Αφιέρωμα Αρχείου ΕΡΤ: 40 χρόνια από το Νόμπελ στον Ελύτη

Σε αφιέρωμα για τα σαράντα χρόνια που συμπληρώνονται σήμερα από την απονομή του Βραβείου Νόμπελ στον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη (18 Οκτωβρίου 1979) προχωρά το Αρχείο της ΕΡΤ, ανεβάζοντας στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή-αφιέρωμα της Ρένας Θεολογίδου στους δύο Νομπελίστες ποιητές, «Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης – Δύο Νόμπελ, δύο εποχές».

 

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Ριμέικ», παραγωγής 1999. ασχολείται με το ζήτημα της βράβευσης των ποιητών Γιώργου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη με το Βραβείο Νόμπελ το 1963 και το 1979 αντίστοιχα. Η εκπομπή περιγράφει τις διαφορετικές εποχές και τις κορυφαίες στιγμές των δύο μοναδικών βραβευμένων με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελλήνων εκπροσώπων της Γενιάς του '30.

 

Για τον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη μιλούν η σύζυγος του Γιώργου Σεφέρη, Μαρώ Σεφέρη, η πρύτανης της Σορβόνης Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δημήτρης Μαρωνίτης, ο δημοσιογράφος – κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαββίδης, οι εκδότες Νίκος και Χρύσα Καρύδη και ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

 

Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται οι διαφορές του έργου τους, τα βασικά χαρακτηριστικά τους ως ποιητές και οι σχέσεις τους με τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις της εποχής τους. Η εκπομπή πλαισιώνεται με αρχειακό υλικό, οπτικοακουστικό και φωτογραφικό, από τα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά γεγονότα από το 1936 έως την πρόσφατη πολιτική Ιστορία της χώρας.

 

Επιπλέον, προβάλλονται πλάνα, δημοσιεύματα και φωτογραφικό υλικό των δύο ποιητών, συνέντευξη του Οδυσσέα Ελύτη, ηχητικό απόσπασμα από τη δήλωση του Γιώργου Σεφέρη κατά της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, καθώς και πλάνα από τις τελετές βράβευσης των δύο ποιητών, το 1963 και το 1979 αντίστοιχα με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Ακαδημία.

 

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής η ηθοποιός Πέμυ Ζούνη διαβάζει αποσπάσματα από τα ποιητικά έργα «Ήλιος ο πρώτος» και «Μονόγραμμα» του Ελύτη και από τα «Ποιήματα» του Σεφέρη.

 

Τέλος, μπορείτε να δείτε το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ με τις ταινίες επικαίρων σχετικά με την ανακοίνωση της απονομής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://bit.ly/33b2xMO


protoselida

World Business

Tesla: 10.000 νέες θέσεις εργασίας με το νέο εργοστάσιό της στην Γερμανία

Tesla: 10.000 νέες θέσεις εργασίας με το νέο…

Έως και 10.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στην περιοχή του Βερολίνου με την λειτουργία,...

Media

«Η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη στο μεταναστευτικό»

«Η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη στο μεταναστευτικό»

«Η Ελλάδα και η Ιταλία χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων...

Secret Money

 Eμπλοκή με  τον... Hρακλή

Eμπλοκή με τον... Hρακλή

Mε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις προσήλθαν στις συναντήσεις της Tετάρτης, μεταξύ τραπεζιτών και υφ. Oικονομίας...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.