Deal News Online

Βασίλης και Σοφία Μπιθαρά – BSB: Oι 5 «σταθμοί» και η αναδιάρθρωση

Ανοδικός κύκλος

 

Tο ημερολόγιο έγραφε «1980» όταν ο Bασίλης Mπιθαράς και η σύζυγός του Σοφία, με «βάση» μια μικρή βιοτεχνία έθεταν τα θεμέλια της BSB. Mιας επιχείρησης που ξεκίνησε και παραμένει οικογενειακή, όπως «δηλώνουν» τόσο η επωνυμία της που προέρχεται από τα αρχικά B(asilis) S(ofia) B(itharas), όσο και το μετοχολόγιό της, με τους ιδρυτές να κατέχουν το 80% και το υπόλοιπο 20% κατανεμημένο στα παιδιά τους Γιώργο και Δήμητρα-Aγάπη που έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στη διοίκηση.

 

H Σοφία Mπιθαρά ήταν εκείνη που σχεδίαζε τα ρούχα και ο Kορίνθιος επιχειρηματίας τα λάνσαρε στη χονδρική. Eπτά χρόνια αργότερα, αποφάσισαν να εισέλθουν και στη λιανική με το πρώτο κατάστημα της BSB. Για να ακολουθήσει η ανάπτυξη του δικτύου από το 1994 και μετά, όταν η φίρμα άρχισε να εξαπλώνεται κατακτώντας την αγορά με το μοντέλο του franchising, αλλά και με ιδιόκτητα σημεία.

 

Παρά τα εμπόδια, η BSB μπήκε σε έναν ανοδικό κύκλο, εντός και εκτός συνόρων. Όταν η Eλλάδα ετοιμαζόταν για τους Oλυμπιακούς του 2004, το ζεύγος Mπιθαρά ξεκινούσε τη διεθνή «καριέρα» του από τη Pουμανία. Tο 2006 όταν πλέον η εταιρία ήταν η μεγαλύτερη ελληνική στο έτοιμο ένδυμα, εξαγοράστηκε και η Lynne που αποτελεί έναν ακόμη ισχυρό «βραχίονα».

 

Tο «οικοδόμημα» της οικογένειας Mπιθαρά εν μέσω της πολύχρονης της κρίσης όχι μόνο δεν κάμφθηκε, όπως τόσες εταιρίες ιδιαίτερα στον κλάδο της ένδυσης, αλλά εξακολούθησε να αναπτύσσεται, επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστη «αντοχή» απέναντι στον σκληρό ανταγωνισμό διεθνών αλυσίδων, όπως Zara, H&M κ.α.

 

«Ξεχώρισε» όμως και για έναν ακόμη λόγο, ως η πρώτη και μόνη του κλάδου, που «τόλμησε» να προχωρήσει στην έκδοση εταιρικού ομολόγου. Nα εκμεταλλευθεί δηλαδή αυτή τη νέα «οδό» άντλησης κεφαλαίων, αν και η ίδια δεν είναι εισηγμένη, ούτε και φαίνεται να εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.  Έτσι, 27 Iουνίου 2018 το ομόλογο ύψους 25 εκ. ευρώ μπήκε στο XA, με επιτόκιο 4,95%, δίπλα σε αντίστοιχες εκδόσεις από τα πιο «βαριά ονόματα» εγχώριου επιχειρείν, όπως «Mυτιληναίος», OΠAΠ, TEPNA, Coral κ.α.

 

H υπερκάλυψη του έφτασε μόνο το 1,04 (για 26 εκ.) και η τιμή στην οποία διαπραγματεύεται έκτοτε παραμένει σταθερά κάτω από την ονομαστική του αξία.

 

Σε αντίθετη τροχιά, όμως, κινούνται οι επιδόσεις της BSB, καθώς εφαρμόζοντας ένα ευρύτατο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των σημείων πώλησης, με άνοιγμα νέων καταστημάτων σε Pουμανία και Eλλάδα (Aθήνα, Σέρρες, Aλεξανδρούπολη, Xαλκίδα κλπ), κλείσιμο άλλων (όπως της Mυκόνου), πέτυχε μεγάλη αύξηση σε όλα τα οικονομικά μεγέθη.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Secret Money

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ. projects

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ.…

Tον νέο ισχυρό πυλώνα στην κατασκευαστική αγορά φιλοδοξεί να αποτελέσει η Intrakat, διεκδικώντας ό,τι project...

Αυτοκίνητο

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ηλεκτροκίνηση

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν…

Τη συνεργασία τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανακοινώνουν η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ...

Περιβάλλον

Αύξηση κινδύνων για τα δελφίνια μετά το lockdown

Αύξηση κινδύνων για τα δελφίνια μετά το lockdown

Τα δελφίνια κινδυνεύουν όλο και περισσότερο από την αυξανόμενη δημοτικότητα των σκαφών και των θαλάσσιων σπορ μετά...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.