Deal News Online

"Εφορία καλημέρα σας"

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι 900.000 οφειλέτες που χρωστούν στο Δημόσιο συνολικά 41,1 δισ. ευρώ ενώ θα «ξεριζώσουν» και τα τηλέφωνα για να αποφύγουν την εφορία, καθώς με εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας Γ. Καπελέρης, ζητά από τους εφοριακούς να αρχίσουν αμέσως τα τηλεφωνήματα, καλώντας έναν έναν τους οφειλέτες του Δημοσίου να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

 

Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, ακόμα και για χρέος 5.001 ευρώ κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με Αυτόφωρο και φυλακή, ποινές που προβλέπεται με βάση τον τελευταίο φορολογικό νόμο να τεθούν σε ισχύ σε λίγες ημέρες, από την 1η Αυγούστου.

 

Όπως αναφέρει στην εγκύκλιό του ο κ. Καπελέρης, οι εφοριακοί θα καλούν τηλεφωνικά τους οφειλέτες να πληρώσουν τα χρέη τους, ενώ εναλλακτικά υπάρχει πιθανότητα να συσταθούν ειδικά συνεργεία που θα βγουν στη γύρα χτυπώντας τις πόρτες των φορολογουμένων με ηλεκτρονικά ή παραδοσιακά - μέσω ταχυδρομείου - ραβασάκια.

 

Αρχικά το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να δείξει το «φιλικό» του πρόσωπο. Στο τηλεφώνημα ή όποιο άλλο πρόσφορο μέσο επιλεγεί, θα γίνεται ενημέρωση για τις δυνατότητες υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με διαγραφή έως και του 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και δόσεις που φτάνουν έως και τις 36. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την αναβίωση της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα, όσοι χρωστούν στην Εφορία μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση χωρίς να χρειάζεται να καταβάλουν σωρευτικά τις δόσεις που έχουν χάσει από τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο κάθε μήνας που περνά, ο αριθμός των δόσεων μειώνεται και η μείωση των προσαυξήσεων περιορίζεται, σύμφωνα με «Τα Νέα».

 

Έτσι, αν κάποιος αποφασίσει να υπαχθεί στη ρύθμιση τον Ιούλιο, οι δόσεις μπορεί να φτάσουν τις 36 και οι προσαυξήσεις έως και 90%. Αν η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνει τον Αύγουστο, ο μέγιστος αριθμός των δόσεων μειώνεται σε 35, αλλά από την 1η του μήνα θα καραδοκεί και ο κίνδυνος Αυτόφωρου και φυλακής εφόσον τα χρέη υπερβαίνουν έστω και κατά 1 ευρώ το όριο των 5.000.

 

Συγκεκριμένα, οι διατάξεις που ενεργοποιούνται από την 1η Αυγούστου προβλέπουν ότι το αδίκημα της μη εξυπηρέτησης oφειλών προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ είναι διαρκές με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η διαδικασία του αυτόφωρου και ποινές φυλάκισης για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

 

- Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31/3/2011.

 

- Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 10.000 ευρώ, για τις οποίες κατά την ως άνω ημερομηνία δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.

 

Μετά τις προτροπές για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το υπουργείο Οικονομικών θα επιστρατεύσει τα σκληρά μέτρα.

 

Με τις διατάξεις για Αυτόφωρο και φυλακή εν ισχύι θα προσλάβει δικηγόρους, λογιστικά γραφεία και εισπρακτικές εταιρείες για να κάνουν τη δουλειά που έχει αποτύχει να κάνει ο ελεγκτικός μηχανισμός επί έτη. Δηλαδή, να πείσει όσους χρωστούν στο Δημόσιο, αλλά βασίζονταν χρόνια και χρόνια ακριβώς στην αδυναμία ακόμα και να τους εντοπίσει, και έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους.

 

Οι εντολές που έχουν λάβει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι η προσπάθεια να εστιαστεί, πρώτα απ' όλους, στους μεγάλους οφειλέτες. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και άρα πρόκειται για συμψηφιστική στην πραγματικότητα εγγραφή, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης. Οι οφειλέτες που θα απομείνουν - υπολογίζονται σε περίπου 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα - θα «εξεταστούν» κατ' απόλυτη προτεραιότητα με τη βοήθεια δικηγόρων, λογιστών και εισπρακτικών εταιρειών.

 


Media

Οι τίτλοι των εφημερίδων

Οι τίτλοι των εφημερίδων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αυξήσεις έως 150 ευρώ , αναδρομικά άνω 3.000 ευρώ

Αθλητικά

Η Μπαρτσελόνα έγινε η πιο πλούσια ομάδα του πλανήτη

Η Μπαρτσελόνα έγινε η πιο πλούσια ομάδα του…

Η Μπαρτσελόνα ξεπέρασε τη Ρεάλ Μαδρίτης, κι έγινε το πιο «ακριβό» ποδοσφαιρικό κλαμπ στον κόσμο με...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.