Βουλγαρία: Χάθηκαν 25.000 θέσεις εργασίας λόγω αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Απώλεια περίπου 25.000 θέσεων εργασίας και αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος προκάλεσε -από την εκδήλωσή της στα μέσα του περασμένου μήνα μέχρι τις αρχές Αυγούστου- η αφρικανική πανώλη των χοίρων που έπληξε εμπορικές εκμεταλλεύσεις στη Βουλγαρία, οδήγησε στη θανάτωση χιλιάδων ζώων και είχε επίσης ως αποτέλεσμα χοιροτρόφοι να υποστούν μεγάλες οικονομικές ζημίες.

 

Σύμφωνα με οικονομικούς εμπειρογνώμονες που τοποθετήθηκαν για το θέμα στη δημόσια ραδιοφωνία της χώρας, περίπου 25.000 άτομα έχουν χάσει τη δουλειά τους εξαιτίας της νόσου, εξέλιξη που αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση του ποσοστού της ανεργίας.

 

Παράλληλα, ανοδική είναι και η τάση στην τιμή του χοιρινού κρέατος, καθώς μέχρι σήμερα κυμαίνεται από 7% έως 10%. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος μπορεί να "αγγίξει" έως και το 50%.

 

Ο Κίριλ Βάτεφ, εκπρόσωπος των επεξεργαστών κρεάτων, δήλωσε ότι η μέση τιμή του χοιρινού κρέατος θα είναι κατά περίπου 50% υψηλότερη στο τέλος του έτους σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Και αυτό διότι, όπως εξήγησε, δεν μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση που υπάρχει, με αποτέλεσμα η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης να διαταράσσεται και να οδηγείται ο κλάδος στην άνοδο των τιμών.

 

Παράλληλα, έμποροι που δραστηριοποιούνται στη βουλγαρική αγορά διαπιστώνουν διστακτικότητα εκ μέρους των συνεργατών τους και εκτιμούν ότι σύντομα δεν θα είναι σε θέση να πωλούν χοιρινό κρέας, αφού ο φόβος για την νόσο έχει εξαπλωθεί.

 

Στο μεταξύ, οι τρεις εμπορικές εκμεταλλεύσεις (χοιροτροφεία) στην περιφέρεια του Ρούσε, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, περιμένουν αποζημίωση ύψους 1,5 εκατομμυρίων λέβα για τη θανάτωση του ζωϊκού τους κεφαλαίου. Κάθε μία από τις πληγείσες φάρμες θα λάβει αποζημίωση, το ύψος της οποίας θα κυμαίνεται από 300.000 μέχρι 600.000 λέβα. Επιπλέον ποσό ύψους 720.000 λέβα θα διατεθεί στην εταιρεία με έδρα το Ράζγκραντ που ανάλαβε το έργο της απολύμανσης των χοιροτροφείων.


protoselida

Media

 ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στον Τάκη Σπυριδάκη

ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στον Τάκη Σπυριδάκη

Τιμώντας τη μνήμη του ηθοποιού, σκηνοθέτη και σεναριογράφου Τάκη Σπυριδάκη που απεβίωσε πριν λίγες μέρες,...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Αθλητικά

ΟΠΑΠ και ΠΑΕ ΑΕΚ συνεχίζουν μαζί

ΟΠΑΠ και ΠΑΕ ΑΕΚ συνεχίζουν μαζί

Την ανανέωση της χορηγικής τους συνεργασίας παρουσίασαν την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019, ο ΟΠΑΠ και...

Αυτοκίνητο

Η Paugeot πρώτη και στις προτιμήσεις των εταιρειών

Η Paugeot πρώτη και στις προτιμήσεις των εταιρειών

Πρώτη είναι η Peugeot και στην προτίμηση των εταιρειών για το διάστημα Ιανουαρίου -Αυγούστου 2019...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.