Προετοιμασίες για άτακτο Brexit

Οι Bρυξέλλες δεν κάνουν πίσω,οι Iρλανδοί φτιάχνουν «μαξιλάρι»

 

Τα πράγματα φαίνονται να πλησιάζουν τα όριά τους. Η τακτική της «βίας» που έχει υιοθετήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, κατά πολλούς, θα αποδώσει, έστω και την ύστατη στιγμή. Γι’ αυτό και πολλοί προδικάζουν ότι οι Βρυξέλλες, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit, θα προσφέρουν μια μεγάλη παραχώρηση στη Βρετανία. Όμως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι το αρνούνται κατηγορηματικά.

 

Έτσι, με την ΕΕ να μην φαίνεται διατεθειμένη να προσφέρει έναν μηχανισμό, προκειμένου το Kοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας να έχει τη δυνατότητα αποχώρησης από ένα νέο επονομαζόμενο backstop, ύστερα από κάποια χρόνια, όλα δείχνουν ότι οι συνομιλίες οδεύουν προς ένα no deal Brexit. Γι’ αυτό και ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Pascal Donahu, ανακοίνωσε εκτάκτως ότι η χώρα του έχει ήδη προβλέψει ένα “μαξιλάρι” ύψους 1,2 δισ. ευρώ, για το ενδεχόμενο άτακτου Brexit.

 

Οι Ιρλανδοί προβλέπουν ότι η κυβέρνησή τους θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα που θα ανέρχεται στο 0,6% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και με το «μαξιλάρι» θα χρηματοδοτήσουν τις πληγείσες επιχειρήσεις και έτσι θα μειώσουν τις συνέπειές του. «Το Brexit είναι ο πιο πιεστικός και άμεσος κίνδυνος για την οικονομία μας» και μια έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία «θα ήταν πολύ δύσκολη»,  ήταν τα λόγια με τα οποία ο Ιρλανδός ΥΠ.ΟΙΚ. ανακοίνωσε το «μαξιλάρι».

 

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι το μπλοκ είναι έτοιμο να εργαστεί για να δώσει στις αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας μεγαλύτερο λόγο μετά το Brexit, αλλά είναι αντίθετο με τον τρόπο που ο μηχανισμός αυτός επινοήθηκε στις τελευταίες βρετανικές προτάσεις.

 

Και, με αυτό το τέλμα να χαρακτηρίζει πλέον τις συνομιλίες, από πολλούς δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε έγγραφο 155 σελίδων, με τον τίτλο «Έκθεση Ετοιμότητας για τη Μη Συμφωνία». Η Έκθεση, προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας «Μονάδας Στήριξης», προκειμένου να βοηθήσει τους προμηθευτές ιατρικών ειδών να προετοιμαστούν. Και έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενα έγγραφα που είχαν διαρρεύσει και αναφέρονταν στην πιθανότητα κοινωνικών αναταραχών, καθώς και ελλείψεων σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα στην περίπτωση μιας μη συμφωνίας, αν και η κυβέρνηση είχε τότε αναφέρει ότι πρόκειται για το χειρότερο σενάριο, το οποίο προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν. Η 31η Οκτωβρίου, άλλωστε, είναι πλέον πολύ κοντά.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Tesla: 10.000 νέες θέσεις εργασίας με το νέο εργοστάσιό της στην Γερμανία

Tesla: 10.000 νέες θέσεις εργασίας με το νέο…

Έως και 10.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στην περιοχή του Βερολίνου με την λειτουργία,...

Media

«Η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη στο μεταναστευτικό»

«Η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη στο μεταναστευτικό»

«Η Ελλάδα και η Ιταλία χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων...

Secret Money

 Eμπλοκή με  τον... Hρακλή

Eμπλοκή με τον... Hρακλή

Mε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις προσήλθαν στις συναντήσεις της Tετάρτης, μεταξύ τραπεζιτών και υφ. Oικονομίας...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.