Στη Βουλή το ν/σ για άσυλο και απλή αναλογική Προτεινόμενο

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για το άσυλο και την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής σε δήμους και περιφέρειες.

 

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα, το διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για το άσυλο και την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής σε δήμους και περιφέρειες.

 

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα. Τότε θα ξεκινήσει η συζήτησή του και θα ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη.

 

Η διάταξη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που αντικαθιστά την ισχύουσα από τον «νόμο Γαβρόγλου» (ν.4485/2017) έχει ως στόχο να βελτιώσει την κατάσταση στα Πανεπιστήμια, όπως τόνισε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Όπως διευκρίνισε η υπουργός δεν καταργείται το άσυλο αλλά γίνονται αλλαγές προς ενίσχυσή του.

 

Οι αλλαγές που γίνονται στον «νόμο Γαβρόγλου», είναι οι εξής:

 

- Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

 

- Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

 

- Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

 

Αλλαγές στην κυβερνησιμότητα Δήμων και Περιφερειών

 

Για τους Δήμους και τις Περιφέρειες, η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει με την απλή αναλογική, η οποία μετά τις τελευταίες δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, έφερε αρκετά προβλήματα, αλλάζοντας την συγκεκριμένη διάταξη. Σε Δήμους, όπως αυτός της Θεσσαλονίκης, παρατηρείται λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας, να μην έχει πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο, αυτός που επικράτησε στον β' γύρο των εκλογών (Κ. Ζέρβας), κάτι που κάνει δύσκολο το έργο του.

 

Το νέο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε δύο ή περισσότερες δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις να συμπράξουν, υπό την προϋπόθεση ότι μια από αυτές είναι η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη αντίστοιχα. Η νέα παράταξη θα λειτουργεί ως ενιαία και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης για να καταστεί εφικτή η συγκρότηση των συλλογικών οργάνων, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια κάθε μιας από αυτές.

 

Επίσης, η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα προέρχονται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης, ενώ εισάγονται ρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι από τον συνδυασμό του δημάρχου ή του περιφερειάρχη θα προέρχεται η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των δήμων και των Περιφερειών, συμπεριλαμβανομένων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

 

Αλλαγές σε ΕΟΠΥΥ και ψηφιακή σύνταξη

 

Μέσα στο διυπουργικό νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται επίσης η ψηφιακή σύνταξη που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καθώς και οι αλλαγές στην λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και των φαρμάκων υψηλού κόστους, που θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να τα παίρνουν και από ιδιωτικά φαρμακεία.


protoselida

World Business

Ποιος πλήρωσε 1,1 εκατ. δολάρια για τον Tin Tin;

Ποιος πλήρωσε 1,1 εκατ. δολάρια για τον Tin…

Tιμή - ρεκόρ για το πρώτο εξώφυλλο του θρυλικού κόμικ του Eρζέ, από το 1930

Media

Εφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρίζος

Εφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρίζος

Απεβίωσε το πρωί της Παρασκευής, σε ηλικία 83 χρονών, ο πρώην εκδότης και δημοσιογράφος...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Τεχνολογία

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Ορισμένες εφαρμογές που καταγράφουν την περίοδο των γυναικών κατηγορούνται ότι μοιράστηκαν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.