Πόσο εμπιστεύονται την ΕΕ οι πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων;

Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου

 

Ελευθερία να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται οπουδήποτε στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει η Ευρώπη για τους περισσότερους πολίτες των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων η ΕΕ, καθώς και «οικονομική ευημερία» και «κοινωνική προστασία».

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμεντρου, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της Αλβανίας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου αισθάνονται πολύ κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το ποσοστό και στις τρεις χώρες κυμαίνεται μεταξύ 54% και 57%.

 

Η Σερβία είναι εκείνη η χώρα των Δυτικών Βαλκανίων όπου οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της χώρας τους (41%) απ’ ό,τι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (33%), σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

 

Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η οποία διεξήχθη τον Ιούνιο του 2019 και δημοσιεύτηκε τον τρέχοντα μήνα.

 

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση (57%) έναντι της κυβέρνησης της χώρας τους (33%), όπως επίσης και στην Αλβανία (69% για την ΕΕ έναντι 40% για την κυβέρνηση).

 

Επίσης, στο Μαυροβούνιο το ποσοστό των πολιτών που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνεται στο 47% έναντι 43% υπέρ της κυβέρνησης της χώρας.

 

Όσον αφορά την εικόνα που έχουν για την ΕΕ οι πολίτες στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Αλβανία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με το 81% των πολιτών της να έχει είτε πολύ θετική είτε αρκετά θετική εικόνα για την ΕΕ, ενώ μόνο για ένα 3% η εικόνα αυτή είναι αρκετά αρνητική ή πολύ αρνητική.

 

Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό εκείνων που έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ στη Σερβία είναι λιγότερο από το μισό από αυτό που καταγράφεται στην Αλβανία (37%). Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο σε σχέση με αυτό των πολιτών που έχουν αρνητική εικόνα για την ΕΕ (27%).

 

Περισσότερο από το 60% των πολιτών της Αλβανίας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας αναφέρουν ότι η οικονομία της χώρας τους είναι κακή, με το υψηλότερο ποσοστό στη Σερβία (67%). Τα σημαντικότερα ζητήματα για τους πολίτες των χωρών της περιοχής είναι η οικονομική κατάσταση και η ανεργία.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της Αλβανίας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου αισθάνονται πολύ κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το ποσοστό και στις τρεις χώρες κυμαίνεται μεταξύ 54% και 57%.

 

Η Σερβία εμφανίζει και πάλι λιγότερη προσήλωση στην ΕΕ, καθώς μόνο το 22% των πολιτών της εκφράζει αυτό το συναίσθημα.

 

Για την πλειονότητα των ερωτηθέντων πολιτών στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει «την ελευθερία να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται οπουδήποτε στην ΕΕ», καθώς και «οικονομική ευημερία» και «κοινωνική προστασία».

 

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)


protoselida

World Business

General Motors: «Τσεκούρι» σε 1.200 θέσεις εργασίας στον Καναδά

General Motors: «Τσεκούρι» σε 1.200 θέσεις εργασίας στον…

Την απόλυση 1.200 εργαζομένων σχεδιάζει η General Motors στο εργοστάσιο συναρμολόγησης Oshawa στον Καναδά, το οποίο...

Media

 ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στον Τάκη Σπυριδάκη

ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στον Τάκη Σπυριδάκη

Τιμώντας τη μνήμη του ηθοποιού, σκηνοθέτη και σεναριογράφου Τάκη Σπυριδάκη που απεβίωσε πριν λίγες μέρες,...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Αθλητικά

ΟΠΑΠ και ΠΑΕ ΑΕΚ συνεχίζουν μαζί

ΟΠΑΠ και ΠΑΕ ΑΕΚ συνεχίζουν μαζί

Την ανανέωση της χορηγικής τους συνεργασίας παρουσίασαν την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019, ο ΟΠΑΠ και...

Αυτοκίνητο

Η Paugeot πρώτη και στις προτιμήσεις των εταιρειών

Η Paugeot πρώτη και στις προτιμήσεις των εταιρειών

Πρώτη είναι η Peugeot και στην προτίμηση των εταιρειών για το διάστημα Ιανουαρίου -Αυγούστου 2019...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.