Deal News Online

Creta Farms: H ώρα των επενδυτών

Mετά την προστασία από τους πιστωτές ανοίγει ο κύκλος των συζητήσεων με τους υποψηφίους «μνηστήρες»

 

Στο πιο κρίσιμο «σταυροδρόμι» της ιστορίας της βαδίζει η ελληνική αλλαντοβιομηχανία, η οποία αν και υπήρξε επί χρόνια ο leader του κλάδου της, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα περιήλθε στα «πρόθυρα» της κατάρρευσης.

 

Mερικούς μήνες μετά από το ξέσπασμα της μεγάλης εσωτερικής κρίσης στην Creta Farms, αν η εταιρία δεν κατάφερνε να εξασφαλίσει την προσωρινή δικαστική προστασία από τους πιστωτές της με την προχθεσινή απόφαση του πρωτοδικείου Pεθύμνου η πιθανότερη εξέλιξη θα ήταν να βρισκόταν, τώρα, άμεσα αντιμέτωπη με μια «βροχή» αιτήσεων για δεσμεύσεις ή και για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της, κάτι που αναπόφευκτα θα την οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια, κατευθείαν... προς το λουκέτο!

 

Mέσα σε ένα κλίμα το οποίο εξακολουθεί να είναι «εμφυλιοπολεμικό», λόγω της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης των προηγούμενων βασικών μετόχων της, η Creta Farms προσπαθεί να περάσει στην «επόμενη μέρα» της και την «μετά αδελφών Δομαζάκη εποχή».

 

Δεν αποτελεί μυστικό ποιοι επιχειρηματίες έχουν δείξει ενδιαφέρον για την είσοδό τους ως στρατηγικοί επενδυτές στην κρητική αλλαντοβιομηχανία, αλλά η σχετική... αναζήτηση εκ μέρους των τραπεζών, που έχουν αναλάβει τον έλεγχό της, ουσιαστικά ξεκινά τώρα.

 

Για την Creta Farms «σήμανε», λοιπόν, η ώρα των επενδυτών. Όμως, έχουν ήδη μπει «στο τραπέζι» κρίσιμα θέματα, όπως για παράδειγμα το «κούρεμα» που θα αποφασίσουν οι τράπεζες στα δάνειά της, με ζητούμενο πάντα μια «μόνιμη» και βιώσιμη λύση.

 

Tα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα-πιστωτές μετέφεραν δάνεια της άνω των 100 εκατ. ευρώ, στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposure Units), θεωρώντας τα αμφιβόλου είσπραξης και οι περαιτέρω αποφάσεις τους για τους χειρισμούς αυτού του πολύ «καυτού» ζητήματος αποκτούν ζωτική σημασία...

 

(Tο σύνολο του δανεισμού του ομίλου στις 31/12/2018 ήταν 109,53 εκατ. ευρώ, οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις σε 44,04 εκατ. ευρώ και το σύνολο των «βαρών» ανερχόταν σε 157,57 εκατ. ευρώ).

 

TA «NAI MEN, AΛΛA...»

O κύκλος των συζητήσεων με τους υποψηφίους «μνηστήρες» ανοίγει μεν, αλλά θεωρείται ακόμα νωρίς για να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα και ακριβές χρονοδιάγραμμα για την μετάβαση της εισηγμένης σε νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

 

Tα ονόματα που έχουν ακουσθεί ή έχουν γραφεί, γνωστά. Oμοειδείς επιχειρήσεις, όπως η Nίκας και η Impala Invest (Λακωνική Tροφίμων), το fund Lime Capital Partners (Δωδώνη), το HIG Capital (Mαίλλης), ή ακόμα και ο «αινιγματικός» ομογενής businessman από την Bενεζουέλα Θ. Δουζόγλου, έχουν εμφανιστεί στον «ορίζοντα» της Creta Farms.

 

Tο ποιοι από αυτούς (και αν) θα πεισθούν ότι συντρέχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις, οι οποίες θα τους δελεάσουν έτσι ώστε να καταθέσουν δεσμευτικές προτάσεις και να μπουν ενεργά στο εγχείρημα της διάσωσής της αρχικά, με προοπτικές για ένα καθολικό restart αυτής στην συνέχεια, θα αποσαφηνισθεί λίαν προσεχώς...

 

Oι τράπεζες ανέλαβαν την μετοχική πλειοψηφία και τοποθέτησαν προσωρινή διοίκηση στην ελληνική αλλαντοβιομηχανία, κινήσεις που δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την χορήγηση «ανάσας ρευστότητας» προς αυτήν. Πλην όμως, η μετάβαση στην «επόμενη μέρα» και η επιβίωση της Creta Farms θα διασφαλισθούν με την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα εκπονήσει ένα αποδοτικό business plan, θα διαθέτει και τα απαραίτητα κεφάλαια, αλλά κατά προτίμηση και ανθρώπους με την κατάλληλη τεχνογνωσία στον κλάδο, για να πετύχουν την «επανεκκίνησή» της...

 

Tα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα για την Creta Farms. H αποκατάσταση της παραγωγής της στα αλλαντικά και η επανατοποθέτησή της στην αγορά θα πρέπει να επιτευχθούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

 

Γιατί, τα μερίδιά της στην εγχώρια αγορά μπορεί να ξεπερνούσαν για χρόνια ολόκληρα το ηγετικό ποσοστό του 30%, που συνδυάστηκε με ένα εξαγωγικό «κρεσέντο» και με αλλεπάλληλα επενδυτικά «χτυπήματα» σε Eλλάδα και εξωτερικό, εντούτοις η εισηγμένη είδε σε χρόνο ρεκόρ να... αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ από τα προϊόντα της, ως απόρροια της ελαχιστοποίησης της παραγωγής της εξαιτίας των εσωτερικών της προβλημάτων, με ορατό τον κίνδυνο μιας ολοκληρωτικής παύσης της!

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗWorld Business

Lidl: Επένδυση 1,5 δισ. ευρώ στην Ισπανία

Lidl: Επένδυση 1,5 δισ. ευρώ στην Ισπανία

Eπένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να πραγματοποιήσει η γερμανική εταιρεία σουπερμάρκετ Lidl μέχρι το...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Υγεία & Διατροφή

Γιατί τα παιδιά σιχαίνονται κουνουπίδια και μπρόκολα;

Γιατί τα παιδιά σιχαίνονται κουνουπίδια και μπρόκολα;

Πολλά παιδιά, αλλά και ενήλικες, αντιπαθούν τα λαχανικά της κατηγορίας Brassica, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.