Οικονομία

Πρεμιέρα σήμερα για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία

Πρεμιέρα σήμερα το μεσημέρι για την πλατφόρμα για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία για το 2017 και το 2018.

 

Μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (Πέμπτη) όσες ρυθμίσεις γίνουν ή έχουν ήδη γίνει αυτές τις ημέρες θα έχουν το νέο μειωμένο επιτόκιο.

 

Σύμφωνα με τη διάταξη, μειώνεται το επιτόκιο των δόσεων της ρύθμισης κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, από 5% σε 3%, με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας των οφειλετών (επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων) που έχουν οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Η μείωση του εν λόγω επιτοκίου θα οδηγήσει, σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, σε ελάφρυνση της τάξης των 8 ποσοστιαίων μονάδων για όσους πάρουν το πλήρες πακέτο της ρύθμισης για 10 χρόνια, δηλαδή τις 120 δόσεις.

 

Παράλληλα, για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους η ελάφρυνση που προσφέρει το μειωμένο επιτόκιο ενισχύει σημαντικά τη βιωσιμότητά τους και καθιστά πιο ομαλή πλέον την περαιτέρω οικονομική τους δραστηριότητα. Η μείωση του επιτοκίου, επίσης, καθιστά τη ρύθμιση των συσσωρευμένων οφειλών πιο ελκυστική σε όλους τους οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες επανένταξης αρκετών συμπολιτών μας στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και καλύτερης ανταπόκρισης στη συνεπή καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

 

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνάει τα 36 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλέτες το 1.400.000. To υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι η βελτιωμένη αυτή ρύθμιση είναι «τελευταία ευκαιρία» και δεν θα υπάρξει άλλη.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή