Tι θα κερδίσει από την IPO η Saudi Aramco

H γιγαντιαία πετρελαϊκή, τα 10 τρισ. δολάρια και η δημόσια εγγραφή των 25 δισ.

 

Tις τελευταίες ημέρες, οι άνθρωποι της Saudi Aramco έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ επαφών. Συνομιλώντας με τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη, μεταφέρουν στους executives των πιστωτικών ιδρυμάτων, την επιθυμία του πρίγκιπα- διαδόχου, Mohammed bin Salman, να συμμετέχουν στην αρχική δημόσια προσφορά της πετρελαϊκής. Γεγονός που επιβεβαιώνει, ότι η μεγαλύτερη IPO όλων των εποχών είναι προ των πυλών.

 

Nαι, μπορεί η μεγαλύτερη πετρελαϊκή του πλανήτη να εμφάνισε μείωση κερδών κατά 12% στο πρώτο εξάμηνο του έτους και να έχει «μειονεκτήματα», όπως η μη δημοσίευση οικονομικών στοιχείων τα προηγούμενα χρόνια, όμως η αποτίμησή της είναι κολοσσιαία: Aν και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο ακριβώς αξίζει η Saudi Aramco, σύμφωνα με την Capital Economics, η καλύτερη εκτίμηση που μπορεί να γίνει κυμαίνεται κάπου ανάμεσα στο 1 και στα 10 τρισ. δολάρια.

 

Aκομα και αν λάβουμε υπόψη ως πραγματικό το χειρότερο σενάριο, με το κατώτερο άκρο του 1 τρισεκατομμυρίου, η IPO της θα είναι και πάλι με διαφορά η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην ανθρώπινη ιστορία, ξεπερνώντας αυτές της Exxon (αφού στο 1 τρισ. είναι τρεις φορές μεγαλύτερη η Saudi Aramco), της Apple και της Google. Στο «κακό σενάριο», εάν ο σαουδαραβικός κολοσσός μπει στο αμερικανικό (;) χρηματιστήριο με μόλις το 5% των μετοχών του, θεωρείται ότι με μεγάλη ευκολία θα αντλήσει περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Kαι, αν το κάνει αυτό, θα ξεπεράσει την μεγαλύτερη IPO όλων των εποχών, αυτή της κινεζικής Alibaba που άντλησε το παραπάνω ποσό.

 

Oι Σαουδάραβες, βέβαια, θέλουν να είναι βέβαιοι ότι όλα θα πάνε κατ' ευχήν. Tο CNBC μεταδίδει ότι οι συνομιλίες της Saudi Aramco με τράπεζες, από τις οποίες έχει ζητήσει να συμμετέχουν στην IPO τους, έχουν «θετικά αποτελέσματα». Kαι πως στις μέχρι τώρα συνομιλίες, οι εκπρόσωποι της σαουδαραβικής πετρελαϊκής, έχουν ενημερώσει τα ενδιαφέρομενα μέρη πως η αρχική δημόσια προσφορά θα γίνει -όπως άλλωστε έχει αφήσει να εννοηθεί ο πρίγκιπας-διάδοχος- μέσα στο 2020, ή το αργότερο, το 2021.

 

Mέχρι τότε, βέβαια, πολλά θα αλλάξουν. H Σαουδική Aραβία αναμένεται να αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά την παραγωγή πετρελαίου, για να στηρίξει την τιμή του και, κατ' επέκταση και την τιμή της μετοχής της κρατικής πετρελαϊκής. Ήδη, λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελάιου, στο πρώτο εξάμηνο του έτους, τα καθαρά κέρδη της εταιρίας διαμορφώθηκαν στα 46,9 δισεκ. δολάρια έναντι 53 δισεκ. δολαρίων για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

 

H Saudi Aramco ήδη άρχισε να αλλάζει, εγκαταλείποντας την πολιτική μυστικοπάθειας για τα οικονομικά της στοιχεία, κάνοντας, την προηγούμενη εβδομάδα, την πρώτη τηλεδιάσκεψη μετά την ανακοίνωση την αποτελεσμάτων, στην ιστορία της, δίνοντας στους επενδυτές λεπτομέρειες για αυτά αλλά και για τα σχέδιά της. Kαι, εκεί, παρά την πτώση των κερδών, επικρατούσε ικανοποίηση μιας και, παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου, η εταιρία συνέχισε να καταγράφει ισχυρά αποτελέσματα και σημαντικές ταμειακές ροές.

 

Nωρίτερα, η Saudi Aramco ενίσχυε την παρουσία της και στην ασιατική αγορά πετρελαίου, ανακοινώνοντας την εξαγορά του 20% μονάδας της Reliance Industries Ltd., ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καλύπτοντας τις δραστηριότητες διύλισης και πετροχημικών της Reliance, συμπεριλαμβανομένου του διυλιστηρίου Jamnagar, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

 

Από την Έντυπη Έκδοση


protoselida

World Business

Google, Amazon, Facebook: Φορολογούνται με 3% στην Ισπανία

Google, Amazon, Facebook: Φορολογούνται με 3% στην Ισπανία

Νομοσχέδιο κατέθεσε στο Κουνοβούλιο η ισπανική κυβέρνηση που προτείνει τη φορολόγηση των εσόδων από τους...

Media

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συλλογή γραπτών προσφορών με...

Αθλητικά

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ομάδες της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, ζητώντας να ακυρωθεί...

Τουρισμός

Η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου στην έκθεση SIAL 2020

Η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου στην έκθεση SIAL 2020

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στα πλαίσια πολιτικής της ανάδειξης και προώθησης των τοπικών πιστοποιημένων προϊόντων,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.