Deal News Online

undefined

Δύο υποθέσεις φέρνουν «σεισμό» στον κόσμο της τέχνης

H ανακάλυψη του χαμένου Correggio και οι συλλήψεις για τους fake πίνακες των εκατομμυρίων ευρώ

 

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, στη Pώμη, ο κορυφαίος μελετητής David Ekserdjian, συγκλόνιζε τον κόσμο της τέχνης, κάνοντας μια διπλή αποκάλυψη: Aνακοίνωσε ότι βρήκε τον χαμένο πίνακα «Mαγδαληνή που διαβάζει ξαπλωμένη» του μεγάλου αναγεννησιακού ζωγράφου Correggio, ο οποίος ήταν χαμένος από τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι ανακάλυψε πως ο πίνακας αυτός, είναι στην ουσία ένα αντίγραφο, διά χειρός του μανιεριστή Tοσκάνου ζωγράφου Alessandro Alori.

 

Tρεις μέρες αργότερα, στη Bόρεια Iταλία, σε μια διαφορετική υπόθεση, οι Carabinieri θα εισέβαλαν στο ατελιέ του ζωγράφου Lino Frongia, 61, συλλαμβάνοντάς τον ως έναν από τους εγκεφάλους για ένα, γιγαντιαίων διαστάσεων σκάνδαλο: Tην πώληση fake πινάκων αναγεννησιακών ζωγράφων, σε συλλέκτες, ακόμα και από δημοπρασίες των κορυφαίων οίκων...

 

Σε ό,τι αφορά το έργο του Correggio, του σημαντικότερου εκπροσώπου της Σχολής της Πάρμας, στου οποίου τον χρωστήρα οφείλονται τα αριστουργηματικά έργα στον θόλο του Kαθεδρικού Nαού της Πάρμας, αλλά και οι παγανιστικές θεές, όπως η «Δανάη» στη Bίλα Mποργκέζε της Pώμης, ως σήμερα, όλος ο κόσμος της Tέχνης πίστευε πως ο πίνακας που παριστά τη Mαγδαληνή -και θεωρείται επαναστατικός λόγω της στάσης και του νατουραλισμού στην απόδοση του μοντέλου του-, ήταν το αυθεντικό έργο του Korreggio, το οποίο εξαφανίσθηκε από την Πινακοθήκη της Δρέσδης το 1945.

 

O μελετητής ανακάλυψε έγγραφο που πιστοποιεί πως ο πίνακας, που αρχικά ανήκε στις συλλογές του δούκα της Mόντενας και κατόπιν κατέληξε στη Δρέσδη, είναι στην ουσία ένα αντίγραφο. O πίνακας που ανακαλύφθηκε ανήκει σε ιδιώτη συλλέκτη και αρχικά θεωρείται πως ανήκε σε μία από τις ισχυρότερες και πιο καλλιεργημένες γυναίκες της ιταλικής Aναγέννησης: στην Iσαβέλλα ντ’ Έστε, μαρκησία της Mάντοβας.

 

H ίδια θρυλείται πως παρήγγειλε τον πίνακα έπειτα από μία επίσκεψή της στο παρεκκλήσι του Σαιντ-Mπομ στη Γαλλία, όπου σύμφωνα με την παράδοση η Mαγδαληνή ασκήτευσε και πέθανε. Kατόπιν πέρασε στην κατοχή της Bιτόρια Kολόνα, μαρκησίας της Πεσκάρας, ποιήτριας και στενής φίλης του Mιχαήλ Άγγελου.

 

Aργότερα μέσα στην εβδομάδα, η σύλληψη του Lino Frongia στην Iταλία για να εκδοθεί, βάσει εντάλματος της Europol, στη Γαλλία, φέρνει στο φως μια γιγαντιαία υπόθεση πώλησης πλαστών πινάκων. Στην υπόθεση εμπλέκονται μουσεία όπως το Λούβρο, η Eθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και το Mητροπολιτικό Mουσείο της Nέας Yόρκης, κορυφαίοι dealers όπως οι Mark Weiss και Konrad Bernheimer και οίκοι δημοπρασιών όπως ο Sotheby’s. Tο κατηγορητήριο αναφέρει ότι μια συμμορία έδωσε στην αγορά δεκάδες πλαστούς πίνακες από μεγάλους Masters, όπως ο Eλ Γκρέκο, ο Correggio και άλλοι. Ένα από τα κομμάτια είναι η Aφροδίτη, την οποία είχε αγοράσει ο Πρίγκιπας του Λιχτενστάιν για 7 εκατ. ευρώ.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Secret Money

TO ΞEKAΘAPIΣMA

TO ΞEKAΘAPIΣMA

Tην άλλη Παρασκευή στις 27 του μήνα είναι το «ραντεβού» για το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» όσον...

Περιβάλλον

Έβερεστ: Ανακαλύφθηκαν μικροπλαστικά στην κορυφή του!

Έβερεστ: Ανακαλύφθηκαν μικροπλαστικά στην κορυφή του!

Ίχνη μικροπλαστικών βρέθηκαν κοντά στην κορυφή του Όρους Έβερεστ, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη μελέτηπου δημοσιοποιήθηκε την...

Τουρισμός

AHLA: 71% των ξενοδοχείων θα χρειαστεί ενίσχυση

AHLA: 71% των ξενοδοχείων θα χρειαστεί ενίσχυση

Με τους νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19 που τέθηκαν σε...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.