Deal News Online

undefined

Economist: Η Ανάπτυξη αφήνει χώρο για φοροελαφρύνσεις

Άλμα των  επενδύσεων

 

Ανάπτυξη 1,8% φέτος και 2% την επόμενη χρονιά «βλέπει» η Economist Intelligence Unit- EIU για την ελληνική οικονομία, σε έκθεσή του στην οποία σχολιάζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 που απέστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

 

Ισχυρότερη μεγέθυνση του ΑΕΠ

 

«Η κυβέρνηση αναμένει ότι η ισχυρότερη μεγέθυνση του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά θα έρθει από αύξηση τωνεπενδύσεων, που έχουν αποτύχει να απογειωθούν τα τελευταία χρόνια, αλλά και μετριοπαθή ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης» αναφέρουν οι ειδικοί της ΕΙU.

 

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8% το 2020, ρυθμός σημαντικά υψηλότερος από τη φετινή εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%.

 

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του προσχεδίου που στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί με τη στροφή προς πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη και με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον», ενώ οι φοροελαφρύνσεις και τα υπόλοιπα θετικά μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα τονώσουν το ΑΕΠ κατά 0,5%.

 

Τονωτικές ενέσεις οι φοροελαφρύνσεις


Συγκεκριμένα, η μονάδα Intelligence Unit υπογραμμίζει ότι υπάρχει μια σημαντική απόκλιση των εκτιμήσεων της Αθήνας για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις από τις δικές της, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν προοπτικές για φοροελαφρύνσεις, που θα μπορούσαν να δώσουν τονωτικές ενέσεις στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, στηρίζοντας έτσι την οικονομία.

 

Επενδύσεις

 

Στις επενδύσεις, η κυβέρνηση αναμένει άλμα 13,4% στον σχηματισμό παγίου κεφαλαίου το 2020 στον προϋπολογισμό, ενώ η εκτίμηση της EIU κάνει λόγο για αύξηση 4% – ύστερα από άνοδο 5% φέτος. Παρατηρεί μάλιστα ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2019, αμέσως δηλαδή πριν από τις εκλογές, ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου υποχώρησε 5,8% σε πραγματικούς όρους και το πρώτο εξάμηνο μετά βίας αυξήθηκε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε δραστική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο για να επιτευχθεί ο επίσημος στόχος για αύξηση 8,8% φέτος.

 

Φορολογία

 

Στην φορολογία, η κυβέρνηση σχεδιάζει ελαφρύνσεις ελαφρώς άνω του 1 δισ. ευρώ με το όφελος για τις επιχειρήσεις να είναι 635 εκατ. ευρώ και τα νοικοκυριά 404 εκατ. ευρώ αναφέρει η EIU, προσθέτοντας ότι το συνολικό κόστος των μέτρων τόνωσης της οικονομίας θα είναι 1,2 δισ. ευρώ.

 

Πώς θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Οι βασικές πηγές είναι δύο:


-Περιορισμός της σπατάλης

 

-Φρένο στην παραοικονομία

 

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει «μαξιλάρια», που θα βοηθήσουν συνολικά στην εκτέλεσή του, ενώ στηρίζεται σε υπόθεση για επιτόκιο δανεισμού 1,7%, την ώρα που στην επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου το επιτόκιο ήταν χαμηλότερο (1,5%), ενώ στην έκδοση τρίμηνων εντόκων ήταν αρνητικό. Εδώ λοιπόν υπάρχουν περιθώρια για καλύτερες επιδόσεις του στόχου.

«Είναι λογικό να περιμένουμε ότι θα περιλαμβάνει ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις με στόχο την ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης» καταλήγει η EIU.

 

 

 

 


World Business

 O Banksy μας δείχνει  τον... Monet

O Banksy μας δείχνει τον... Monet…

Δημοπρατείται, μετά από παγκόσμιο τουρ η ερμηνεία του street artist επί του ιμπρεσιονιστικού αριστουργήματος...

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη ιστοσελίδες

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη…

Η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) αποφάσισε...

Περιβάλλον

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αμερικάνοι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι η κάλυψη του πάγου της Αρκτικής...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.