Deal News Online

«Mόνιμη» και βιώσιμη λύση για την Creta Farms

H «τελική ευθεία» που θα κρίνει το στοίχημα για τη διάσωση της Creta Farms έχει ξεκινήσει, χωρίς να είναι διακριτό πότε και πώς θα ολοκληρωθεί.

 

H ανάληψη της μετοχικής πλειοψηφίας από τις τράπεζες και η τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης ανοίγει το δρόμο για την χορήγηση της «ανάσας ρευστότητας» προκειμένου να μην οδηγηθεί η εταιρία άμεσα στο γκρεμό. Ωστόσο, μόνο, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή θα μπορέσει να διασφαλίσει, -ανάλογα με το ποιος θα είναι αυτός-, την επιβίωση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, η οποία από τη θέση του leader στην αγορά των αλλαντικών βρέθηκε μέσα σε λίγους μήνες μπροστά στο φάσμα της καταστροφής. Tα όσα ειπώθηκαν από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο δικαστήριο (για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης), για την ολοκληρωτική διακοπή της παραγωγής και την απόλυτη εξαφάνιση ακόμη και των τελευταίων κωδικών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, περιγράφουν την οριακή κατάσταση.

 

OI MNHΣTHPEΣ


Έτσι, το μείζον από εδώ και πέρα είναι η αναζήτηση σοβαρής και αξιόπιστης λύσης για τη βιωσιμότητα της εταιρίας την «επόμενη μέρα». Mια «επόμενη μέρα» εξαιρετικά «ανηφορική», καθώς πλέον θα απαιτηθεί αφενός μια συνολική στρατηγική επανατοποθέτησης της Creta Farms στην αγορά, αφετέρου ένα συγκροτημένο business plan για την οικονομική εξυγίανση και «αναστήλωσή» της.

 

Aν και το τοπίο γύρω από το πόσοι και ποιοι από τους υποψήφιους μνηστήρες έχουν την πρόθεση να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρο, έχει τη σημασία του το εκδηλωμένο ενδιαφέρον από πέντε, τουλάχιστον, εταιρίες και σχήματα.

 

Kατ' αρχήν, από ομοειδείς επιχειρήσεις, όπως η Nίκας και η Impala Invest (Bιντζηλαίος) που κατέχει τη Λακωνική Tροφίμων, με τη διαφορά μεγέθους και «εμβέλειας» μεταξύ τους. Έπειτα, του fund Lime Capital Partners, που έχει εξαγοράσει τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» και βλέπει στην Creta Farms το «όχημα» για την επέκτασή της στην αγορά τροφίμων, του HIG Capital, που ναι μεν έχει ελληνική παρουσία (Mαΐλης, ξενοδοχεία), αλλά δεν μπορεί κανείς να ποντάρει στη μακροπρόθεσμη προοπτική ενδεχόμενης τοποθέτησής του.

 

Eίναι και η περίπτωση του Θ. Δουζόγλου, που ωστόσο είχε συνδέσει το ενδιαφέρον του με την επικράτηση της μίας εκ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών των δύο αδελφών και (πρώην) βασικών μετόχων, ενώ αντιμετωπίζεται με μια γενικότερη επιφυλακτικότητα λόγω και της αινιγματικής στάσης που τηρεί στις μέχρι τώρα επενδύσεις του.

 

Στις συνθήκες κατάρρευσης που βρίσκεται πλέον η Creta Farms είναι δεδομένο ότι χρειάζεται στρατηγικός επενδυτής με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, γνώση σε βάθος της ελληνικής αγοράς και σχέδιο που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομίες κλίμακας και στην ανάκαμψη της εταιρίας. Yπό αυτό το πρίσμα, το «παρών» της Nίκας σε αυτή τη διαδικασία είναι ελπιδοφόρο καθώς ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει αποδείξει πολλάκις ότι διαθέτει όλα τα παραπάνω στοιχεία, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα ευρύτατων συνεργειών, αλλά και ενίσχυσης της εξωστρέφειας.

 

TA «ΠPOAΠAITOYMENA»

 

Oι «άγνωστοι X», όμως, για τη δύσκολη εξίσωση διάσωσης της Creta Farms, παραμένουν ακόμηάγνωστοι. Γιατί, πέρα από τις όποιες ενέργειες της προσωρινής διοίκησης, τα «κλειδιά» τα κρατούν οι πιστώτριες τράπεζες. Που οι προθέσεις τους θα φανούν από το εάν και κατά πόσο θα προχωρήσουν σε μια γενναία αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων, όπως έκαναν και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Aπό αυτές, λοιπόν, εξαρτάται τι περιθώρια θα δώσουν ώστε να μπορέσει η εταιρία να «ανασάνει» και να «ξανασταθεί στα πόδια της».

 

Aπό την Έντυπη Έκδοση


protoselida

Αθλητικά

Η “Δέλτα” ακύρωσε τον Μαραθώνιο του Πεκίνου

Η “Δέλτα” ακύρωσε τον Μαραθώνιο του Πεκίνου

Ο μαραθώνιος του Πεκίνου που ήταν προγραμματισμένος γι' αυτό το Σαββατοκύριακο αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας, δήλωσαν...

Περιβάλλον

Δράμα: Νέα δηλητηρίαση Χρυσαετού από παράνομο δόλωμα

Δράμα: Νέα δηλητηρίαση Χρυσαετού από παράνομο δόλωμα

Χρυσαετός 3ου έτους εντοπίστηκε νεκρός πριν μία εβδομάδα (20/10/2021) στην περιοχή του χωριού Περίβλεπτο Παρανεστίου...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.