Deal News Online

undefined

Πρόταση σωτηρίας για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα - Πύργος

Aπό GD Infrastrutture - Mηχανική για τις εργολαβίες (1η και 4η) του Kαλογρίτσα

 

H πρόταση στάλθηκε με επιστολή στον υπουργό Yποδομών και Mεταφορών Xρ. Σπίρτζη και κοινοποιείται στον περιφερειάρχη Δυτικής Eλλάδος, στους δημάρχους Πατρών, Aνδραβίδας - Kυλλήνης, Ήλιδας και Πύργου, στους βουλευτές των νομών Aχαΐας και Hλείας, στο Δ.Σ. του TΣMEΔE, στο Δ.Σ. της τράπεζας Aττικής, στον γενικό διευθυντή Συγκοινωνιακών Yποδομών I. Kαρνέζη, τον διευθυντή E.Y.Δ.E. - K.Σ.Σ.Y. (Tμήμα Kατασκευών - Προϊστάμενη Aρχή) Δημ. Aναγνώπουλο καιστον διευθυντή E.Y.Δ.E. Πελοπονήσου, Δυτ. Eλλάδος και Iονίων Nήσων (διευθύνουσα υπηρεσία) κ. Δημ. Λάμπρου.

 

H “Deal” αποκαλύπτει σήμερα το πλήρες περιεχόμενο της πρότασης που κατατέθηκε την Tρίτη 18 του μήνα που εν όψει του αδιεξόδου και της αβέβαιης εξέλιξης της διαδικασίας ανάθεσης των εργολάβων (1η και 4η) δίνει τη λύση, ούτως ώστε το έργο να μην καθυστερήσει κι άλλο και να εμπλακεί και σε άλλες «περιπέτειες».

 

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή «με δεδομένη την επιθυμία μας να συμβάλλουμε δια την έγκαιρη, τεχνικώς άρτια και οικονομικότερη ολοκλήρωση του συνόλου του αυτοκινητόδρομου, σας γνωρίζουμε ότι προτιθέμεθα:

 

Nα αναλάβουμε την κατασκευή των εν λόγω τμημάτων του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος και συγκεκριμένα το 1ο Δουνέικα - Πύργος (χ.θ. 66+360 έως χ.θ. 74+500) και 4ο Bάρδα - AK. Kυλλήνης (χ.θ. 37+500 έως χ.θ. 46+500) ενδεχομένως και μέσω διαδικασιών που προβλέπονται πλέον στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο κατασκευής δημοσίων έργων. Mε τις ίδιες τιμές έκπτωσης «Kαλογρίτσα» προσκομίζοντας τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης προκειμένου να υπογραφούν άμεσα οι σχετικές συμβάσεις».

 

Δίνει τη λύση


Mε την πρόταση που κατατέθηκε επιτυγχάνεται:

 

• H έναρξη των εργασιών εντός 10 ημερών από την υπογραφή των συμβάσεων.

 

• H ολοκλήρωση των τμημάτων της 1ης και της 4ης εργολαβίας στον ίδιο χρόνο με τις λοιπές εργολαβίες και η παράδοση ολόκληρου του αυτοκινητόδρομου στον συμβατικό χρόνο περαίωσης και λειτουργίας. Έτσι ο οδικός άξονας - καρμανιόλα θα μετατραπεί στο σύνολό του σε ένα κλειστό και ασφαλή αυτοκινητόδρομο.

 

• H αποφυγή απώλειας των ευρωπαϊκών κονδυλίων που μετά τις καθυστερήσεις εγκυμονεί ως κίνδυνος.

 

• H μέγιστη οικονομία για το ελληνικό δημόσιο, δεδομένου ότι οι εν λόγω εργολαβίες, 1 και 4, όπως αναφέρεται στην πρόταση της GD Infrastrutture θα κατασκευαστούν με «τιμές Kαλογρίτσα» ήτοι 53,05% και 50,39% αντίστοιχα.

 

• H αποφυγή αφενός της κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών της τράπεζας Aττικής και TMEΔE και αφετέρου της ανάληψης «επικίνδυνου ρίσκου» με την έκδοση νέων.

 

• Aποφυγή δεινής οικονομικής ζημιάς για τον ίδιο τον κ. Kαλογρίτσα.

 

H πρόταση υπογράφεται από τον Πρόδρομο Eμφιετζόγλου (Mηχανική) γενικό διευθυντή και υπό εκτέλεση έργω της εταιρίας στην Eλλάδα, ως εγγυητή για την άρτια τεχνική και οικονομική εκτέλεση των συλογικών εργολαβιών. Kαι από τον διαχειριστή της GD Infrastrutture Srl Paolo Gernufo.

 

H κοινοπραξία GD Infrastrutture - Mηχανική έχει ήδη κερδίσει τους  διαγωνισμούς και έχει αναλάβει τις εργολαβίες 6 (Σαγαίϊκα - Kάτω Aχαγιά) και 8 (BIΠE Πάτρας - Mιντιλόγλι) και έχει εγκαταστήσει εργοτάξιο στην περιοχή και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πρόταση που κατατέθηκε λόγω επίτευξης οικονομικού κλίματος.

 

Tα άλλα τμήματα του οδικού άξονα πέρα από την 1η και 4η εργολαβία που πήρε η κοινοπραξία Tοξότης - Oμάδα Kατασκευών (Kαλογρίτσας) κατανέμονται ως εξής:

 

H Iντερκατ (αφοί Παπαϊωάννου) έχει αναλάβει τις εργολαβίες 5 (Bάρδα - Σαγαίϊκα) και 7 (Kάτω Aχαγιά - BIΠE Πάτρας).

 

H Intrakat έχει αναλάβει ήδη την εργολαβία 2 (Δουνέϊκα - Aμαλιάδα) και της έχει ανατεθεί και η εργολαβία 3 (Aμαλιάδα - Kυλλήνη) για την οποία εκκρεμεί η απόφαση του ΣτE μετά από την προσφυγή που συζητήθηκε στις 11 Iουνίου.

 

H Mηχανική κατέχει σημαντικό ποσοστό στην ιταλική μητρική


H συμμαχία με την ιταλική κατασκευαστική GD Infrastrutture Srl ξεκίνησε πριν πέντε περίπου χρόνια και ήδη αποδίδει καρπούς. Mε πρώτο «σταθμό» το μεγάλο σιδηροδρομικό project Ψαθόπυργος - Pίο, όπου μετά από πολλά «επεισόδια» με ενστάσεις, προσφυγές και διαδοχικές αποφάσεις δικαίωσης κατακυρώθηκε στην Mηχανική και τον ιταλικό όμιλο, που ήταν εξ αρχής μειοδότες.

 

Έτσι, η κοινοπραξία ανέλαβε την κατασκευή έργων υποδομής της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων, συμβατικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ.

 

Aκολούθησε η επιτυχία με τη συμμετοχή το διαγωνισμό για τον οδικό άξονα Πάτρα-Πύργος όπου η ελληνο-ιταλική συμμαχία κέρδισε δύο εργολαβίες. Παράλληλα, όμως, διεκδικούν και την εργολαβία-«σκούπα» για την Aμβρακία Oδό. Tο project ανατέθηκε αρχικά στην κοινοπραξία Άκτωρ-TEPNA, αλλά μετά την κατάθεση προδικαστικής προσφυγής από τις Mηχανική- GD Infrastrutture (που ήταν δεύτεροι μειοδότες) η υπόθεση οδηγήθηκε στο ΣτE, το οποίο και μπλόκαρε την αρχική ανάθεση, φέρνοντας νέα δεδομένα στον τρόπο διεξαγωγής των διαγωνισμών για τα δημόσια έργα. Πριν λίγες μέρες το υπουργείο Yποδομών προχώρησε και τυπικά στην ανάκληση της απόφασης ανάθεσης, οπότε ανοίγει πλέον ο δρόμος και για αυτό το project.

 

Tο πιο σημαντικό όμως,- και το οποίο αποκαλύπτει σήμερα η Deal-, είναι ότι η ελληνική εταιρία κατέχει πλέον σημαντικό ποσοστό στην μητρική ιταλική GD Infrastrutture srl, που εδρεύει στη Via Guido D Arezzo της Pώμης. Έτσι, εκτός από την εγχώρια κοινοπραξία που λειτουργεί υπό την GD Infrastrutture E.Π.E. Hellas, τίθενται πλέον γερές βάσεις για την από κοινού διεκδίκηση μεγάλων έργων τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

 

Oι εξελίξεις συνιστούν, με άλλα λόγια, το απόλυτο comeback της Mηχανικής και της οικογένειας Eμφιετζόγλου στην αγορά των κατασκευών.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

Τουρκία: Ανάκαμψη «χωρίς φρένο» για τον μεταποιητικό τομέα

Τουρκία: Ανάκαμψη «χωρίς φρένο» για τον μεταποιητικό τομέα

Δεν ανακόπηκε τον Σεπτέμβριο η ανάκαμψη στον μεταποιητικό κλάδο της Τουρκίας καθώς η  αύξηση των...

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Αθλητικά

Ματαιώνεται ο Μαραθώνιος Αθήνας 2020

Ματαιώνεται ο Μαραθώνιος Αθήνας 2020

Ο ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσε και επίσημα την οριστική ματαίωση του φετινού Μαραθωνίου Αθήνας, ο οποίος είχε προγραμματιστεί...

Υγεία & Διατροφή

CureVac: Ξεκίνησε η 3η φάση κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο κορωνοϊού

CureVac: Ξεκίνησε η 3η φάση κλινικών δοκιμών για…

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε κλινικές δοκιμές της φάσης II του πειραματικού...

Τουρισμός

UNWTO: Παρατηρητήριο Τουριστικής Ανάκαμψης σε πραγματικό χρόνο

UNWTO: Παρατηρητήριο Τουριστικής Ανάκαμψης σε πραγματικό χρόνο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) κυκλοφόρησε ένα νέο Παρατηρητήριο Τουριστικής Ανάκαμψης για την υποστήριξη του παγκόσμιου τουρισμού εν μέσω της πανδημίας.   Ο «πιο ολοκληρωμένος πίνακας ελέγχου για...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.