ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις «στοιχειώνουν» τη νέα κυβέρνηση

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Μητσοτάκη και οι κινήσεις των δανειστών

 

 

ΕΝΦΙΑ και ρύθμιση 120 δόσεων δημιουργούν τον πρώτο πονοκέφαλο στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τα δυο αυτά ζητήματα να πέφτουν πρώτα στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών.

 

Σχετικά με τις 120 δόσεις η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις που θα κάνουν τη ρύθμιση πιο ελκυστική και ευνοϊκότερη, ειδικά για τις επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο.

 

Για τον ΕΝΦΙΑ του 2019 εξετάζεται το σενάριο να μην εφαρμοστεί η διάταξη που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει τη μείωση του φόρου 10% μεσοσταθμικά. Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για ένα απλό ξήλωμα μιας φοροελάφρυνσης, αλλά για μέτρο το οποίο προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2019 και είχε λάβει την έγκριση των δανειστών εάν προχωρήσουν αλλαγές η κυβέρνηση για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με θύελλα αντιδράσεων, θα πρέπει να φέρει κάτι αντίστοιχο που θα μειώνει το φορολογικό βάρος και θα κατευνάσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

 

Έτσι, θα πρέπει να αντιταχθεί στο μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο δεν ήταν οριζόντιο, δηλαδή δεν αφορούσε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά οι μειώσεις του ήταν επικεντρωμένες στους έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία.

 

Στους δανειστές το σχέδιο ελάφρυνσης

 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε χθες στους εκπροσώπους των θεσμών το σχέδιο ελάφρυνσης του ΕΝΦΙΑ αλλά και τις αλλαγές που εξετάζονται για τις 120 δόσεις. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε στο κουαρτέτο τα στοιχεία με τον αριθμό των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα στη ρύθμιση, το ύψος των οφειλών που έχει ρυθμιστεί, καθώς και τα έσοδα που έχουν εισρεύσει μέχρι στιγμής στα κρατικά ταμεία.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί περίπου 190.000 φορολογούμενοι, που έχουν ρυθμίσει οφειλές σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ ενώ τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί φθάνουν μόλις τα 130 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η Κομισιόν βλέπει ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων θα ανοίξει τρύπα στο φετινό προϋπολογισμό που θα μπορούσε να φθάσει και το 1 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών γράφουν-σβήνουν τις διορθώσεις στη ρύθμιση.

 

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί την Αθήνα ειδικός που θα βοηθήσει ώστε η ρύθμιση να γίνει ελκυστικότερη και να αποφέρει ταυτόχρονα περισσότερα έσοδα στο δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση η διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία προέβλεπε την επέκταση των 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ δεν θα προχωρήσει και στη θέση της θα έρθει μια νέα ρύθμιση για τα νομικά πρόσωπα.

 

Το χρονοδιάγραμμα

 

Χθες πάντως έγινε μια πρώτη συζήτηση με τους επικεφαλής των θεσμών για όλες τις παρεμβάσεις και τις εκκρεμότητες σε μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και φοροελαφρύνσεις. Ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων, δια ζώσης, με τους εκπροσώπους των πιστωτών ολοκληρώθηκε ενώ τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η αποστολή στοιχείων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων.

 

Η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές αναμένεται να κορυφωθεί το Σεπτέμβριο, με πρώτο μεγάλο ορόσημο τη συνεδρίαση του EwG στις 5 Σεπτεμβρίου. Ακολουθεί το Eurogroup του Ελσίνσι στις 13 Σεπτεμβρίου, το πρώτο Eurogroup μετά τις καλοκαιρινές διακοπές στο οποίο θα παρίσταται ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα.

 

Εντός του Σεπτεμβρίου η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει στις Βρυξέλλες έναν διπλό προϋπολογισμό: το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου, αλλά και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020 – 2023.


protoselida

Αθλητικά

Στον Ατρόμητο ο Σάββας Παντελίδης

Στον Ατρόμητο ο Σάββας Παντελίδης

Τα αρνητικά αποτελέσματα έφεραν την απομάκρυνση του Γιάννη Αναστασίου από τον πάγκο του Ατρόμητου και...

Τεχνολογία

Wind για διακοπή του 5G στην Καλαμάτα

Wind για διακοπή του 5G στην Καλαμάτα

Για "τεχνοφοβία και ψηφιακό αναλφαβητισμό που απειλούν να μας πάνε δεκαετίες πίσω" κάνει λόγο ...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.