Deal News Online

undefined

Κρίσιμες επαφές Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο αποδήμων

Τα αγκάθια και οι κόκκινες γραμμές

 

 

Σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στη Βουλή, προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης για την δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

 

Ο Πρωθυπουργός θεωρεί θεμελιώδες να προσμετράται η ψήφος τους στην Επικράτεια, στο σύνολο δηλαδή του εκλογικού αποτελέσματος. Από την στιγμή που αυτό γίνει αποδεκτό από τα άλλα κόμματα, ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις τους για τις υπόλοιπες παραμέτρους της διαδικασίας και να βρεθεί κοινός τόπος. «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε οι πολίτες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην Επικράτεια», δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Τετάρτη, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του.

 

Η στάση Τσίπρα

 

Η στάση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι το αγκάθι της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης που επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Ο ίδιος, όπως διαπιστώθηκε από την συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ στον Alpha, επιμένει στην πρόταση που είχε διατυπωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση και προέβλεπε ότι οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό θα εκλέγουν μόνο 3 βουλευτές Επικρατείας και η ψήφος τους να μην υπολογίζεται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

 

Ο Πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη πρόταση κατάφωρα αντισυνταγματική και προσβλητική για τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό. Το Σύνταγμα προβλέπει ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων πολιτών και οποιαδήποτε διάκριση αντίκειται στις διατάξεις του, είναι η θέση του Μεγάρου Μαξίμου, που εναρμονίζεται με την πλειοψηφία των συνταγματολόγων. Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν ότι «η Κουμουνδούρου λογαριάζει τους Έλληνες ψηφοφόρους που διαμένουν στο εξωτερικό ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δίνοντας διαφορετική βαρύτητα στην ψήφο τους» και τονίζουν ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

 

 Όλα θα εξαρτηθούν από τα υπόλοιπα κόμματα

 

Με δεδομένη λοιπόν την στάση του Αλέξη Τσίπρα περνάμε στον κρίσιμο παράγοντα της αριθμητικής του Κοινοβουλίου. Για να καταστεί νόμος του κράτους το σχετικό νομοσχέδιο που έχει έτοιμο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 200 ψήφους, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 86 βουλευτές και δεν μπορεί μόνος του να μπλοκάρει την ψήφιση του νομοσχεδίου. Άρα, όλα θα εξαρτηθούν από την στάση των άλλων πολιτικών αρχηγών.

 

Οι θέσεις που έχουν διατυπώσει παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις σε επιμέρους ζητήματα, που αφορούν τον τρόπο που θα ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού, τις περιφέρειες για τις οποίες θα ψηφίζουν και τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας. Αν όμως επέλθει συμφωνία στην γενική αρχή που θέτει ο Πρωθυπουργός για να προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο σύνολο του εκλογικού αποτελέσματος, ανοίγει ο δρόμος για να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους. Αρμόδιοι παράγοντες υπολογίζουν ότι πρόκειται για 350 χιλιάδες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ζουν μόνιμα στο εξωτερικό.

 

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε έναν τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σύσταση επιτροπής με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων ώστε να διατυπωθούν συναινετικά οι υπόλοιπες διατάξεις και μέσα σε έναν μήνα να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

 

Στο υπουργείο εμφανίζονται έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και έχουν προετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια για την διαδικασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το ΚΚΕ θέτει ως προϋπόθεση το δικαίωμα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους πρέπει να δοθεί σε όσους βρίσκονται εκτός Ελλάδος τα τελευταία 30 χρόνια και όχι περισσότερο. Μια από τις διαδικασίες ταυτοποίησης που προκρίνει ο κ. Θεοδωρικάκος είναι το ΑΦΜ, η χορήγηση του οποίου ξεκίνησε το 1987 και έτσι καλύπτονται και οι επιφυλάξεις του ΚΚΕ.

 

Σε αυτή την περίπτωση το νομοσχέδιο αναμένεται να λάβει 214 ψήφους και να γίνει νόμος του κράτους. Ταυτόχρονα θα πρόκειται για μια σπάνια στιγμή ευρύτατης συναίνεσης του πολιτικού κόσμου, με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, να μένει εκτός κάδρου και να περιθωριοποιείται πολιτικά στο συγκεκριμένο θέμα.

 

Το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, θα υπάρχει σαφής εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι. Αν η διαδικασία εκτροχιαστεί, τότε θα αρχίσουν οι εκατέρωθεν κατηγορίες για τις ευθύνες της κάθε πλευράς, διαφορετικά, θα δούμε σύντομα να ισχύει και στην Ελλάδα αυτό που αποτελεί κανονικότητα στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Θα εκσυγχρονιστεί η εκλογική διαδικασία και θα δοθεί η δυνατότητα στους χιλιάδες ξενιτεμένους Έλληνες να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα.


protoselida

World Business

Χρεοκοπεί  η Αργεντινή;

Χρεοκοπεί η Αργεντινή;

Όταν, το 2001, η Αργεντινή βυθιζόταν σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, οι δανειακές της υποχρεώσεις ανέρχονταν σε...

Media

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: " " Μέγα λάθος η καραντίνα" Διαρροή-σοκ από το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας! "

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.