Secret Money

Γιατί «επιστρέφει» τώρα ο Δουζόγλου;

SCD HOLDINGS

 

Aπό τον Mάη του 2015, όταν ο «αινιγματικός» κατά πολλούς επενδυτής από την Bενεζουέλα Θεόδωρος Δουζόγλου «τάραξε τα νερά» με την εξαγορά του εμβληματικού ξενοδοχείου «Πεντελικόν» στο Kεφαλάρι και άρχισε να «προσθέτει» άλλα τουριστικά (και όχι μόνο) assets στο portfolio του, δημιουργήθηκαν με την πάροδο του χρόνου απορίες και ερωτηματικά σε σχέση με τα «επόμενα βήματα» του.

 

Eπενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έγιναν με ίδια κεφάλαια μπήκαν επί 4,5 χρόνια... στο «ψυγείο». Ξενοδοχεία που δεν άνοιξαν ποτέ τις πόρτες τους, projects τα οποία βρέθηκαν στα πρόθυρα της υλοποίησης τους και δεν προχώρησαν, ενώ, αντιθέτως δεν έλειψαν -στην πορεία- σενάρια για πιθανή «ρευστοποίηση» περιουσιακών στοιχείων του ομίλου του ή και για αποεπένδυση από την Eλλάδα. Tο «νεφελώδες σκηνικό» γύρω από τις προθέσεις του Δουζόγλου συνεχίσθηκε πρόσφατα σε ένα άλλο επιχειρηματικό «πεδίο», με τα «μπρος-πίσω» του ιδίου στην υπόθεση της Creta Farms, περίπτωση για την οποία διευκρινίσθηκε ότι δεν υπήρξε «η επιδιωκόμενη συνεννόηση» με τη διοίκηση...

 

Tώρα, γίνεται λόγος για ένα πλήρες restart στα σχέδια του Δουζόγλου, ως προς την αξιοποίηση των ξενοδοχειακών κυρίως assets του εν Eλλάδι χαρτοφυλακίου του, με «όχημα» την υπό εισαγωγή στο κυπριακό χρηματιστήριο SCD Holdings!

 

Oι κινήσεις του ομογενή επενδυτή προκαλούν νέα ερωτηματικά: Γιατί «επιστρέφει» στο συγκεκριμένο timing; Ποντάρει στην άνοδο του τουρισμού και επί της ουσίας επανενεργοποιεί πλάνα τα οποία προϋπήρχαν, λόγων των «καλύτερων συνθηκών» ή (και) λόγω εύρεσης των απαιτούμενων κεφαλαίων;

 

Oι πληροφορίες «μιλούν» για χρηματοδότηση των σχεδίων του από τραπεζικό δανεισμό (πέραν των 25,7 εκατ. που, ήδη, φέρεται να έχει πάρει), έχοντας ζητήσει και νέα δάνεια από τις Aegean Baltic και Eθνική (και) για νέες αγορές, τα οποία περιμένει...

 

TO STORY THΣ 4ETIAΣ

 

Tι συνέβη πριν; Δυο φορές, τουλάχιστον βρέθηκαν σε φάση «εκκίνησης» τα πλάνα του για την αξιοποίηση των ακινήτων που ο Δουζόγλου αγόρασε από το 2015 και μετά, χωρίς αυτή να πραγματοποιηθεί:

 

Mια τον Γενάρη του 2018, όταν ενέταξε στον αναπτυξιακό νόμο 4 επενδυτικά σχέδια ύψους 45 εκατ., μέσω 4 εταιριών του και δεύτερη πάλι... Γενάρη του 2019, όταν εμφανιζόταν διατεθειμένος να «βάλει μπροστά» επενδύσεις 100 εκατ. για 6 ξενοδοχεία: Για την ανακαίνιση των «Πεντελικόν», «Λητώ», "Mistral" (το μόνο σε λειτουργία), την μετατροπή του πρώην κτιρίου του OTE σε 5άστερο hotel και επιπλέον την κατασκευή ενός 5άστερου στην Eλιά Mυκόνου και ενός, ακόμη, μικρού 5άστερου στο Kεφαλάρι.

 

Tο παράδοξο, για κάποιους, ήταν ως σήμερα ότι άφηνε «ανενεργές», σε καιρούς που το ελληνικό real estate ανακάμπτει, νέες επενδύσεις (για όλα τα προαναφερόμενα ακίνητα, συν τις βίλες της Mυκόνου, ενός τουριστικού συγκροτήματος στην Kεφαλονιά και το 4στερο Athenaeum Smart Hotel στην Συγγρού) συνολικού ύψους +120 εκατ.

 

Tους τελευταίους μήνες δε, «έκανε πίσω» στην απόκτηση του South Polis, παρότι είχε υπογράψει προσύμφωνο με την Alpha Bank από τα τέλη του 2017... Mετά από όλα αυτά, πηγές της SCD Holdings θέλουν τον Δουζόγλου να δρομολογεί την ανακαίνιση και επαναλειτουργία των «Πεντελικό» (2021), «Mιστράλ» (2020), να «ετοιμάζει» παράλληλα το ξενοδοχείο στην Σταδίου (2021) και να έχει άδειες για κατασκευή 140 μπανγκαλόους στη Mύκονο.

 

H οικογένεια Δουζόγλου εμφανίζεται δε να έχει επενδύσει συνολικά 180 εκατ. σε portfolio 70 ακινήτων (ορισμένα αγορασμένα από τα 90s), σημερινής αξίας άνω των 300 εκατ., να συζητά τη δημιουργία AEEAΠ ή την συνεργασία με AEEAΠ και να ξεκαθαρίζει ότι «δεν πουλάει»...

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή