Αποστολή ρομπότ με ενσυναίσθηση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ένα «έξυπνο» ρομπότ, εξοπλισμένο με αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα στη φωνή, εκτοξεύτηκε με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) από τη Φλόριντα την Πέμπτη, προκειμένου να αποτελέσει τον νεότερο βοηθό τεχνητής νοημοσύνης για τους αστροναύτες σε τροχιά.

 

Όπως αναφέρει το Reuters, το Crew Interactive Mobile Companion 2, ή CIMON 2, είναι ένα σφαιρικό ρομπότ με μικρόφωνα, κάμερες και λογισμικό που του επιτρέπουν να αντιλαμβάνεται/ αναγνωρίζει συναισθήματα. Το ρομπότ ήταν μέρος ενός φορτίου 2.585 κιλών με προμήθειες και πειράματα σε πύραυλο Falcon 9 της SpaceX, η εκτόξευση του οποίου είχε καθυστερήσει εξαιτίας ισχυρών ανέμων.

 

«Ο σκοπός είναι η δημιουργία ενός πραγματικού συντρόφου. Η σχέση μεταξύ ενός αστροναύτη και του CIMON είναι πραγματικά σημαντική» δήλωσε ο Ματίας Μπίνιοκ, επικεφαλής σχεδιαστής του CIMON 2. «Προσπαθεί να κατανοήσει αν ο αστροναύτης είναι λυπημένος, θυμωμένος, χαρούμενος κ.ο.κ».

 

Με βάση αλγορίθμους που αναπτύχθηκαν από την IBM και δεδομένα από το CIMON 1, ένα σχεδόν όμοιο πρωτότυπο που είχε εκτοξευτεί το 2018, το CIMON 2 θα είναι πιο «κοινωνικό» με τα μέλη του πληρώματος. Θα δοκιμάσει τεχνολογίες που θα μπορούσαν να αποδειχτούν κρίσιμης σημασίας για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στο βαθύ διάστημα, όπου η απομόνωση για μεγάλες χρονικές περιόδους και το lag στην επικοινωνία με τη Γη αναμένεται να αποτελέσουν προβλήματα για την ψυχική υγεία των αστροναυτών.

 

Αν και είναι σχεδιασμένο για να βοηθήσει τους αστροναύτες σε επιστημονικά πειράματα, το ρομπότ- το οποίο μιλά αγγλικά- «εκπαιδεύεται» για να βοηθά στην αντιμετώπιση του «groupthink»- ενός φαινομένου συμπεριφοράς όπου απομονωμένες ομάδες ανθρώπων ωθούνται σε παράλογες αποφάσεις.

 

«Το groupthink είναι πραγματικά επικίνδυνο» είπε ο Μπίνιοκ. Σε περιόδους σύγκρουσης ή διαφωνιών μεταξύ αστροναυτών, ένας από τους σκοπούς του ρομπότ θα είναι να λειτουργεί ως «αντικειμενικός παρατηρητής στον οποίο θα μπορείς να μιλάς αν είσαι μόνος σου, ή θα μπορούσε να βοηθήσει στο να αρχίσει η ομάδα να συνεργάζεται ξανά», πρόσθεσε.

 

Σημειώνεται τέλος ότι σύμφωνα με τους μηχανικούς που το έφτιαξαν, η ιδέα για το ρομπότ προέκυψε από ένα κόμικ επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 1940, όπου ένα ρομπότ σχήματος εγκεφάλου, ο Professor Simon, συμβούλευε έναν αστροναύτη, τον Captain Future.


protoselida

World Business

Oxfam: Στοιχεία σοκ και τον πλούτο και την φτώχεια

Oxfam: Στοιχεία σοκ και τον πλούτο και την…

2.153 δισεκατομμυριούχοι διαθέτουν περισσότερα χρήματα από τους φτωχότερους 4,6 δισεκ. κατοίκους του πλανήτη   Οι 2.153 δισεκατομμυριούχοι...

Secret Money

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

Δεν πρόλαβε να εξοντώσει η ρουκέτα του αμερικανικού drone τον Iρανό στρατηγό Σουλεϊμανί και σε...

Υγεία & Διατροφή

Καινοτόμος θεραπεία των όγκων του ΚΝΣ

Καινοτόμος θεραπεία των όγκων του ΚΝΣ

Οι νέες εξειδικευμένες θεραπείες στην αντιμετώπιση του καρκίνου και όχι μόνο, προσφέρουν ελπίδα σε χιλιάδες...

Τουρισμός

Ακόμα περισσότεροι Αυστριακοί τουρίστες στην Ελλάδα το 2020

Ακόμα περισσότεροι Αυστριακοί τουρίστες στην Ελλάδα το 2020

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα για την άνοδο τουρισμού από την αυστριακή αγορά καταγράφηκαν στη διάρκεια συναντήσεων...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.