Deal News Online

undefined

Προετοιμασίες για άτακτο Brexit

Οι Bρυξέλλες δεν κάνουν πίσω,οι Iρλανδοί φτιάχνουν «μαξιλάρι»

 

Τα πράγματα φαίνονται να πλησιάζουν τα όριά τους. Η τακτική της «βίας» που έχει υιοθετήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, κατά πολλούς, θα αποδώσει, έστω και την ύστατη στιγμή. Γι’ αυτό και πολλοί προδικάζουν ότι οι Βρυξέλλες, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit, θα προσφέρουν μια μεγάλη παραχώρηση στη Βρετανία. Όμως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι το αρνούνται κατηγορηματικά.

 

Έτσι, με την ΕΕ να μην φαίνεται διατεθειμένη να προσφέρει έναν μηχανισμό, προκειμένου το Kοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας να έχει τη δυνατότητα αποχώρησης από ένα νέο επονομαζόμενο backstop, ύστερα από κάποια χρόνια, όλα δείχνουν ότι οι συνομιλίες οδεύουν προς ένα no deal Brexit. Γι’ αυτό και ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Pascal Donahu, ανακοίνωσε εκτάκτως ότι η χώρα του έχει ήδη προβλέψει ένα “μαξιλάρι” ύψους 1,2 δισ. ευρώ, για το ενδεχόμενο άτακτου Brexit.

 

Οι Ιρλανδοί προβλέπουν ότι η κυβέρνησή τους θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα που θα ανέρχεται στο 0,6% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και με το «μαξιλάρι» θα χρηματοδοτήσουν τις πληγείσες επιχειρήσεις και έτσι θα μειώσουν τις συνέπειές του. «Το Brexit είναι ο πιο πιεστικός και άμεσος κίνδυνος για την οικονομία μας» και μια έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία «θα ήταν πολύ δύσκολη»,  ήταν τα λόγια με τα οποία ο Ιρλανδός ΥΠ.ΟΙΚ. ανακοίνωσε το «μαξιλάρι».

 

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι το μπλοκ είναι έτοιμο να εργαστεί για να δώσει στις αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας μεγαλύτερο λόγο μετά το Brexit, αλλά είναι αντίθετο με τον τρόπο που ο μηχανισμός αυτός επινοήθηκε στις τελευταίες βρετανικές προτάσεις.

 

Και, με αυτό το τέλμα να χαρακτηρίζει πλέον τις συνομιλίες, από πολλούς δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε έγγραφο 155 σελίδων, με τον τίτλο «Έκθεση Ετοιμότητας για τη Μη Συμφωνία». Η Έκθεση, προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας «Μονάδας Στήριξης», προκειμένου να βοηθήσει τους προμηθευτές ιατρικών ειδών να προετοιμαστούν. Και έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενα έγγραφα που είχαν διαρρεύσει και αναφέρονταν στην πιθανότητα κοινωνικών αναταραχών, καθώς και ελλείψεων σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα στην περίπτωση μιας μη συμφωνίας, αν και η κυβέρνηση είχε τότε αναφέρει ότι πρόκειται για το χειρότερο σενάριο, το οποίο προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν. Η 31η Οκτωβρίου, άλλωστε, είναι πλέον πολύ κοντά.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Τεχνολογία

 Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Η πανδημία/κρίση φαίνεται ότι αλλάζει τις online αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα που...

Περιβάλλον

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Με σημερινή επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η περιβαλλοντική οργάνωση...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.