Διακόπτεται προληπτικά η διανομή του Zantac σε 20 χώρες

Ίχνη πιθανώς καρκινογόνου ουσίας εντοπίστηκαν στο Zantac, για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η διακοπή της διανομής του σε 20 χώρες, εν αναμονή διευκρινίσεων από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρμόδιες αρχές, ωστόσο η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στις 20 αγορές όπου σταμάτησε προς το παρόν η διανομή του φαρμάκου.

 

Στο φαρμακευτικό σκεύασμα για την καούρα στο στομάχι με την εμπορική ονομασία Zantac και σε γενόσημά του (δραστική ουσία ρανιτιδίνη) εντοπίστηκαν ίχνη πιθανώς καρκινογόνου ουσίας. Πρόκειται για την ουσία N-nitrosodimethylamine (NDMA) η οποία ταξινομείται ως πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο, σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες. Η ουσία αυτή είναι γνωστό αίτιο περιβαλλοντικής μόλυνσης και  εντοπίζεται σε χαμηλές ποσότητες στο νερό και σε τροφές, ανάμεσά τους κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και λαχανικά. Οι ποσότητες που εντοπίστηκαν στα σκευάσματα και γενόσημα με ρανιτιδίνη είναι χαμηλές ωστόσο ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων FDA δήλωσε ότι ερευνά το κατά πόσον μπορεί να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία.

Ο Οργανισμός Υγείας του Καναδά ζήτησε τη διακοπή της διανομής με στόχο τη συλλογή περισσοτέρων πληροφοριών και σε αναμονή των αποφάσεων των διεθνών ρυθμιστικών οργάνων. Σημειώνεται ότι η διακοπή της διανομής διαφέρει από την απόσυρση του προϊόντος, καθώς τα σκευάσματα που βρίσκονται σε στοκ στα φαρμακεία μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται.

Ο FDA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA δεν έχουν ζητήσει από τους καταναλωτές να σταματήσουν να λαμβάνουν το σκεύασμα. "Ο FDA δεν καλεί το κοινό να διακόψει τη λήψη των φαρμάκων εάν τα έχει στο σπίτι του. Ωστόσο, οι ασθενείς που λαμβάνουν συνταγογραφημένη ρανιτιδίνη και που επιθυμούν να διακόψουν τη λήψη, ας απευθυνθούν στον γιατρό τους για εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές" αναφέρεται στην επίσημη δήλωση του FDA αναφορικά με το θέμα.

Εάν λαμβάνετε το σκεύασμα ίσως θελήσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για περαιτέρω οδηγίες.


protoselida

World Business

Γη και ύδωρ απο την Βουλγαρία στη Volkswagen για να επενδύσει

Γη και ύδωρ απο την Βουλγαρία στη Volkswagen…

Έτοιμη να προσφέρει περισσότερα κίνητρα στην Volkswagen είναι η Βουλγαρία προκειμένου να πείσει την αυτοκινητοβιομηχανία...

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Υγεία & Διατροφή

 Attica Group: Στην Λέρο το πρόγραμμα «Πρώτων Βοηθειών» της Blue Star Ferries

Attica Group: Στην Λέρο το πρόγραμμα «Πρώτων…

Η BLUE STAR FERRIES στα πλαίσια του προγράμματός της «Πρώτες Βοήθειες» που πραγματοποιεί για 6η...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.