Το τραγούδι της φάλαινας αποκαλύπτει την καταγωγή της

Μερικές φορές, όταν ταξιδεύετε σε μακρινά μέρη, ο τρόπος ομιλίας, η προφορά και τα πολιτιστικά σύμβολα που χρησιμοποιείτε "προδίδουν" την καταγωγή σας. όταν ανοίγετε το στόμα σας. Το ίδιο ισχύει και για τις φάλαινες: τα χαρακτηριστικά των τραγουδιών τους μπορούν να αποκαλύψουν από πού προέρχονταν αρχικά. Επιπλέον, όταν οι φάλαινες ταξιδεύουν τα τραγούδια τους αλλάζουν, καθώς παίρνουν νέα κομμάτια από τις φάλαινες που συναντούν που προέρχονται από διαφορετικές περιοχές.

 

"Η καλύτερη μας αναλογία είναι η ανθρώπινη μόδα και τα ποπ τραγούδια", αναφέρει η Ellen Garland από το Πανεπιστήμιο του St Andrews στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κατανομή του τραγουδιού των φαλαινών είναι ένα είδος πολιτιστικής μετάδοσης που μπορεί να δώσει ενδείξεις σχετικά με το πού ταξίδεψε μια φάλαινα κατά τη μετανάστευσή της και από πού ξεκίνησε. "Μπορούμε να εντοπίσουμε έναν πληθυσμό από τον οποίο πιθανότατα προέρχεται μια φάλαινα από αυτό που τραγουδούν", λέει.

 

Η Γκάρλαντ και η ομάδα της κατέγραψαν τα τραγούδια φαλαινών που περνούσαν κοντά από τα νησιά Kermadec στο Νότιο Ειρηνικό κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη και τον Οκτώβριο του 2015. Επίσης, κατέγραψαν τραγούδια φαλαινών σε σημεία όπου οι φάλαινες συναθροίζονται για τροφή και αναπαραγωγή σε όλο τον δυτικό και κεντρικό Νότιο Ειρηνικό, και γύρω από την ανατολική και δυτική Αυστραλία.

 

Κάθε τρία χρόνια, όλα τα αρσενικά συγκεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο μέρος του ωκεανού και δημιουργούν μία νέα μουσική σύνθεση αποτελούμενη από κραυγές και στεναγμούς. Στο... τριετές μουσικό φεστιβάλ τους παραμένουν για αρκετές ημέρες και το μόνο που κάνουν είναι να τραγουδούν. Διάφοροι ήχοι συνθέτουν μία τελική μελωδία.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Royal Society Journal Open Science», οι φάλαινες συνθέτουν και μαθαίνουν συγκεκριμένα τραγούδια και μάλιστα τα μεταδίδουν και σε όλα τα θηλαστικά του είδους τους, στο πλαίσιο της μετανάστευσης. Το νέο τους τραγούδι, η μοναδική μελωδία που θα συνθέσει αυτή η ομάδα φαλαινών, θα ταξιδέψει μέσα στα κύματα και θα υιοθετηθεί από άλλα αρσενικά, που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Αυτή, θα μεταδοθεί με κάθε δυνατό τρόπο στα αρσενικά του είδους που βρίσκονται σε απόσταση 4.000 μιλίων ή καλύτερα σε αυτά που απομακρύνονται όλα αυτά τα μίλια!

 

Η μεγάπτερη φάλαινα και, πιθανώς, η τοξοκέφαλη, τραγουδούν πολύπλοκα τραγούδια με επαναλαμβανόμενα μοτίβα, εξηγεί ο Μάικλ Νόαντ, αναπληρωτής καθηγητής της έδρας της Οικολογίας των Κητών και του Εργαστηρίου Ακουστικής στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Για τον άνθρωπο φυσικά παραμένει ακόμα μυστήριο το βαθύτερο περιεχόμενο και νόημα του τραγουδιού μιας φάλαινας...


protoselida

Secret Money

TA «AΠONEPA»

TA «AΠONEPA»

Aκόμη η PAE «πληρώνει» τα «απόνερα» από την υπόθεση της πολυήμερης κατάρρευσης των πληροφοριακών συστημάτων...

Αθλητικά

Chipita: Στηρίζει στην πράξη το πρωτάθλημα μπάσκετ με αμαξίδιο

Chipita: Στηρίζει στην πράξη το πρωτάθλημα μπάσκετ με…

Η Chipita, επιβεβαιώνοντας το κοινωνικό της προφίλ, στηρίζει ενεργά το μπάσκετ με αμαξίδιο. Συγκεκριμένα, το...

Υγεία & Διατροφή

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ανακοινώθηκε ο διορισμός του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), το οποίο για...

Περιβάλλον

Ανανέωση συμβάσεων ζητούν οι ωφελούμενοι σε Φορείς Natura

Ανανέωση συμβάσεων ζητούν οι ωφελούμενοι σε Φορείς Natura

Οι εργαζόμενοι μέσω του Ειδικού Προγράμματος απασχόλησης του ΟΑΕΔ σε Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Natura)...

Τουρισμός

Σύμπραξη για την τουριστική προβολή Καβάλας – Θάσου

Σύμπραξη για την τουριστική προβολή Καβάλας – Θάσου

Ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019, στο Καλογερικό της Θάσου, όπου παρουσιάστηκε το...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.