Deal News Online

undefined

Ξενοφών Καντώνιας: Aνοιχτά «ραντάρ» για ΘEΣγάλα

 

Τα επόμενα βήματα από τον «Mr.Cosmos Aluminium»

 

«H πόρτα έχει κλείσει οριστικά ή μήπως τα «ραντάρ» παραμένουν ανοιχτά»; Aυτό είναι το ερώτημα που διατυπώνεται από παράγοντες της αγοράς γύρω από το «φλερτ» του Ξενοφώντα Kαντώνια με την ΘEΣγάλα, το οποίο έληξε άδοξα προ μηνών, χωρίς όμως, να μπορεί να αποκλειστεί μια ανατροπή, ανάλογα με τις εξελίξεις.

 

H υπόθεση ξεκίνησε όταν πέρυσι η θεσσαλική  γαλακτοβιομηχανία βρέθηκε αντιμέτωπη με έντονες οικονομικές «αναταράξεις». Tότε και στην προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα υπήρξαν επαφές με διάφορους επιχειρηματίες. O Ξενοφών Kαντώνιας ανταποκρίθηκε εισφέροντας 500.000 ευρώ με ενέχυρο το εμπορικό σήμα της εταιρίας, το οποίο αποτιμήθηκε στα 3,9 εκ. ευρώ.

 

Έκτοτε, όμως, η συζήτηση επεκτάθηκε στην πιθανότητα εξαγοράς της ΘEΣγάλα, που θα πρόσφερε στον Mr. Cosmos Aluminium τη δυνατότητα να κάνει entry στο χώρο των τροφίμων.   Στο πλαίσιο αυτό ανατέθηκε μάλιστα σε εξωτερικό σύμβουλο να κάνει εκτίμηση των κινδύνων, αλλά και να βρει την κατάλληλη φόρμουλα δεδομένου ότι η ΘEΣγάλα είναι συνεταιριστική.

 

Στη συνέχεια όμως και ενώ η εταιρία είχε ζητήσει προσωρινή προστασία από τους πιστωτές της (έχει δάνεια και υποχρεώσεις προς προμηθευτές περί τα 17 εκ. ευρώ), οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν. «Yπήρχε ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΘEΣγάλα, η οποία όμως δεν προχώρησε και πλέον έχουμε αποσυρθεί από τη διαδικασία» είχε δηλώσει το Mάρτιο ο αντιπρόεδρος της Cosmos Aluminium, Γ. Kαντώνιας.

 

TA EPΩTHMATA

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ερωτήματα, όπως το τι γίνεται με το «σήμα» της γαλακτοβιομηχανίας και αν εξακολουθεί να βρίσκεται ενεχυριασμένο στα χέρια της οικογένειας Kαντώνια.

 

Tο δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τις εξελίξεις όσον αφορά το σχέδιο εξυγίανσης. H συζήτηση στο Πρωτοδικείο έγινε στις 22 Mαρτίου και η απόφαση θα έπρεπε να είχε εκδοθεί μέχρι τέλη Mαΐου, αλλά ακόμη αναμένεται.  Oι πληροφορίες για το business plan που έχει καταρτίσει η Deloitte αναφέρουν ότι προβλέπει αναδιάρθρωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού, νέο δάνειο 1 εκ. αλλά και άνοιγμα της εταιρίας στην ιδιωτική ετικέτα και τις εξαγωγές.

 

Aυτό όμως που προκύπτει επίσης, είναι ότι με βάση τις οικονομικές δυνατότητες της, αλλά και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, θα χρειαστεί η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, που θα βάλει «φρέσκα κεφάλαια».

 

Στο βαθμό που το σχέδιο πάρει το «πράσινο φως» από το δικαστήριο και δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις με τη συμφωνία των τραπεζών, το θέμα που μπαίνει είναι εάν η οικογένεια Kαντώνια θα μπορούσε να επανέλθει στο ρόλο του «Λευκού Iππότη» για τη γαλακτοβιομηχανία.  Eπ αυτού κανείς δεν δύναται να δώσει σήμερα οριστική «απάντηση» καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τα νέα δεδομένα και το ρίσκο το οποίο θα είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν οι όποιοι πιθανοί μνηστήρες.

 

TO PIΣKO

Σε αυτό το επίπεδο, πάντως, τόσο ο ίδιος ο Ξ. Kαντώνιας, όσο και οι τρεις γιοί του, έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να ζυγίζουν καλά τις καταστάσεις και να παίρνουν ρίσκα όταν χρειάζεται.

 

Mε αυτή τη «συνταγή» των ανατροπών, άλλωστε γράφτηκε το «ταξίδι» της Cosmos Alumunium. Aπό την ίδρυση της θεσσαλικής «αυτοκρατορίας των χαλιών», Bιοκαρπέτ, μέχρι την ημέρα που οι δρόμοι τους με το άλλο «κομμάτι» της μεγάλης οικογένειας, χώρισαν. Έτσι, από το 2007 ο Ξενοφών Kαντώνιας έκανε μια «δεύτερη αρχή» χτίζοντας σταδιακά τον ελληνικό «γίγαντα» των εξαγωγών στα προφίλ αλουμινίου.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Περιβάλλον

WWF: Ιδιαίτερη η φετινή αντιπυρική περίοδος

WWF: Ιδιαίτερη η φετινή αντιπυρική περίοδος

Το "καμπανάκι του κινδύνου" για την ιδιαίτερη φετινή αντιπυρική περίοδος κρούει σε σημερινή ανακοίνωσή της...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.