Οικονομία

Στα 800 εκατ. τα πραγματικά χρέη του ΕΣΥ

Τι αποκάλυψε ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας 

 

Μαύρη τρύπα στο ΕΣΥ που αγγίζει τα 800 εκατομμύρια ευρώ, αποκάλυψε ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών του Υπουργείο Υγείας κ. Θ. Κομματάς, κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στα νοσοκομεία.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων άγγιζαν τα 507 εκατ. ευρώ, ελάχιστα μειωμένες σε σχέση με τα 546 εκατ. που ήταν τον Ιούνιο. Εντούτοις τα πραγματικά χρέη του ΕΣΥ, συμπεριλαμβανομένων όσων δεν έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμα, φτάνουν τα 800 εκατ. ευρώ.

 

Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα που δίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, ανεβάζοντας το λογαριασμό στο ένα δισ. Προειδοποιούσε μάλιστα πως τον Οκτώβριο αδειάζουν οι κωδικοί των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και δεν θα έχουν χρήματα να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις.

 

Με βάση πάντως τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο επτάμηνο έχουν δοθεί 519 εκατ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, από τα 1,148 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό για το 2019. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό εκτέλεσης 45,2%, με την απόκλιση να υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ.

 

Η ΠΟΕΔΗΝ είχε επίσης εστιάσει στις μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία. Όπως σημείωνε, το δημόσιο σύστημα Υγείας διαθέτει 30 χιλιάδες νοσοκομειακά κρεβάτια αλλά μόλις 420 κλίνες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (150 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού), 28 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα αντί για 75, ενώ το 60% του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού έχει ξεπεράσει το όριο ζωής.

 

 

Αλλά και από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, ενημερώνοντας το υπουργείο Υγείας, είχε προκύψει πως 4 στα 10 δεν έχουν ασφαλές σύστημα εφημεριών, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε 3 στα 4 νοσοκομεία δεν υπάρχει καταγραφή του χρόνου αναμονής, 4 στα 10 λειτουργούν χωρίς έκθεση επιτροπής λοιμώξεων και οκτώ στα δέκα δηλώνουν ανεπάρκεια στη στελέχωση κλινικών του παθολογικού τομέα.

 


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή