Deal News Online

undefined

Πόσο ακριβά θα πληρώσει την «Πηγή Ειρήνης»;

Η τουρκική λίρα επιβίωσε των αμερικανικών κυρώσεων, αλλά κινείται «στην επικίνδυνη ζώνη»

 

«Εγώ λέω να τους χτυπήσουμε οικονομικά». Τα λόγια του Donald Trump στο... αγαπημένο του μέσο, το Twitter, σε ό,τι αφορά την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στην εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και το «ξεκαθάρισμα» των Κούρδων, χτύπησαν καμπανάκια. Η τουρκική οικονομία, μόλις έναν χρόνο πριν, είχε βιώσει μια πρωτοφανή, νομισματική κρίση, μετά από την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για την υπόθεση του πάστορα Branson. Μια κρίση, από την οποία ακόμα παλεύει να ξεφύγει. Ποια είναι τα όριά της σε νέους δασμούς;

 

Αυτό φάνηκε το πρωί της Τρίτης, όταν ο ΥΠ.ΟΙΚ. των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έλαβε εντολή από τον Πρόεδρο να συντάξει τη λίστα των κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας ως «αντίποινα» για την επίθεση σε αμερικανική βάση στη Συρία. Εν αναμονή των κυρώσεων, η τουρκική λίρα κατέρρευσε, σημειώνοντας -σε επίπεδο εβδομάδας πια- τις χειρότερες επιδόσεις έναντι όλων των νομισμάτων στον πλανήτη. Το τουρκικό νόμισμα σημείωσε χαμηλό 4,5 μηνών, φλερτάροντας με τα 6 δολάρια. Και, εκεί περίπου, είναι το όριο στο οποίο καταρρέει, όπως έχει αποδειχθεί, η τουρκική οικονομία. Το καλοκαίρι του 2018, όταν κινείτο μεταξύ 5-6,5 δολαρίων, το διαπιστώσαμε αυτό, καθώς και ότι με την ισοτιμία της τουρκικής λίρας από τα 6 έως και τα 7 δολάρια, η Τουρκία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά της, ο πληθωρισμός εκτοξεύεται, όπως και η ανεργία και τα επίπεδα φτώχειας, προκαλώντας και πολιτικές ζημιές στον Tayip Erdogan.

 

Αυτή τη φορά, βέβαια, η λίρα ανέκαμψε, αγνοώντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Κυρίως επειδή, όπως εξηγούν οι αναλυτές, αυτή τη φορά η αμερικανική κυβέρνηση ήταν πιο προσεκτική, συνετή και συγκρατημένη, με τον Trump να συμφωνεί σε στοχευμένες κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν δασμούς έως και 50% στις εισαγωγές χάλυβα, αλλά και το «τέλος» των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

 

Ο στρατηγικός αναλυτής της Bluebay Asset Management Timothy Ash, λέει ότι «οι κυρώσεις που επέβαλε στην Τουρκία ο Trump είναι οι μικρότερες δυνατές», ενώ ο οικονομολόγος της Renaissance Capital, Charlie Roberston, χαρακτηρίζει τις κυρώσεις «ήπιες».

 

Ο Erdogan, προφανώς αισθάνεται ανακουφισμένος από το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας του δεν πλήττεται. Όχι όμως και ασφαλής. Η λίρα ανέκαμψε, όμως παραμένει στην επικίνδυνη ζώνη, στα 5,90 δολάρια. Οι ΗΠΑ απειλούν με επιπρόσθετες κυρώσεις σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία. Και, όπως εξηγεί ο Τούρκος αναλυτής Μουσταφά Σενμέζ, η μεγαλύτερη και πιο μακροπρόθεσμη ανησυχία είναι «να μετριάσουν οι κυρώσεις αυτές την όρεξη των ξένων επενδυτών. Βλέπουμε ήδη τα πρώτα σημάδια στο παράδειγμα της Volkswagen».

 

Aπό την Έντυπη Έκδοση


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Τεχνολογία

 Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Η πανδημία/κρίση φαίνεται ότι αλλάζει τις online αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα που...

Περιβάλλον

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Με σημερινή επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η περιβαλλοντική οργάνωση...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.