Deal News Online

Ρομπότ αντικαθιστούν 20 εκατ. εργαζόμενους!

Έκθεση-σοκ για την παγκόσμια βιομηχανία

 

Eίναι ένας προβληματισμός που έχει διατυπωθεί πολλές φορές: Ο «καλπασμός» της τεχνολογίας και ιδιαίτερα της ρομποτικής, θα οδηγήσει στην αναπόφευκτη αντικατάσταση εργαζομένων. Όμως πόσους, πότε και τι συνέπειες θα έχει αυτό στην οικονομία; Η βρετανική Oxford Economics, με έκθεσή της, προβλέπει ότι τα ρομπότ ενδέχεται να αντικαταστήσουν 20 εκατομμύρια εργαζόμενους στη βιομηχανία μέχρι το 2030 παγκοσμίως. Και, ενώ η έρευνα κρίνει ότι τα ρομπότ αποτελούν παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης, παράλληλα διαπιστώνει ότι η «επέλασή» τους θα αυξήσει τις κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες.

 

Ήδη, η εξέλιξη της ρομποτικής στη φωνητική αναγνώριση, την αυτόματη μάθηση και την οπτική ανάλυση, έχει οδηγήσει στην αντικατάσταση εκατομμυρίων (ανθρώπινων) θέσεων εργασίας στους τομείς των υπηρεσιών. Και, ενώ «επελαύνουν» τα αυτόνομα αυτοκίνητα, τα φαγητά που ετοιμάζονται από ρομπότ ή ακόμη η παρουσία παντού ρομποτικών συστημάτων, στα εργοστάσια ή στα κέντρα διοικητικής μέριμνας, η OE προβλέπει ότι οι επόμενες θέσεις εργασίας τις οποίες θα πλήξει το «κύμα ρομποτοποίησης» που έρχεται, θα είναι αυτές που απαιτούν τα λιγότερα προσόντα.

 

Έτσι, θα διευρυνθεί το ρήγμα ανάμεσα στις εργασίες υψηλότερης και χαμηλότερης εξειδίκευσης, αφήνοντας πολλούς εργαζόμενους στην ανεργία. Ταυτόχρονα όμως, θα συνεχιστεί και το παρόν φαινόμενο, στο οποίο η αυτοματοποίηση συμβάλλει στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας από αυτές που καταργούνται.

 

Με αυτό τον τρόπο -και αφού τα ρομπότ είναι φθηνοί και ακούραστοι εργάτες- αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως η παραγωγικότητα και η οικονομική ανάπτυξη, μεγαλώνοντας την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας έως και κατά 5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

 

Εξάλλου, σημειώνουν πως οι δουλειές «που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις θα επηρεαστούν πιο πολύ», καθώς και, πολύ βραχυπρόθεσμα, οι θέσεις εργασίας στα κέντρα διοικητικής μέριμνας. «Τα ρομπότ», αναφέρει η έρευνα του βρετανικού γραφείου, «θα έχουν ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία στο εμπόριο, στην υγεία, στα ξενοδοχεία και στον τομέα της εστίασης, στις μεταφορές, αλλά και στον τομέα των κατασκευών και στη γεωργία».

 

Όμως, δεν θα καταργηθούν όλα τα επαγγέλματα. Τουλάχιστον όχι ακόμα, αφού, όπως επισημαίνει η έρευνα, οι θέσεις εργασίας οι οποίες απαιτούν «ενσυναίσθηση, δημιουργικότητα ή κοινωνική ευφυΐα είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να εκτελούνται από τους ανθρώπους για δεκαετίες ακόμη». Τουλάχιστον μέχρι τα ρομπότ να αποδείξουν ότι μπορούν καλύτερα από τους ανθρώπους...

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

Halliburton: Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα στο α΄ τρίμηνο

Halliburton: Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα στο…

Κατά 2,3% ενισχύεται η μετοχή της Halliburton στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς η εταιρεία πετρελαϊκών υπηρεσιών...

Media

Ένας χρόνος ERTFLIX με εορταστικά δώρα!

Ένας χρόνος ERTFLIX με εορταστικά δώρα!

Ένα χρόνο κλείνει σήμερα το ERTFLIX και το γιορτάζει με πολλά δώρα προς τους χιλιάδες...

Αθλητικά

UEFA: “Συνωμότες” οι “12” της European Super League

UEFA: “Συνωμότες” οι “12” της European Super League

Οι 55 εθνικές ομοσπονδίες-μέλη της UEFA ενέκριναν ομόφωνα την Τρίτη μια κοινή δήλωση που καταδικάζει...

Τεχνολογία

Facebook: Αντιγράφει το Clubhouse με Live Audio Rooms

Facebook: Αντιγράφει το Clubhouse με Live Audio Rooms

Μια σειρά χαρακτηριστικών και λειτουργιών audio ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει τους επόμενους μήνες το Facebook, σε μια...

Υγεία & Διατροφή

Περιφέρεια Κρήτης: Αναβάθμιση 10 κέντρων υγείας

Περιφέρεια Κρήτης: Αναβάθμιση 10 κέντρων υγείας

Η Περιφέρεια Κρήτης αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την προμήθεια βιοϊατρικού εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό δέκα Κέντρων Υγείας...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.