Μάχη στα δικαστήρια για Apple και ΕΕ

Για τα €13 δισ. απλήρωτων φόρων

 

Η Apple τηρεί τους κανόνες, υποστηρίζει η εταιρεία-γίγαντας της τεχνολογίας, καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της σε μία μεγάλη φορολογική υπόθεση που τη φέρνει αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η εταιρεία υποστήριξε σε δικαστήριο της ΕΕ ότι είναι αυτή που πληρώνει τους περισσότερους φόρους στον κόσμο, παροτρύνοντας τους δικαστές να ανατρέψουν απόφαση της Κομισιόν του 2016, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία πρέπει να πληρώσει 13 δισ. ευρώ σε απλήρωτους φόρους στην Ιρλανδία.

 

Ο δικηγόρος της Apple σημείωσε στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η ΕΕ κάνει λάθος όταν υποστηρίζει ότι τα κέρδη της εταιρείας έπρεπε να έχουν φορολογηθεί στην Ιρλανδία και όχι στις ΗΠΑ, όπου σχεδιάζονται και αναπτύσσονται τα προϊόντα της.

 

Η διαδικασία της ακρόασης θα διαρκέσει δύο μέρες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

 

Τον Αύγουστο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφασίσει ότι η Apple είχε λάβει παράνομα φορολογικά κίνητρα από την Ιρλανδία και έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο για τους μη καταβληθέντες φόρους.

 

Τoν Σεπτέμβριο του 2018 το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας ανακοίνωσε πως συνέλεξε όλο το ποσό των 13,1 δισ. ευρώ από τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό. Η Apple κατέβαλε το ποσό σε δόσεις σε ειδικό λογαριασμό.

 

Από τη μεριά της η Ιρλανδία, σε παράλληλη έφεση κατά της απόφασης της ΕΕ, κατηγόρησε τις ρυθμιστικές αρχές για «αδικαιολόγητη κριτική» και εξεύρεση «συγκεχυμένου πλαισίου αιτιολόγησης σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσουν» ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

«Είναι σοβαρή υπέρβαση από την Κομισιόν το να υπερισχύσει του εθνικού νόμου», δήλωσε δικηγόρος της Ιρλανδίας προς τους δικαστές. «Η Επιτροπή δεν παρουσίασε ούτε μία περίπτωση στην οποία ένας φορολογούμενος αντιμετωπίστηκε λιγότερο ευνοϊκά από την Apple».

 

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να βγει σε κάποιους μήνες και θα μπορούσε να ενδυναμώσει ή να βάλει εμπόδια στα σχέδια της Επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, όσον αφορά τις φορολογικές έρευνες σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

 


protoselida

World Business

Γη και ύδωρ απο την Βουλγαρία στη Volkswagen για να επενδύσει

Γη και ύδωρ απο την Βουλγαρία στη Volkswagen…

Έτοιμη να προσφέρει περισσότερα κίνητρα στην Volkswagen είναι η Βουλγαρία προκειμένου να πείσει την αυτοκινητοβιομηχανία...

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Υγεία & Διατροφή

 Attica Group: Στην Λέρο το πρόγραμμα «Πρώτων Βοηθειών» της Blue Star Ferries

Attica Group: Στην Λέρο το πρόγραμμα «Πρώτων…

Η BLUE STAR FERRIES στα πλαίσια του προγράμματός της «Πρώτες Βοήθειες» που πραγματοποιεί για 6η...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.