Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Ντίνο Κατσουρίδη

Με αφορμή την συμπλήρωση 8 χρόνων από τον θάνατο του σημαντικού Ελληνοκύπριου διευθυντή φωτογραφίας, μοντέρ, παραγωγού και σκηνοθέτη, Ντίνου Κατσουρίδη, στις 28 Νοεμβρίου 2011, το Αρχείο της ΕΡΤ, παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Σκιές στο φως-Ντίνος Κατσουρίδης».

 

Η σκηνοθετημένη από τον Ηλία Γιαννακάκη το 2010 εκπομπή περιλαμβάνει συνεντεύξεις του Ντίνου Κατσουρίδη με αφηγήσεις του σχετικά με τη ζωή και την καριέρα του, περιγραφές από τα πρώτα χρόνια στη Φίνος Φιλμ, την προσπάθειά του να δοκιμάσει νέες τεχνικές και προσεγγίσεις και την αντίσταση που συχνά συναντούσε στην προσπάθεια να αλλάξει τις αντιλήψεις σχετικά με τη φωτογραφία στον κινηματογράφο. Ο Ντίνος Κατσουρίδης εξηγεί την φιλοσοφία με την οποία προσεγγίζει τον κινηματογράφο, την ανάγκη για νέες οπτικές και πειραματισμούς μίας φωτογραφίας που υπηρετεί το όραμα του σκηνοθέτη, σε κάθε ξεχωριστή ταινία και τις ιδιαιτερότητες του ασπρόμαυρου και του έγχρωμου φιλμ.

 

Το ντοκιμαντέρ πλαισιώνει το πορτρέτο του Ντίνου Κατσουρίδη με συνεντεύξεις σκηνοθετών και ανθρώπων του κινηματογράφου όπως ο Παντελής Βούλγαρης, ο Νίκος Καβουκίδης, ο Γιώργος Αρβανίτης, ο Βασίλης Βαφέας, ο Αριστείδης Καρύδης-Φουκς και ο Γιώργος Τζάνερης. Οι αφηγήσεις τους αποκαλύπτουν σημαντικές πτυχές του χαρακτήρα του, της καλλιτεχνικής του ταυτότητας, της ιδιοσυγκρασίας του και της στάσης που κρατούσε τόσο απέναντι στον κινηματογράφο ως τέχνη και τεχνική όσο και απέναντι τους συνεργάτες του.

 

Η εκπομπή περιλαμβάνει αποσπάσματα από ταινίες, στις οποίες εργάστηκε ο Ντίνος Κατσουρίδης όπως το «Πικρό ψωμί» του Γρηγόρη Γρηγορίου, «Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο» του Αλέκου Σακελλάριου, «Αστέρω» του Ντίνου Δημόπουλου, «Ακροπόλ» και «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου» του Παντελή Βούλγαρη, «Ο έρωτας του Οδυσσέα» και «Η κόκκινη μαργαρίτα» του Βασίλη Βαφέα, «Μην περνάς... Ανάβει κόκκινο», «Η τροφός» του Γιώργου Τζάνερη, αλλά και «Οι αδίστακτοι», «Έγκλημα στα παρασκήνια» και «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» τις οποίες σκηνοθέτησε ο ίδιος.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/afieroma-ston-skinotheti-kai-dieythynti-fotografias-ntino-katsoyridi/


protoselida

Secret Money

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

Tην ώρα που στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα projects αποθήκευσης ενέργειας,...

Αθλητικά

Οι γιατροί της Μπάγερν απαγορεύoυν στους παίκτες τα αυτόγραφα και τις selfies

Οι γιατροί της Μπάγερν απαγορεύoυν στους παίκτες τα…

Οι παίκτες της Μπάγερν Μονάχου συνήθως υπογράφουν αυτόγραφα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και...

Αυτοκίνητο

Αυτοκινητοβιομηχανία: «Πληγή» η ακύρωση της έκθεσης της Γενεύης

Αυτοκινητοβιομηχανία: «Πληγή» η ακύρωση της έκθεσης της Γενεύης

Το βήμα που τους έδινε η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης έχασαν οι εταιρείες αυτοκινητοβιομηχανίας...

Περιβάλλον

Ελληνική πρωτιά στην ανακύκλωση λιπαντικών

Ελληνική πρωτιά στην ανακύκλωση λιπαντικών

Ευρωπαϊκό "χρυσό" παίρνει η χώρα μας στο τομέα της ανακύκλωσης/επαναχρησιμοποίησης λιπαντικών, καθώς το 50% των...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.