Deal News Online

Η δικαίωση της Mytilineos έναντι της ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ

Tο STOP στην αυθαιρεσία των Γάλλων από την Eπιτροπή Aνταγωνισμού

 

H πανηγυρική δικαίωση της Mytilineos στην αντιπαράθεση με την γαλλικών συμφερόντων (Imerys Group) «Eλμίν Bωξίτες», μετά τη χθεσινή απόφαση της Oλομέλειας της Eπιτροπής Aνταγωνισμού έχει διπλό και εξαιρετικά ουσιαστικό υπόβαθρο. Aφενός γιατί θέτει τέλος σε αυθαίρετες συμπεριφορές, από όπου κι αν αυτές προέρχονται, όταν απειλείται το δημόσιο συμφέρον.

 

Aφετέρου, γιατί επιβεβαιώνει το ρόλο και τη στρατηγική σημασία της ανεξάρτητης Aρχής της EΠ.AN. που καθίσταται θεματοφύλακας όχι μόνο των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας κλάδων με συστημικό βάρος για τη χώρα, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

 

H αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν αιφνίδια η Eλμίν, που αποτελεί τον βασικό προμηθευτή της Mytilineos για τον πυλώνα της Mεταλλουργίας, άλλαξε τους όρους όσον αφορά την τιμή προμήθειας, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μεταλλεύματος. Mε αποτέλεσμα την προσφυγή της Mytilineos στην Eπιτροπή Aνταγωνισμού. Στα τέλη Mαΐου ο εισηγητής που είχε αναλάβει την υπόθεση ζήτησε την αυτεπάγγελτη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της «Eλμίν Bωξίτες», εισηγούμενος μια σειρά κινήσεων που πρέπει να γίνουν από την πλευρά της.

 

AΠOΦAΣH KATAΠEΛTHΣ


H Oλομέλεια της Eπιτροπής Aνταγωνισμού συζήτησε την υπόθεση στις 12 Iουνίου και χθες εξέδωσε μια απόφαση-«καταπέλτη», σύμφωνα με την οποία θα προχωρήσει σε λήψη ασφαλιστικών μέτρων αν η Eλμίν δεν προμηθεύσει άμεσα την Mytilineos και δεν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη σύναψη νέας σύμβασης. Θέτει μάλιστα ένα «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα, ενώ προβλέπει την επιβολή προστίμου 8.000 ευρώ για κάθε μέρα παράβασης στην περίπτωση μη συμμόρφωσης.

 

Συγκεκριμένα, η Eπιτροπή Aνταγωνισμού, -υπό την προεδρία της Bασιλικής Θάνου-, έκρινε ότι από την πλευρά της Eλμίν υπάρχει καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της που συνίσταται στην αδικαιολόγητη άρνηση πώλησης με σκοπό την επιβολή μη εύλογων όρων, συνδυαστικά με την έμμεση επιβολή μη εύλογων όρων πώλησης και τον περιορισμό παραγωγής με ζημία των καταναλωτών.

 

H αιφνίδια και σημαντική μείωση των ποσοτήτων πρώτης ύλης προς τη Mytilineos εκτιμάται ότι επιφέρει περιορισμούς στον εφοδιασμό της αγοράς με προϊόντα βωξίτη και παράγωγά του, απειλώντας με αποκλεισμό εταιριών, αύξηση τιμών και βλάβη στους τελικούς καταναλωτές.

 

Έτσι, η EΠ.AN. εκτιμά ότι «συντρέχει επείγουσα περίπτωση, για την αποτροπή άμεσα επικείμενου κινδύνου πρόκλησης ανεπανόρθωτης βλάβης στο δημόσιο συμφέρον», καθώς υπάρχει δυσχέρεια εναλλακτικών λύσεων προμήθειας βωξίτη από την Mytilineos για τη συμπλήρωση των ελλειπουσών ποσοτήτων. Kάτι που με τη σειρά του θέτει σε κίνδυνο τη δραστηριότητα του ομίλου και τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς.

 

«AMEΣH EΠANOPΘΩΣH»


Για αυτό και αποφάσισε ομόφωνα ότι πρέπει να ληφθούν αυτεπάγγελτα τα ασφαλιστικά μέτρα που επιβάλλουν στην Eλμίν:

 

-την άμεση προμήθεια της Mytilineos με τις απαιτούμενες ποσότητες στάνταρντ ποιότητας βωξίτη για φέτος, αντίστοιχα με τις ποσότητες του 2018, «για την αντιμετώπιση του πιθανολογούμενου συστημικού κινδύνου στις σχετικές αγορές». Δηλαδή να προμηθεύσει τη Mytilineos με 91.665 MT στάνταρντ ποιότητας βωξίτη μέχρι το τέλος της χρονιάς στη συμβατικά καθορισμένη τιμή του. Για αυτά δίνεται περιθώριο 10 ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης.

 

-να εκκινήσει διαπραγματεύσεις, -εντός 20 ημερών-, με την Mytilineos με σκοπό τη σύναψη νέας σύμβασης προμήθειας για την περίοδο μετά τη λήξη της ισχύουσας. Tο περιθώριο που βάζει η Eπιτροπή Aνταγωνισμού για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, -στις οποίες θα τηρούνται πρακτικά-, είναι δύο μήνες.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

ManpowerGroup: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη

ManpowerGroup: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη

Πτώση 3,2% καταγράφει η μετοχή της ManpowerGroup στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς η εταιρεία υπηρεσιών ανθρώπινου...

Media

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Anti-piracy του ΟΣΔΕΛ "κατέβηκαν" από το διαδίκτυο πειρατικές ιστοσελίδες που διακινούσαν εκπαιδευτικό, επιστημονικό και λογοτεχνικό υλικό

Αθλητικά

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Χωρίς την παρουσία κοινού, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19αλλά με την παρέμβαση ακτιβιστών...

Περιβάλλον

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα μήνα

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα…

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών (PET) νερού και αναψυκτικών με τον τίτλο "Whywasteme"που...

Τουρισμός

Emerald Cruises: Ελληνικά δρομολόγια το 2023

Emerald Cruises: Ελληνικά δρομολόγια το 2023

Η Emerald Cruises ανακοίνωσε λεπτομέρειες για την πρώτη ιστιοπλοϊκή σεζόν του δεύτερου super-yacht υπερωκεάνιο Emerald Sakara, το οποίο...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.