Εντοπίστηκε η μυθική γάτα-αλεπού στην Κορσική

Γνωστή ως "ghjattu-volpe" στην Κορσική, πλέον η «γάτα-αλεπού»ξέφυγε από τον χώρο του μύθου και επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη της από Γάλλους δασοφύλακες στο δάσος Asco.

 

Μάλιστα, οι ερευνητές του Εθνικού Γραφείου για το κυνήγι και την άγρια πανίδα (ONCFS), που την παρουσίασαν στο κοινό την Παρασκευή και ετοιμάζουν μια μελέτη αφιερωμένη στο ζώο, υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να πρόκειται για ένα νέο είδος αιλουροειδούς 

Με την πρώτη ματιά, μοιάζει σαν μια πολύ συνηθισμένη οικιακή γάτα. Αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά διαπιστώνεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από μια κανονική γάτα, φθάνοντας περίπου τα 90 εκατοστά, τα αυτιά της είναι μεγαλύτερα, έχει υπερβολικά αναπτυγμένους κυνόδοντες και η άκρη της ουράς τους τελειώνει σε μια μαύρη φούντα.

Δεν πρέπει να συγχέεται με την αλεπού-γάτα που εντοπίστηκε την προηγούμενη δεκαετία στο Βόρνεο της Ινδονησίας, (ή το cat-dog-fox-monkey-lemur) που ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 15 χρόνια από τον Dr Stephen Wulffraat.

 

Το είδος αναφερόταν από παλιά στους τοπικούς μύθους, σύμφωνα με τον Pierre Benedetti, επικεφαλής του ONCFS.

Περιγραφές του ζώου υπάρχουν στην τοπική βιβλιογραφία, αλλά και σε αναφορές βοσκών που έχουν χάσει κοπάδια προβάτων, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μιλάει για αυτό η επιστημονική κοινότητα. "Είναι ένα πολύ διακριτικό, νυχτερινό ζώο", ανέφερε ο Benedetti.

 

Ο Carlu-Antone Cecchini, υπεύθυνος έρευνας του ONCFS για αγριόγατες των δασών, δήλωσε στην AFP ότι οι περισσότεροι άνθρωποι "νόμιζαν ότι ήταν τρελοί" που έψαχναν κάτι που ήταν μέρος ενός μύθου. Μέχρι που το 2008, όταν οι ερευνητές το "τσάκωσαν" σε ένα κοτέτσι στο Olcani και άρχισαν την στενή παρακολούθηση του είδους.

Χρησιμοποιώντας παγίδες με υπέρυθρο φως, μπόρεσαν μέσα από τρίχες της να ανακαλύψουν ότι το DNA της ήταν διαφορετικό από τις αγριόγατες που έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη.

 

Οι ερευνητές κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν δώδεκα ζώα, τα οποία στη συνέχεια απελευθερώθηκαν μετά από μια σύντομη εξέταση. Η αρσενική γάτα που παρουσίασαν σε βίντεο και φωτογραφίες για το ευρύ κοινό φέρει ένα ηλεκτρονικό τσιπ με έναν αριθμό ταυτότητας, ώστε να μελετήσουν τις κινήσεις της.

Με ηλικία τεσσάρων έως έξι χρόνων, έχει ένα καφέ μάτι και ένα πράσινο μάτι, το αποτέλεσμα μιας μάχης με μια άλλη αρσενική γάτα. Η περαιτέρω εξέταση του DNA του αιλουροειδούς, αναμένεται στο άμεσο μέλλον να δώσει περισσότερες απαντήσεις στην επιστημονική κοινότητα.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Σε κατήφορο τα κέρδη της Julius Baer

Σε κατήφορο τα κέρδη της Julius Baer

Ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος Julius Baer ανακοίνωσε πτώση 19% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στο α΄...

Media

Οι 8 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ

Οι 8 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ

Στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση για τα ζητήματα των ΜΜΕ αναφέρθηκε ο υφυπουργός...

Secret Money

H ανάπλαση της οδού Πειραιώς και το project των 200 εκ.

H ανάπλαση της οδού Πειραιώς και το project…

Eδώ και πολλά χρόνια ως αφήγημα, ως στόχο και ως προοπτική εχει μπει σε πρώτο...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.