Ιρανές θα παρακολουθήσουν πρώτη φορά ποδοσφαιρικό αγώνα

Οι γυναίκες οπαδοί του Ιράν θα μπορούν να εισέλθουν σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου την Πέμπτη για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, αφού η FIFA απείλησε να αποκλείσει από τις διοργανώσεις της την ισλαμική δημοκρατία λόγω της αμφιλεγόμενης αποκλειστικά για άντρες ως τώρα πολιτικής της.

Συγκεκριμένα, 3.500 γυναίκες θα παρακολουθήσουν τον αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας απέναντι στην εθνική ομάδα της Καμπότζης για την πρόκρισή τους στο Μουντιάλ του 2022, που θα γίνει στην Τεχεράνη την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου.

Το Ιράν έχει απαγορεύσει τους θηλυκους θεατές από το ποδόσφαιρο και τα υπόλοιπα γήπεδα για περίπου 40 χρόνια, καθώς οι μουλάδες υποστηρίζουν ότι πρέπει να προστατεύονται από την αρρενωπή ατμόσφαιρα και τη θέα των ημί-γυμνων ανδρών. Ο νόμος αυτός ισχύει από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Όμως η FIFA, διέταξε τον Ιούνιο να επιτρέψει στις γυναίκες να έχουν πρόσβαση στα γήπεδα χωρίς περιορισμούς και σε αριθμό που καθορίζεται από τη ζήτηση εισιτηρίων. Αφορμή στάθηκε ο τραγικός θάνατος μιας γυναίκας στο Ιράν, της Σαχάρ Χονταϊγαρί, η οποία αυτοπυρπολήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου αφού συνελήφθη επειδή προσπάθησε να εισέλθει σε γήπεδο.

Η Fifa πιέζει εδώ και χρόνια το Ιράν να ανοίξει τα γήπεδα στις γυναίκες, όμως η Τεχεράνη επέτρεπε μέχρι πρότινος μόνο σπάνια και σε περιορισμένο αριθμό γυναικών να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου.

Ο θάνατος «του κοριτσιού με τα μπλε» (το χρώμα της ποδοσφαιρικής ομάδας Εστεγκλάλ της Τεχεράνης την οποία υποστήριζε) προκάλεσε σοκ στη διεθνή κοινότητα με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εκκλήσεις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης προς τη Fifa να αποκλείσει το Ιράν από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες 100 διαμαρτυρόμενες Ιρανές μπήκαν στο στάδιο Azadi για φιλικό αγώνα κατά της Βολιβίας. Αλλά την επόμενη μέρα ο εισαγγελέας προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα "οδηγήσει στην αμαρτία".

 


protoselida

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αθλητικά

Νέα ΑΜΚ στον Παναθηναϊκό ύψους 5 εκ. ευρώ

Νέα ΑΜΚ στον Παναθηναϊκό ύψους 5 εκ. ευρώ

Σταθερότητα στις πληρωμές και σε διοικητικό επίπεδο υποσχέθηκε η πλευρά του Γιάννη Αλαφούζου στη διάρκεια...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.