Ανακαλύφθηκε κοντινός εξωπλανήτης με τρεις ήλιους

Ένας ολίγον τι καυτός πλανήτης με τρεις ήλιους γύρω του ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες σε όχι πολύ μεγάλη απόσταση από το ηλιακό μας σύστημα – εγείροντας το προαιώνιο ενδιαφέρον του ανθρώπου για αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

 

Ο εξωπλανήτης με το καθόλου ελκυστικό όνομα LTT 1445Ab, περιστρέφεται γύρω από ένα μόνο αστέρι, αλλά είναι αρκετά κοντά σε άλλα δυο, με αποτέλεσμα από την επιφάνεια του όλα τα παραπάνω να εμφανίζονται ως τρεις λαμπεροί κόκκινοι ήλιοι στον ουρανό.

 

«Αν στέκεστε στην επιφάνεια αυτού του πλανήτη, υπάρχουν τρεις ήλιοι στον ουρανό, αλλά δύο από αυτούς είναι αρκετά μακρινοί και μικροί,» ανέφερε η Τζένιφερ Γουίντερς αστρονόμος στο Κέντρο Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, σύμφωνα με το space.com. «Είναι σαν δύο κόκκινα, δυσοίωνα μάτια στον ουρανό».

 

Πρόκειται για τρεις ήλιους - κόκκινους νάνους, ενώ το σύστημα να βρίσκεται 22,5 έτη φωτός μακριά από τη Γη, μια σχετικά κοντινή απόσταση σε διαστημική κλίμακα, σύμφωνα με δεδομένα που συλλέχθηκαν από το ειδικό σύστημα της NASA (TESS).

 

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο πλανήτης είναι βραχώδης, περίπου το ένα τρίτο μεγαλύτερος από τη Γη και αρκετά θερμός, καθώς η θερμοκρασία στην επιφάνειά του φτάνει τους 160 βαθμούς Κελσίου. Η διάρκεια της τροχιάς του είναι πέντε ημέρες.

 

Ακόμα πιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ατμόσφαιρα αυτού του πλανήτη. Καθώς τα εν λόγω αστέρια είναι κόκκινοι νάνοι που βρίσκονται λογικά κοντά στη Γη και επειδή το σύστημα είναι τοποθετημένο έτσι ώστε ο πλανήτης να περνάει ανάμεσα στα αστέρια και τη Γη, οι επιστήμονες μπορούν να δουν κάποια αέρια στην ατμόσφαιρα του εν λόγω πλανήτη χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια από τη Γη.

 

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο 1445Ab προσφέρει μια εντυπωσιακή ευκαιρία να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξωγήινης ζωής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο βραχώδης κόσμος είναι παρόμοιου μέγεθος με τη Γη και πιθανότατα έχει μια ατμόσφαιρα - δύο από τα βασικά συστατικά για να αναπτυχθεί η ζωή.

 

"Είναι το καλύτερο μέρος που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για να αναζητήσουμε ενδείξεις ζωής σε μια ατμόσφαιρα", δήλωσε η Τζένιφερ Γουίντερς στο New Scientist. "Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν υπάρχει ατμόσφαιρα και μπορεί να είναι πολύ ζεστός για ζωή, αλλά είμαστε αισιόδοξοι επειδή αυτή είναι η καλύτερη μας ευκαιρία μέχρι στιγμής", κατέληξε.


protoselida

Αθλητικά

Στους ημιτελικούς του Open της Μασσαλίας ο Τσιτσιπάς

Στους ημιτελικούς του Open της Μασσαλίας ο Τσιτσιπάς

Την πρόκριση στους ημιτελικούς του τουρνουά Open της Μασσαλίας εξασφάλισε σήμερα (21/02) ο Στέφανος Τσιτσιπάς,...

Τουρισμός

 “Πράσινο φως” για νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

“Πράσινο φως” για νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την Τετάρτη και τις τρεις μελέτες που αφορούν στην...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.