πολιτικό πυροτέχνημα των πολιτικών μονομάχων, για να τινάξει τον αέρα ό,τι κτίστηκε με κόπους και θυσίες μιας δεκαετίας.

 

Είναι ενδεικτικό ότι λόγω της «καραμπόλας» των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ευρώπη -στα οποία κυριαρχεί η ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων στην ΕΕ- στα επιτόκια δανεισμού της ευρωζώνης ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις εχθές, με μόνες μεγάλες εξαιρέσεις τη Γερμανία (-20% στο δεκαετές), την Ισπανία (-1,09) και την Ελλάδα (+0,82%).

 

Στον απόηχο των ευρωεκλογών, οι αγορές «χόρεψαν» τα ομόλογα όλων των ισχυρών κρατών-μελών. Και ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη η στροφή των επενδυτών στο γερμανικό δεκαετές ομόλογο -ως "ασφαλές καταφύγιο" όταν υπάρχουν τέτοιες εξάρσεις- η οποία έριξε την απόδοσή του κατά 20%.

 

Το παράδοξο όμως ήταν πως και το ελληνικό δεκαετές έφτασε να πέφτει έως και 11%! Κατρακύλησε έως το 3% αλλά, τελικά, δεν έμεινε ανεηρέαστο από τη γενική αυξητική τάση στην ευρωζώνη. Δεν παρασύρθηκε όμως από την άνοδο της Ιταλίας και άλλων χωρών, αλλά έκλεισε με μία από τις μικρότερες αυξήσεις (+0,82% ή 3,185%), πλησιάζοντας μάλιστα και σε απόσταση κάτω από τη μισή μονάδα το ιταλικό ομόλογο (+1,39% ή 2,695% εχθές λόγω της νίκης Σαλβίνι).

 

Αντιθέτως πολύ μεγαλύτερες πιέσεις και αυξήσεις επιτοκίων κατέγραψαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα μεγάλης διάρκειας, όπως της Αυστρίας (+4%), της Δανίας (+10%) ή της Ολλανδίας (+10,64%).


protoselida

Secret Money

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

Δεν πρόλαβε να εξοντώσει η ρουκέτα του αμερικανικού drone τον Iρανό στρατηγό Σουλεϊμανί και σε...

Αθλητικά

Έφυγε από τη ζωή ο Ρόμπερτ Αρτσιμπαλντ

Έφυγε από τη ζωή ο Ρόμπερτ Αρτσιμπαλντ

Σοκ στον χώρο του παγκόσμιου μπάσκετ έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Ρόμπερτ Αρτσιμπαλντ....

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.