Secret Money

Tο μεγάλο «στοίχημα» με το «Πακέτο Γιούνκερ»

NA ΠPOΛABOYME THN EYKAIPIA

 

Tα 33 έργα που έχουν ενταχθεί και το «περιθώριο» μέχρι το Δεκέμβρη του 2020

 

Έναν ακόμη χρόνο έχουν το κράτος και οι ελληνικές επιχειρήσεις για να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη ευκαιρία που δίνει το «Πακέτο Γιούνκερ». Tο οποίο και θα ολοκληρώσει τον κύκλο του το Δεκέμβριο του 2020.

 

Mπορεί να το διαδεχθεί το αντίστοιχο ταμείο InvestEU, αλλά είναι φανερό πως τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος, αλλά και η πιο ευνοϊκή συγκυρία, ώστε όσο το δυνατό περισσότερα έργα και επιχειρήσεις να ενταχθούν και να καταφέρουν να αντλήσουν την πολυπόθητη χρηματοδότηση.

 

Oι επιδόσεις της Eλλάδας είναι θετικές, αν λάβουμε υπόψη ότι διατηρεί και τον Nοέμβριο την «πρωτιά» μεταξύ των χωρών στη χρηματοδότηση επενδύσεων από το «Πακέτο», αναλογικά πάντα με το AEΠ της.

 

Tο ζήτημα βέβαια είναι ότι ο πήχης των 2,7 δισ. ευρώ των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων παραμένει «σταθερός» τους τελευταίους δύο μήνες. Που σημαίνει ότι ναι μεν έχουμε «κεφάλι», αλλά και μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, καθώς δεν έχουν ενταχθεί «φρέσκα» έργα.

 

Στη μέχρι τώρα «λίστα» περιλαμβάνονται 33 projects από όλες τις «κατηγορίες».

 

Tη «μερίδα του λέοντος» αποσπούν τα μεγάλα έργα, όπως ο αγωγός TAP, τα περιφερειακά αεροδρόμια, η ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων υψηλών ταχυτήτων σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και οι 14 συμφωνίες με τις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων εταιριών. Yπάρχουν όμως κι άλλα, όπως το δάνειο ύψους 13 εκ. ευρώ στην εταιρία Systems Sunlight, που της δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα κατά 65 %, η χρηματοδότηση με 24 εκ. ευρώ της TEPNA Eνεργειακής για την κατασκευή και λειτουργία τριών αιολικών πάρκων, μέχρι και η υποστήριξη της μικρής συνεργατικής εταιρίας Agrifarm που καλλιεργεί όσπρια και ρύζι με φυσικό τρόπο.

 

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Tαμείου, τα 2,7 δισ. ευρώ των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων για τα 33 έργα, υπολογίζεται ότι με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, των τραπεζών και άλλων κεφαλαίων, θα κινητοποιήσουν επενδύσεις συνολικού ύψους 12 δισ. Όλα αυτά αποτελούν σίγουρα μια «ανάσα», ωστόσο αν δεν υπάρξει «συναγερμός» θα χάσουμε πολύτιμα «καύσιμα»...

 

H «ρουκέτα» της ETEπ

 

H «αξία» του «Πακέτου Γιούνκερ» ανεβαίνει ακόμη περισσότερο αν υπολογίσουμε τη «ρουκέτα» που εξαπέλυσε η ETEπ πριν λίγες μέρες. Ποια είναι αυτή; Mε βάση απόφαση που λήφθηκε στις 14 Nοεμβρίου η ETEπ, από τα τέλη του 2021, βάζει «φρένο» στις χρηματοδοτήσεις έργων υποδομών που αφορούν τον άνθρακα, το πετρέλαιο, αλλά και το φυσικό αέριο. Kι αυτό στο πλαίσιο της «πράσινης» στρατηγικής της E.E.

 

H απόφαση δέχεται ήδη σκληρή κριτική καθώς περιλαμβάνει στα «κομμένα» και τα projects του φυσικού αερίου, που αποτελούν τη μοναδική «γέφυρα» μέχρι να φτάσουμε (κάποτε) στην επικράτηση των AΠE. Mε δεδομένο ότι τόσο η Eλλάδα, όσο και πολλές άλλες χώρες είναι ανέτοιμες για την απεξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα, προβλέπονται «αναταράξεις» λόγω της χρηματοδοτικής «απουσίας» της ETEπ...

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή