NASA: Ιδού το πρόγραμμα επιστροφής στη Σελήνη «Άρτεμις»

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη αποστολή του ανθρώπου στο φεγγάρι με το Apollo 11, η NASA αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα “Artemis”, που βάζει ως στόχο να προσγειωθεί η πρώτη γυναίκα και ο επόμενος άντρας στον Νότιο Πόλο της σελήνης μέχρι το 2024.

Εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία και δη την δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα Άρτεμις, το πρόγραμμα της αμερικάνικης διαστημικής υπηρεσίας φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια σταθερή ανθρώπινη παρουσία στο φεγγάρι και γύρω του μέχρι το 2028.

Όπως τονίζει στην ιστοσελίδα της η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, θα χρησιμοποιηθούν καινοτόμες νέες τεχνολογίες και συστήματα για την εξερεύνηση μεγαλύτερου μέρους του φεγγαριού από ποτέ, και αυτό θα γίνει σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους και εταίρους από τον ιδιωτικό τομέα, για σκοπούς «βιώσιμων» αποστολών ως το 2028.

Βασικά μέσα για την αποστολή αστροναυτών της NASA στη Σελήνη θα είναι ο νέος ισχυρός πύραυλος SLS (Space Launch System) και το διαστημόπλοιο Orion. Το Orion θα προσδεθεί στον διαστημικό σταθμό Gateway, σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. όπου θα ζουν και από όπου θα επιχειρούν οι αστροναύτες. Από τον σταθμό Gateway το πλήρωμα θα πραγματοποιεί αποστολές στην επιφάνεια της Σελήνης, χρησιμοποιώντας έναν νέο τύπου σεληνακάτου για τις προσεδαφίσεις. Οι αστροναύτες θα επιστρέφουν στον Gateway και θα επιστρέψουν στη Γη πάλι με το διαστημόπλοιο Orion.

«Θα είναι η βάση μας σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη», σχολίασε ο επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπράϊντενσταϊν, προσθέτοντας ότι «χρησιμοποιώντας τον ως λιμάνι για το σύστημα προσελήνωσης αστροναυτών, η τροχιά του γύρω από τη Σελήνη θα μας δίνει πρόσβαση στο σύνολο της επιφάνειας και ένα μέρος για να συντηρούμε και να ανεφοδιάζουμε τη σεληνάκατο...αυτό δεν είναι μικρή υπόθεση, και η κατασκευή ενός συστήματος προσελήνωσης αστροναυτών για τον 21ο αιώνα απαιτεί τα καλύτερα από την κυβέρνηση και τις ομάδες του ιδιωτικού τομέα».

Το υπάρχον χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει την εκτόξευση της μη επανδρωμένης και δοκιμαστικής  αποστολής «Άρτεμις 1» το 2020. Η αποστολή «Άρτεμις 2» θα είναι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή με χρήση του SLS και του Orion, και στόχος είναι η εκτόξευσή της το 2022. Η NASA σκοπεύει να στείλει αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης ως το 2024, με την αποστολή «Άρτεμις 3» και, από εκεί και πέρα, μία φορά τον χρόνο.

Επί του παρόντος, η εστίαση είναι στο φεγγάρι, αλλά η NASA θεωρεί αυτές τις αποστολές ως βασικές για την προετοιμασία μιας αποστολής στον Άρη. «Και μετά θα χρησιμοποιήσουμε αυτά που θα έχουμε μάθει στη Σελήνη και γύρω από αυτήν για το επόμενο γιγαντιαίο βήμα- την αποστολή των αστροναυτών στον Άρη». Στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις», σημειώνει η NASA, θα δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες, δυνατότητες, αλλά και «επιχειρηματικές προσεγγίσεις» που απαιτούνται για μελλοντικές εξερευνητικές αποστολές (περιλαμβανομένων αποστολών στον Άρη).

"Ο στόχος είναι να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε συστήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε μέρος με όσο το δυνατόν λιγότερες αλλαγές", δήλωσε ο Michelle Rucker, επικεφαλής του Mars Integration Group της NASA. Aλλωστε, εν όψει της επανδρωμένης αποστολής, θα αποσταλούν πρώτα επιστημονικά όργανα και θα δοκιμαστούν τεχνολογίες στην επιφάνεια της Σελήνης, μέσω σειράς αποστολών από ιδιωτικές εταιρείες. Η NASA θα πραγματοποιήσει δύο αποστολές γύρω από τη Σελήνη για να δοκιμάσει τα συστήματα και τα μέσα που έχει αναπτύξει για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Η NASA συνεργάζεται ήδη με 11 εταιρείες για σκοπούς δημιουργίας πρωτοτύπων σεληνακάτων, ενώ τον Μάιο υπέγραψε συμβόλαιο με τη Maxar Technologies για την κατασκευή, εκτόξευση και δοκιμή στο διάστημα του πρώτου στοιχείου του σταθμού Gateway, που θα έχει να κάνει με την τροφοδοσία με ενέργεια και την προώθηση του σκάφους. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να προμηθευτεί καμπίνα πληρώματος για τον Gateway από έναν και μόνο αμερικανικό πάροχο.

Οι ΗΠΑ δεν κρύβουν ότι με την “Αρτεμις” επιδιώκεται η επίτευξη αμερικανικής ηγεσίας/ υπεροχής και στρατηγικής παρουσίας στη Σελήνη, ενώ παράλληλα επεκτείνεται το παγκόσμιο οικονομικό «αποτύπωμα» των ΗΠΑ και διευρύνονται οι εμπορικές και διεθνείς συνεργασίες. Τέλος, μεταξύ των σκοπών του προγράμματος είναι να «εμπνεύσει μια νέα γενιά και να ενθαρρύνει καριέρες STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανολογία, Μαθηματικά).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


protoselida

Τουρισμός

 “Πράσινο φως” για νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

“Πράσινο φως” για νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την Τετάρτη και τις τρεις μελέτες που αφορούν στην...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.