Deal News Online

undefined

Φορολογικό Νομοσχέδιο: Oι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Την αντίθεσή τους στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης εξέφρασε το κάθε κόμμα με το ΚΙΝΑΛ να υποστηρίζει ότι δεν έχει αναπτυξιακή διάσταση,  με  το ΚΚΕ να ξεκαθαρίζει ότι τα «σπασμένα» θα τα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα και με το ΜέΡΑ 25 να ενημερώνει ότι θα επανέλθει με συμπληρωματικές προτάσεις που θα στοχεύουν στη πράσινη μετάβαση και στη μείωση των βαρών.

 

Κίνημα Αλλαγής: Άνθρακες ο θησαυρός

 

«Πολλά γράφονται αλλά είναι λίγα τελικά αυτά που έχουν θετικό πρόσημ» είπεγια το φορολογικό νομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

Ο κ. Αρβανιτίδης παρατήρησε, ότι το νομοσχέδιο στο μεγαλύτερο μέρος του «δεν έχει αναπτυξιακή διάσταση, ούτε στοχεύει σε μια Ελλάδα διαφορετική για το αύριο, αλλά πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δεν έχει μεταρρυθμιστική δομή, και δεν εξυπηρετεί, ούτε τις σημερινές, ούτε τις μελλοντικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας».

 

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να έχει μεταρρυθμιστική δομή ένα νομοσχέδιο που βασίζεται στα υπερπλεονάσματα του 3,5% που κρατούν την ελληνική οικονομία σε ασφυξία και μηδενίζουν τη δυνατότητα για οποιαδήποτε ουσιαστική φοροελάφρυνση.

 

«Οι εκτιμήσεις σας ότι θα προσελκύσετε νέες επενδύσεις, θα δημιουργήσετε θέσεις εργασίας, θα δώσετε ανάσα στις κατασκευές, θεωρούμε ότι θα μείνουν ασκήσεις επί χάρτου και ότι οι δήθεν φοροελαφρύνσεις και μεταρρυθμίσεις θα αποδειχθούν άνθρακες ο θησαυρός", είπε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής. "Ακόμη και οι μικρές ελαφρύνσεις στα φυσικά πρόσωπα που εξαγγέλλονται, ξεκινούν να αφομοιώνονται από τις 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και μηδενίζονται για τις 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα».

 

Είπε εξάλλου, ότι οι ελαφρύνσεις των Νομικών Προσώπων με μείωση συντελεστή στο 5%, δεν έχουν καμία σύνδεση, δεν συνδέονται με υποχρέωση νέων επενδύσεων ή με υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

 

«Αν πραγματικά θέλετε να δούμε ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας, τότε θα έπρεπε να μιλάμε σήμερα για μια, κατ΄ελάχιστη 8 μονάδες μείωση της φορολογίας, δηλαδή κάτω του 20% για τα Νομικά Πρόσωπα, ώστε να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία», είπε ο Γιώργος Αρβανιτίδης. Αναφερόμενος δε, στη μείωση για τις επιχειρήσεις, τόνισε ότι «η μείωση δημιουργεί προσδοκίες για επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών, αλλά την ίδια ώρα υπάρχει και η διάταξη για αύξηση στο 30% των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών και όλοι γνωρίζουμε το υψηλό κόστος των τραπεζικών χρεώσεων».

 

ΚΚΕ: Τις όποιες ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων θα τις πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα


Το ΚΚΕ καταψηφίζει το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, διότι κάνει ακόμα πιο άδικο το φορολογικό σύστημα, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος.

 

«Ακούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι τα μέτρα τα φορολογικά που πάρθηκαν μέχρι το 2014 ήταν 35 δισ. ευρώ και ότι από το 2015 μέχρι το 2018 ήταν 15 δισ.. Η ουσία είναι ότι παραδώσατε 50 δισ. ευρώ φορολογικά βάρη. Αυτό κάνατε. Νομιμοποιήσατε τα 35 δισ. και βάλατε και 15 δισ. ακόμη. Συνολικά 50 δισ. φορτώθηκαν, στη συντριπτική πλειονότητα, στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Και επιχαίρετε γιατί βάλατε φόρους μόνο 15 δισ.;» σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

 

«Οι όποιες ελαφρύνσεις του νομοσχεδίου είναι σταγόνα στον ωκεανό στα 50 δισ. φορολογικής επιβάρυνσης», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος. Το νομοσχέδιο, όπως τόνισε, είναι υποταγμένο στη λογική της ανάπτυξης:

 

«Όσο θα μειώνεται η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων, τόσο θα μεταφέρεται το βάρος στις πλάτες των εργαζομένων και τόσο το σύστημα θα γίνεται ολοένα και πιο άδικο. Είναι φανερό ότι τα σπασμένα, θα τα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

 

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε ψευδεπίγραφες και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αύξηση των θέσεων εργασίας. «Σήμερα ψηφίσατε ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι στη ΔΕΗ θα είναι κάτω από χειρότερους όρους εργασίας, κάτω από χειρότερους όρους θα παρέχουν την εργατική τους δύναμη. 'Αρα τι καλύτερους όρους εργασίας μας λέτε;», είπε ο βουλευτής και παρατήρησε ότι πουθενά δεν επιβεβαιώνεται ότι η ανάπτυξη οδηγεί σε καλύτερους όρους εργασίας.

 

«Το φορολογικό σύστημα γίνεται πιο άδικο, διότι γίνεται όλο και μικρότερη η συμμετοχή των επιχειρήσεων στα φορολογικά έσοδα. Το σύνολο των φόρων από τα νομικά πρόσωπα, μέχρι τώρα, συμμετείχε σε ποσοστό 7% στο σύνολο των φορολογικών εσόδων. Θα μειωθεί ακόμη περισσότερο τώρα η συμμετοχή τους και τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να φορτωθούν μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες τους», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο γίνεται αναδιανομή προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

 

«Ο λαός θα πληρώνει για τα 'ματωμένα' πλεονάσματα, είτε είναι στο 3,5% είτε στο 2,5%, ενώ από το υπερπλεόνασμα, το μεγαλύτερο μέρος πάει τους επιχειρηματικούς ομίλους», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

 

Ελληνική Λύση


«Δυστυχώς για άλλη φορά, αντιμετωπίζεται αποσπασματικά η ειδική φορολόγηση μόνο των συνταξιούχων του εξωτερικού, και εκείνων που θέλουν να επενδύσουν πάνω από 500.000 ευρώ», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, και επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή για επιστήμονες και στελέχη που επαναπατρίζονται στην Ελλάδα, που να ισχύει για 5 έτη.

 

«Έχοντας εμείς ως κεντρικό στόχο, την ύπαρξη ενός δίκαιου, απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος, που θα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και θα περιορίζει, τόσο τη φοροδιαφυγή όσο και την φοροαποφυγή, προτείναμε έσοδα μείον έξοδα να αποτελούν το φορολογητέο εισόδημα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, αποφεύγεται η φοροδιαφυγή και απλοποιείται το ισχύον δαιδαλώδες φορολογικό καθεστώς", είπε ο κ. Βιλιάρδος και υπογράμμισε ότι θα πρέπει η προκαταβολή φόρου να μειωθεί τουλάχιστον στο 50%, "προτού κλείσουν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», και να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος εντελώς, τουλάχιστον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

ΜέΡΑ 25

 

«Οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι μέτοχοί τους θα πληρώσουν λιγότερο, χάρη στη μείωση του τελικού συντελεστή, την οριζόντια μείωση. Δηλαδή, μειώνονται και πάλι, για μια ακόμα φορά, το ίδιο για όλες τις επιχειρήσεις, μειώνονται το ίδιο για τις τράπεζες, διυλιστήρια, βιομηχανίες, μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ κ.λπ., το ίδιο για τις μεσαίες, το ίδιο για τις μικρές», ανέφερε ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, που κάλεσε την κυβέρνηση να σκεφτεί ότι η ανάπτυξη στηρίζεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και προειδοποίησε ότι «ότι δεν θα μπορέσουμε να σώσουμε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από το κλείσιμο, εάν δεν καταργηθεί η παράλογη και άδικη προπληρωμή φόρου».

 

«Θα καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο. Όπου υπάρχει κάποια διάταξη, η οποία συμβάλλει προς τη πράσινη μετάβαση ή στη μείωση των βαρών, θα καταθέσουμε δικές μας προτάσεις συμπληρωματικές και ελπίζουμε να υιοθετηθούν στα πλαίσια της συζήτησης στην επιτροπή», είπε ο Κρίτων Αρσένης.


Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

Cisco: Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων

Cisco: Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων

Την έναρξη λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (www.cisco.com/go/dts) στην πόλη της...

Περιβάλλον

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αμερικάνοι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι η κάλυψη του πάγου της Αρκτικής...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.